Юрій Тумасов: «Командний чемпіонат Європи з багатоборств – знакова подія для України!»

13:10 | 07 июня 2018
Як ми вже повідомляли, нещодавно Європейська Атлетика (ЕА) надала Луцьку право прийняти наступного року командний чемпіонат Європи з багатоборств (Суперліга). Безумовно, це велика подія для української легкої атлетики. З захопленням цю звістку сприйняв перший президент ФЛАУ Юрій Тумасов. Юрій Микитович тривалий час був державним тренером СРСР з багатоборств, а тому для нього ці змагання – особливі.
 
- Дуже приємна новина, що ми виграли цей «тендер», - розповідає Юрій Тумасов. – А інакше, ніж «тендер», це не назвеш, адже країн, які бажають приймати в себе такі престижні змагання, як командний чемпіонат Європи з багатоборств, дуже багато. Це – визнання чудових організаційних здібностей нинішнього керівництва ФЛАУ, роботи, яку вона проводить, а також визнання славетних традицій українського багатоборства.
 
Цей вид в Україні завжди був розвинутий на дуже високому рівні. Ми були лідерами на теренах колишнього СРСР, наші багатоборці вигравали практично всі національні чемпіонати. Добилися великих висот на міжнародній арені. Свого часу навіть збірна УРСР вигравала Кубок Європи з багатоборств! А чого варті одні лише імена Олімпійських чемпіонів Миколи Авілова, Надії Ткаченко, срібного олімпійського призера Леоніда Литвиненка, а також Катерини Корнієнко, Наталі Грачової, Тетяни Шпак, Тетяни Шлапакової, Юрія Кутенка, Олександра Безрукова, Петра Денисенка, Олександра Канакі, останнього рекордсмена СРСР з десятиборства Олександра Апайчева, багатьох інших представників львівської, київської, одеської, дніпропетровської шкіл. Пізніше естафету у них перейняли Олімпійська чемпіонка-2008 Наталя Добринська, Анна та Олексій Касьянови. Було у нас чимало видатних наставників – Володимир Кацман, євген Сапронов, Леонід Гордієнко, Микола Коробка.
 
Дуже хотілося б, щоб українське багатоборство сьогодні повернуло ту силу та масовість, яка була за моїх часів. Тоді у складі збірної СРСР з багатоборств було до 60% українців. Щоб на національних змаганнях з багатоборств виступало не по 10 атлетів, а, як декілька десятиліть тому, по сто! Хочу нагадати ще один цікавий факт – раніш в усій легкій атлетиці змагання проводилися за багатоборною системою. Усі учасники заявлялися в декількох дисциплінах, а після цих змагань ще й виступали у своїх видах, і також їх вигравали. Наприклад, олімпійська чемпіонка з потрійного стрибка Інеса Кравець свого часу була чемпіонкою СРСР серед юнаків з піонерського багатоборства. А був ще Геннадій Близнєцов – успішний багатоборець та багаторазовий рекордсмен і чемпіон СРСР зі стрибків з жердиною, інші.
 
Дуже сподіваюся, що ця знакова для України подія стане поштовхом для нової хвилі у розвитку нашого багатоборства.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік