Анатолій Соломін – про завдання і сподівання від Кубка Європи зі спортивної ходьби

11:40 | 15 мая 2015
У ніч з 14 на 15 травня збірна України прибула до Іспанії, щоб уже в неділю взяти участь у Кубку Європи зі спортивної ходьби. Сьогодні в атлетів день відпочинку, а вже завтра – знайомство з трасою і тренування.
 
До Мурсії наша команда вирушила найсильнішим складом, тим самим подарувавши українським уболівальників надію на високий результат. Який саме? Зі стовідсотковою упевненістю прогнозувати не береться навіть тренер команди Анатолій Соломін.
 
«У команді є чотири лідери – Людмила Оляновська на жіночій «двадцятці», Руслан Дмитренко й Ігор Главан на чоловічій і Іван Банзерук на 50-кілометровій дистанції. Вони були звільнені від участі в чемпіонаті України й готувалися за індивідуальним планом. Спортсмени сильні, проте я б не хотів загадувати. Наш вид не завжди буває передбачуваним. Йти швидко і потрапляти до призової трійки ще не достатньо. Потрібно йти так, щоб у суддів не виникло до вас жодних питань. Сподіватимемося, що Всевишній буде на нашій стороні і вся ця четвірка покаже те, на що здатна. Щодо інших спортсменів, то для них першочерговим завданням є потрапляння до десятки найсильніших, щоб у командних змаганнях ми могли посісти якомога вищу сходинку», - каже Анатолій Васильович.
 
За роки проведення Кубка Європи в індивідуальному заліку українці лише двічі вигравали медалі. Цікаво, що обидва рази це було «золото», й обидва рази – на дистанції 10 км серед юніорів. 2003-го переможцем став Андрій Юрін, а у 2011-му тріумфував Ігор Лященко, вигравши до того ж і у складі команди.
 
У юніорок найкращим результатом є «бронза» 2007 року. Жінки замикали трійку найсильніших у 2000-му і 2011-му. А от чоловіки найкращий результат показали два роки тому. У Дудінце наші збірні з ходьби на 20 і 50 км взяли срібні нагороди. Тоді ж жіноча команда фінішувала четвертою. Але вже цього року має всі шанси покращити той показник.
 
«Не хочу наврочити, але якщо говорити об’єктивно, то цього року жіноча команда у нас значно сильніша ніж у 2013-му. Людмила Оляновська там є першим номером. Цього року вона вже стартувала на етапі IAAF Race Walking Challenge у Дудінце. Хоча враження від тих змагань у мене не зовсім однозначне. З одного боку, вона показала хороший час, особливо як для початку сезону (1:28.18 години). З іншого ж, уже не вперше поступилася італійці Елеонорі Джорджі. Хоча на чемпіонаті Європи Люда її випередила, - продовжує Анатолій Соломін. – Після дворічної паузи, пов’язаної з народженням дитини, повернулася Надія Боровська, яка й виграла чемпіонат України. Вона поступово набирає форму і, сподіваюсь, проявить себе в Мурсії».
 
Разом з Оляновською і Боровською за якомога вище місце в командному заліку боротимуться Олена Шумкіна й Інна Кашина.
 
На дистанції 20 км серед чоловіків у нас виступить справжній «дрім тім» – переможці Кубка світу-2014 Руслан Дмитренко, Ігор Главан і Назар Коваленко. Разом з ними також вийде на старт Андрій Ковенко, який на чемпіонаті Європи у Цюриху фінішував сьомим.
 
Главан, який є рекордсменом України зі спортивної ходьби на 50 км, першу половину сезону, як і минулого року, змагається на 20-ці. У квітні вони з Дмитренком виступали на змаганнях серії IAAF Race Walking Challenge у Ріо Майор і посіли там сьому і п’яту сходинки відповідно.
 
«Першу трійку там склали атлети з Південної Америки – з Колумбії. Еквадору і Бразилії. Це дещо насторожує, - зізнається Анатолій Соломін. – Але не забуватимемо, що для Руслана й Ігоря ті змагання були, так би мовити, перевірочними. Вони йшли в лідируючій групі 16 кілометрів, лише потім трішки відстали, хоча все одно продовжували боротися за призові місця. За час, що минув, їх форма покращилася: все ж основними стартами цього року є саме Кубок Європи і чемпіонат світу. Але варто визнати: конкуренція стала дуже жорсткою».
 
У Мурсії виступлять і срібні призери Кубка світу-2014 зі спортивної ходьби на 50 км – Іван Банзерук, Сергій Будза, Олексій Казанін й Ігор Сахарук. «Іван Банзерук минулого року фінішував п’ятим на чемпіонаті Європи. Це найкраще в історії України досягнення з ходьби на 50 кілометрів, - каже Анатолій Васильович. – У Мурсії він уперше цього сезону піде свою коронну дистанцію. Його стан, як і інших лідерів, досить непоганий, але давайте дочекаємося змагань».
 
Однієї втрати зазнала юніорська команда. До Мурсії не зміг поїхати чемпіон України у цій віковій категорії Андрій Разгон. Причина зовсім не спортивна – атлетові не встигли виготовити закордонний паспорт. Його в команді замінив Олександр Жолоб. «Так, Жолоб був дискваліфікований на чемпіонаті України, але це сталося на заключних ста метрах. До цього він ішов дуже добре, і Виконком ФЛАУ підтримав саме його кандидатуру на включення до збірної», - пояснює Анатолій Соломін.
 
Першим номером команди є Едуард Забуженко. Він виграв чемпіонат України серед юнаків, але має право брати участь в юніорських змаганнях на Кубку Європи. До трійки тих, хто боротиметься в Іспанії, увійшов також срібний призер чемпіонату, юніор Андрій Водвуд.
 
У дівчат трійка юніорок складається з Іванни Данилюк, Ксенії Бєлової й лідера команди Ганни Суслик. «Аня – спортсменка, у якої, як то кажуть, присутнє хороше здоров’я. Тобто вона може досить довго «тримати» себе в ходьбі на певному рівні. Вона ще «сирувата», але постійно прогресує. І на чемпіонаті України встановила особистий рекорд. 47.10 хвилини – це високий результат. І це при тому, що в Івано-Франківську далеко не найпростіша траса, - розповідає Анатолій Соломін. – Я бачив Аню на тренуваннях, вона має досить непоганий вигляд. Якщо їй все вдасться в Мурсії, то вона може претендувати на місця в шістці найкращих, а то й вище». «Це дівчинка з хорошим потенціалом, хоч і не зовсім простим характером. Проте… З іншим характером хороших результатів зазвичай і не досягають», - додав Анатолій Васильович.
 
Кубок Європи-2015 стартує 17 травня о 9:00 за київським часом зі змагань зі спортивної ходьби на 50 км. О 10:00 на дистанцію вирушать юніори (10 км), об 11:30 – жінки (20 км), о 17:00 – юніорки (10 км), а завершуватимуть програму змагань чоловіки на дистанції 20 км (о 18:15 за київським часом).
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік