Черкаські діалоги зі спортсменами та тренерами: ASICS, антидопінг та найближчі плани ФЛАУ

19:10 | 19 июня 2018
Цими дням група спринтерів збірної України перебуває на тренувальному зборі в Черкасах. Аби поспілкуватися на актуальні теми і з атлетами, і з тренерами, масажистами, лікарями національної команди, їх відвідав президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.
 
- Це були дві окремі зустрічі, - розповідає пан Гоцул. – Не тому. Що я не довіряю тренерам, або в мене є якісь таємниці, які я хотів би відкрити лише атлетам. Хочу, щоб у спортсменів була можливість без посередників і, певною мірою, контролю спілкуватися з керівництвом Федерації.
Перш за все легкоатлетів цікавив наш новий контракт з ASICS. Як проходили перемовини, які його особливості, які наші права та обов’язки, чому Nike виступив з ініціативою не продовжувати з нами договір. Через обмеження, які накладає на нас контракт, я зараз не всі деталі бесіди можу оприлюднювати, але під час безпосереднього спілкування спортсмени та тренери отримали дуже багато інформації.
 
Спортсмени відзначили, що їм сподобався сам факт оприлюднення наповнення комплектів екіпіровки від ASICS. Також їх приємно вразила комплектація, оскільки вона значно ширша, ніж попередня від Nike. Важливо було звернути їхню увагу, що це не благодійний контракт, а комерційний, і у ньому є чіткі пункти, яких ми маємо дотримуватися – перелік змагань, на які він розповсюджується, оскільки кількість комплектів обмежена і розрахована на певну кількість основних змагань календаря ЄА та ІААФ. Є перелік змагань, на які ми маємо бути екіпіровані в форму компанії ASICS, і є достатньо жорсткі штрафні санкції за невиконання домовленостей. Це відповідальність кожного спортсмена, тренера, офіційної особи – діяти так, щоб не поставити під сумнів здатність ФЛАУ виконувати умови контракту. І кожен, хто буде отримувати екіпіровку, підписуватиме зобов’язання – де, коли і як має ї носити.
 
В результаті обговорення ще раз було відзначено, що сам факт підписання контракту, а також його наповнення – безумовний великий успіх ФЛАУ, оскільки контракт кращий за попередній і за загальною кількістю комплектів, і за їх наповненням.
 
Професійна дискусія у нас відбулася щодо питання протидії допінгу. Оскільки я залучений до роботи низки структур, які визначають політику системи антидопінгу в Європі, а також на мені знаходиться значна частина взаємодії з ІААФ щодо протидії допінгу, мені було що розповісти спортсменам про механізм прийняття рішень, існуючі тенденції, сприйняття української легкої атлетики в цьому аспекті, про те, як працює система антидопінгу у світі і, зокрема, в ФЛАУ. Подобається це комусь чи ні, але саме в інтересах спортсменів, тренерів та усієї легкої атлетики ми не можемо собі дозволити проявів слабкості щодо людей, які порушують правила чесної гри. Ми маємо бути максимально жорсткими і в оцінках, і в сприйнятті допінгу, і в ставленні до людей, які, незважаючи на всі заклики, стали на шлях порушення.
 
Також ми обговорили зі спортсменами персоналізацію коштів на підготовку. Я з задоволенням для себе відзначив, що спортсменам до душі таке рішення і вони його підтримують. Це достатньо великий прорив у стосунках ФЛАУ і Мінмолодьспорту з одного боку і спортсменів з іншого. Відтепер вони мають більше прав. Але з іншого боку у будь-якого права є і зворотній бік – відповідальність. Ми говорили про відповідальність спортсменів про раціональне використання коштів – вміння планувати, правильно розставляти пріоритети. Має бути розуміння, що не будь-яка економія – це добре, тому що були випадки, коли спортсмени виїжджали на збори, намагаючись зекономити на лікарі, масажисті, і не завжди така економія була виправдана.
 
Маю сказати, що у спортсменів потроху формується правильне, відповідальне сприйняття грошей, які надходять з бюджету. Раніш вони не розуміли їх природу, що це не бездонна бочка, як можна отримати більше коштів на підготовку. Сьогодні це прозоро, чітко, і тому дуже подобається спортсменам. Але у цьому напрямку ще є над чим працювати, щоб зробити систему більш ефективною. І про це ми також говорили.
 
 
Розмова з тренерами була присвячена майже тим самим темам і також була дуже конструктивною. Наставникам також подобається наш новий контракт з ASICS, адже тренерський пакет екіпіровки також буде ширшим за попередній. Спілкуючись з тренерами з інших країн, а також розуміючи не просту ситуацію, в якій знаходиться наша країна, вони достатньо добре розуміють, на скільки складно було підписати подібний контракт з такою великою, серйозною компанією.
 
Також буде дуже серйозний, а місцями жорсткий діалог про антидопінг. Не лише спортсмен, але й всі люди, які його оточують, в тому числі і тренери, несуть відповідальність за порушення. І я проінформував, що найближчим часом на нас чекає багато жорстких нововведень. Це і повернення преміальних спортсменом і тренером, і повернення нагород, в тому числі і державних, і позбавлення звань, і заборона на тренерську діяльність, і дискваліфікації не лише спортсменів, але й тренерів.
 
За результатами тривалої дискусії, яка тривала вдвічі більше запланованого, найближчим часом ми будемо ініціювати перед Мінмолодьспорту збільшення сум, які виділяються на фармакологічну підтримку спортсменів. Сьогодні вони не відповідають нагальним потребам. Також ми реалізуємо механізм, щоб спортсмени та тренери могли самостійно заздалегідь купувати квитки, і тим самим оптимізували свої витрати на проведення НТЗ. Ми обговорили варіанти вирішення питань закупівлі необхідного інвентарю і обладнання – як спортивного, так і того, яке необхідне спортсменам для підготовки. Мова йде про лактометри, лімфо дренажні штани, масажні столи, різне програмне забезпечення, технологічні рішення, які дозволяють зробити тренувальний процес більш ефективним. В умовах, коли коштів Міністерства на це недостатньо, або воно проводить закупівлю у недостатній кількості, нам необхідно вирішувати це самотужки. Ми обговорили, яким чином це будемо робити, і зараз готуємо перелік того, що потрібно придбати першочергово.
 
І ще один момент – ми домовилися, що восени великою делегацією виїжджаємо на базу в Кремінну Луганської області. Там зусиллями активу Луганської ФЛА, а також завдяки нещодавньому візиту держтренера В’ячеслава Тиртишника і першого віце-президента ФЛАУ Володимира Рудюка, достатньо серйозно зрушено питання реконструкції цього важливого для нас спортивного об’єкту. І за декілька місяців ми поставимо фінальну крапку в цьому позитивному рішенні.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік