Антидопінгова профілактика - зі студентської лави

23:40 | 26 апреля 2018
Профілактичні заходи є одними з найважливіших в антидопінговій діяльності. З цієї причини Федерація легкої атлетики України продовжує проводити роботу, серед іншого, і в цьому напрямку. Президент ФЛАУ Ігор Гоцул виступив перед студентами та викладачами Національного університету фізичного виховання та спорту України з лекцією «Антидопінговий контроль у спорті».
 
- Вона викликала великий інтерес як у студентів, так і у викладачів, - розповідає завідувач кафедри легкої атлетики, зимових видів та велосипедного спорту НУФВСУ Володимир Бобровник. - Якщо зазвичай студенти ставлять декілька запитань, то зараз не просто запитань було багато, а точилася справжня дискусія. Це приємно, особливо з огляду на те, що студенти НУФВСУ – це майбутні тренери. І якщо б вони не планували далі займатися тренерською діяльністю, такої б цікавості не проявляли. Окрім того, серед присутніх були молоді, але вже титуловані атлети, такі як Юлія Левченко. І для них ця інформація також була корисною.
 
Ігор Гоцул розповів присутнім про Антидопінгову Конвенцію, яку було прийнято в Страсбурзі у 1989 році, Міжнародну конвенцію по боротьбі з допінгом у спорті, яку було прийнято у 2005-у на генеральній конференції ООН. Цікавили аудиторію питання виникнення WADA, її основні завдання та чим вона займається. Було розкрито Антидопінговий кодекс, Антидопінгові правила, до яких у 2015 році приєдналося 136 міжнародних спортивних федерацій. Бо ми знаємо, що існує WADA, проводиться допінг-контроль, а, власне, самі правила, які регулюють умови спортивної діяльності і направлені на реалізацію уніфікованих принципів боротьби з допінгом в спорті, – не всім відомі. Про них Ігор Євгенович детально і розповів. Окрім цього, - як працюють національні, міжнародні антидопінгові організації.
 
Цікавість викликали дані – скільки проб здійснюється у світі і в Україні, а також які саме препарати та їх похідні використовують останнім часом «брудні» спортсмени. Чи не найбільшу увагу було приділено паспорту крові та гормонам росту. Щодо останнього було зазначено, що кількість позитивних проб тут значно зросла, в першу чергу через вдосконалення апаратури, за допомогою якої проби перевіряються. Загалом постійне підвищення якості процесу перевірки допінг-проб дозволяє WADA по новій перевіряти проби декількарічної давнини. І було наведено дані, з прізвищами, коли всесвітньовідомі атлети були дискваліфіковані через десять років після того, як здобували престижні нагороди. На жаль, перелік українців, які зазнали таким чином покарань, неприємно вразив.
 
На прикладі Федерації легкої атлетики України пан Гоцул розповів, як ведеться боротьба з допінгом в Україні. Приділив увагу змінам в законодавстві. Студенти та викладачі дізналися, що зараз готується новий Закон України, в якому, зокрема, будуть прописані і покарання для порушників антидопінгових правил. Так, вже розроблено механізм, якого раніш у нас не існувало, повернення спортсменами та тренерами грошових виплат за здобуті нагороди. Це викликало жваву реакцію, адже з часом зароблені кошти (а за перемогу на Олімпійських іграх та чемпіонатах світу вони чималі) витрачаються. І це має змусити замислитися тих, хто забажає досягти спортивного результату шляхом порушення антидопінгових правил.
 
Також щороку збільшується кількість проб, які беруть у українських спортсменів. Якщо в 2015 році їх було 187, то зараз – понад 1200. Це як змагальні проби, так і взяті під час процесу підготовки. Також втричі збільшилася кількість позитивних проб – п’ять в 2015-му проти 15-ти в 2017-му.
 
Президент ФЛАУ зазначив, що виховну роботу у напрямку антидопінгової діяльності потрібно проводити не лише серед спортсменів, а й серед тренерського складу. Адже багато що йде від наставника – як він навчить, так і діятиме спортсмен. І тому в новому Законі відповідальність за неправомірні дії буде жорстко покладено як на атлета, так і на тренера.
 
Загалом, якщо раніш антидопінгові служби робили акцент на дорослих спортсменах, то зараз більше уваги почали приділяти молоді. Було наведено приклади з міжнародної практики, коли дискваліфікацій зазнавали цілі команди або навіть країни.
 
На мою думку, саме профілактиці цього явища потрібно приділяти найбільшу увагу. Тому що багато хто просто не розуміє можливих наслідків. І тому ця лекція, вважаю, була дуже корисною. Впевнений, студенти, які за рік-два розпочнуть свою тренерську кар’єру, винесуть з неї користь.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік