Євген Мурзін: «Нам забракло досвіду і стабільності в грі»

23:41 | 10 сентября 2015

Головний тренер збірної України Євген Мурзін підбив підсумки ЄвроБаскету 2015 для його команди.

- Початок матчу був непоганим для нас, досить ефективно захищалися. Якщо говорити про другу половину матчу, то бельгійці знайшли проти нас хороший, ефективний напад – на наші два очки відповідали трьома. Бельгія підшукала ключі до нас: ми будували гру через Фесенка, вони поставили маленький склад, витягли центрового на периметр і за допомогою ротацій ставили нас у глухий кут, забиваючи багато 3-очкових. Якщо ми ставили на гру під кільцем, то вони – на 3-очкові кидки. Їхня тактика виявилася переможною. Нам дуже важко було боротися на периметрі. З Фесенком в кінці спробували щось змінити, але це була, швидше за все, агонія. Нам забракло сил і везіння, щоб пройти далі. Ми уступили ініціативу, і дали суперникові повірити, що він може переламати гру.

-          Чи не вдалася взнаки втома через маленьку ротацію?

-          Не думаю, що тут може йтися про втому. Хлопці билися. Я вдячний їм за це – зробили 21 підбирання на чужому щиті. Це свідчить про те, що билися до останнього, не опускали руки. Хлопці – молодці. Можливо, втома мала місце. Однак зараз запізно про це говорити.

-          В кінці другої чверті, коли ми вели 14 очок, ми трохи загралися? Робили прості помилки…

-          Ви знаєте, важко сказати, що сталося в даний момент, ми проведемо аналіз, подивимося. У нас, коли йде ротація, трапляються провали. Якщо ви згадаєте, були безглузді помилки, індивідуально грали надмірно. Команда молода, наймолодша команда на турнірі. Їй притаманні певні спади і підйоми. Той же фол Мішули в кінцівці… Там нічого такого не було, просто досвідчений гравець дуже красиво спровокував фол. Я знаю Мішулу, ви знаєте Мішулу – я не вірю, що він міг зробити такий поштовх в такій ситуації. Це суддівська дурість. Досвідчений бельгійський гравець, довго валявся, потім встав усміхався – чиста провокація. Я здивований, що в такій ситуації судді вирішили так. Це симуляція, і зараз її карають штрафними.

-          Ви не збираєтеся писати протест на цю ситуацію?

-          Протест не приймуть, адже це не ключовий момент під час гри.

-          В третій чверті стали пропускати кидки з «фарби» і Фесенко, і Зайцев, і Корнієнко. Чи не було у Вас думки випустити Пустового, щоб завдяки довжині його рук якось блокувати ці кидки?

-          Скажу відверто, не було. Чому ставалися провали в «фарбі»? «Великі» виходили наверх, їх ловили в протихід. Ми готувалися до того, що проти Фесенко буде маленький центровий. Вчора у латишів гравці були трохи повільніші, ми впоралися з цією ситуацією. Сьогодні вони були трохи швидші. Той же Жійє володіє хорошим дальнім кидком, тільки-но з ним стали грати ближче, він став обігрувати. Так, не було командної підстраховки, особливо це позначалося в кінці атаки, за 3-4 секунди до завершення часу на атаку, дуже прикрі очки – 20 секунд захищалися, але пропускали останній прохід, рух гравця. Це моя недоробка.

-          У кінці матчу грав Лукашов, а не Рендл. Джером уже настільки втомився?

-          Поясню, чому ми замінили Фесенка і Рендла. Ми програвали зі значною різницею, нам потрібно було щось міняти. Поставили особистий захист зі «зміною», а в цій ситуації Лукашов захищається краще за Рендла. Він трохи більший. Ця тактика, в принципі, себе виправдала. Якби не цей «фол» Мішули, то у нас був шанс повернутися в гру.

-          І кидок Пустозвонова наприкінці міг би вирішити. Дуже близько було…

-          Повторюся, всі хлопці сьогодні билися. Вони молодці, претензій до них жодних немає.

-          Був відтинок матчу, коли два фоли в нападі отримав Зайцев, а потім ще й Пустозвонову дали фол, а не зарахували два очки. Чим це можна пояснити?

-          Бельгія – дуже досвідчена команда. Вони перетворювали в плюс всі наші помилки. З таких дрібниць і складається перемога .

-          Які відчуття у Вас зараз?

-          Незадоволення. Я вважаю, що ми могли сьогодні перемогти.

-          Підбийте, будь ласка, підсумки чемпіонату для збірної України.

-          Я не задоволений, як тренер. Ми могли вийти з групи і поїхати до Франції.

-          Чого забракло?

-          Ви бачили, які у нас перепади в грі – хороша гра чергувалася з поганою. Я, чесно кажучи, не стежив за цією динамікою перед турніром. Ви були абсолютно праві, коли перед чемпіонатом акцентували на цьому увагу. На ЄвроБаскеті були величезні перепади. Нам бракує стабільності в грі. Крім того, дався взнаки брак досвіду. Та й глибини лави запасних забракло. Однак у не найсильнішому складі збірна України дала бій литовцям, латвійцям, і сьогодні, попри провали в певні відтинки матчу, ми грали на рівних з бельгійцями, грали на рівних в певні відтинки зі збірною Чехії. Тож наша команда є боєздатною.

-          Ви хотіли би продовжити роботу з національною збірною?

Безумовно. Це дуже цікава робота, ви навіть не уявляєте, наскільки. Це дуже відповідальна робота. Одним слово скажу: кайф. Я ніколи не працював зі збірними, і це непередавані відчуття: представляти країну, відповідальність тощо. Знаю, над чим треба працювати. Все-таки це мій перший досвід, з багатьма гравцями я не перетинався, як тренер. Для мене це дуже цікаво.



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013