Кирило Натяжко: «Виступи за збірну підняли мою гру на новий рівень»

12:15 | 12 января 2015

Кирило Натяжко і його партнери по збірній України хочуть ще раз довести всім: вони здатні вигравати важливі матчі на європейському рівні, про це Кирило сказав в інтерв’ю офіційному сайту FIBA.

Після шостого місця на ЄвроБаскеті 2013 збірна України залишила Кубок світу 2014 року після групового раунду. Хоча українці й вирушили додому досить рано, вони залишили значний слід і багато тем для розмов про себе. Цей результат разом з перенесенням ЄвроБаскету 2015 з України до Франції, Латвії, Німеччини і Хорватії стали великим розчаруванням для Кирила Натяжка і вболівальників баскетболу в Україні в минулому році, пише офіційний сайт FIBA.

«Для нас, як команди, виступ на Кубку світу – великий урок», – розповідає Кирило. – «Всі тільки й говорили про те, як це класно – відібратися на чемпіонат світу, і під цим враженням цілий рік усі почували себе добре, постійно посміхалися. Коли починаються ігри, вже не до посмішок. Потрібно боротися за ще один хороший результат».

«В Іспанії ми не робили того, що повинні були, хоча знали, що можемо. Не можна говорити про недостатню концентрацію, проте, ми все-таки дозволили успіху проникнути в свої голови».

Українцям не пощастило: лише різниця закинутих і пропущених м’ячів не дала змоги пройти до 1/8 фіналу. Туреччина і Домінікана – збірні, які українці перемогли, – пройшли далі.

«Навіть зараз результат турніру для нас виглядає непогано – вперше в історії України ми потрапили на чемпіонат світу і були настільки близькі до виходу до наступного етапу. Можна говорити, що нам не пощастило, але здебільшого ми самі винні в такому підсумковому результаті. Тепер нам потрібно перебудуватися і використовувати цей досвід як мотивацію для досягнення великої мети наступного літа».

2015-го Україна повертається на ЄвроБаскет. У групі D, матчі якої прийматиме Рига, українці зіграють з господарями, Литвою, Естонією, Бельгією та Чехією.

«У нас дуже рівна група, звісно, за винятком литовців. Литва об’єктивно виглядає сильніше за інших».

«Думаю, зараз можна говорити про те, що Україна стала більш досвідченою командою, і в цій групі ми повинні знову довести всьому світові, що здатні грати в баскетбол високого рівня. Ми зобов’язані приймати великі виклики. Тому ми повинні виходити з цієї групи, нехай вона і дуже рівна».

«Збірні балтійських країн дуже сильні в кидковому аспекті, і нам варто підготуватися до цього. Втім, я думаю, ми отримали хороший жереб. Хоча на ЄвроБаскеті всі збірні досить сильні і слабких тут просто не буває».

Натяжку не знадобиться акліматизація до балтійського повітря, адже цей сезон Кирило проводить в «Лєтувос Рітас» з Вільнюса. Він говорить про величезну користь, яку отримав з виступів за національну команду в останні кілька років.

«Грати за збірну своєї країни – велика честь для всіх гравців, і не важливо, з якої ліги ти сюди приїхав – з Європи, або з НБА».

«Відчуваю, що виступи за збірну підняли мою гру на новий рівень. По-перше, наші імена стали відомі баскетбольному світу. Тепер на тому ж клубному рівні на нас дивляться по-іншому. По-друге, гра у збірній допомагає усвідомити, що ти здатний боротися з найкращими гравцями світу, хлопцями з НБА».

Прикрий виліт з чемпіонату світу все ще непокоїть Натяжка, навіть з урахуванням того, що команда виконала величезну роботу:

«Кожна гра важлива. Тільки так можна досягти успіху на турнірах».

Цей підхід українці сподіваються використати на ЄвроБаскеті 2015, де команди боротимуться за путівки на Олімпіаду.

«ЄвроБаскет – турнір тривалий, і ти не можеш довго тішитися перемогою в одному матчі, після якого вийти на гру наступного дня неготовим. Необхідно зберігати концентрацію в кожному матчі – тільки так можна досягти бажаного».

Україна цілком могла досягти бажаного і в Іспанії, якби в матчі проти Фінляндії не отримав травму Сергій Гладир. 199-сантиметровий атакуючий захисник, гравець стартової п’ятірки, не зміг допомогти команді в третій і четвертій іграх групового етапу, а в п’ятій – проти США – провів на паркеті лише хвилину, коли результат зустрічі вже був зрозумілий.

 «Зрозуміло, це один з наших найкращих гравців. Втрата такого виконавця боляче б’є по команді, але ти не в силах протистояти цьому. Зараз ми повинні зрозуміти, що ж пішло не так з нашою командою, зробити висновки. Хоча навіть з урахуванням травми Сергія ми були дійсно близькі до проходу до наступного етапу. Звісно, Гладир нам дуже допоміг би, але не варто говорити, що з ним ми обов’язково пройшли б далі».

Натяжко розчарований тим, що його країна не зможе прийняти ЄвроБаскет 2015:

«На перший погляд, це дуже засмучує, але ти бачиш, як розвиваються події, яка зараз ситуація, і просто неможна сидіти і думати про ЄвроБаскет, знаючи, що в країні гинуть люди. Що може бути гірше? Насправді, неможна нарікати стосовно переносу ЄвроБаскету з України. У країні йде війна. Ми не можемо контролювати цього, але й не можемо так просто говорити про баскетбол, коли поруч стоїть питання людських життів».

«Хотілося б прийняти ЄвроБаскет, хотілося б зіграти перед своїми глядачами, у своїй рідній країні. Однак потрібно дивитися на ситуацію реально, і визнати, що найкращий варіант розвитку подій для нас усіх зараз – мирне вирішення конфлікту в Україні».



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013