Сильні сторони гри українського центрового Кирила Фесенка

19:40 | 03 октября 2015

Теперішнє міжсезоння для краснодарського «Локомотива-Кубань» ніяк не можна назвати спокійним. Селекція команди мала стійкий присмак скандальності, а кілька ключових гравців були запрошені в авральному режимі. Кубанці спочатку підписували, потім відраховували, потім тримали паузу і все-таки розлучалися з Брайаном Рендлом. Підписували і не підписали Дайріса Бертанса. Тягнули з вирішенням питання по Райану Брокхоффу.

Така селекційна чехарда разом з травмами (Рендольф, Балашов) і масовою участю гравців у збірних (Фесенко, Клавер, Дрейпер, Зубков) серйозно вдарила по підготовці команди до сезону. Більшість контрольних матчів вони грали в складі, який в кращому випадку можна вважати «другим». Говорити в таких умовах про зіграність і взаєморозуміння було б наївно.

При цих розкладах на старті сезону важливе значення матиме індивідуальна майстерність гравців, а найбільш ефективними стануть прості рішення. Не дивно, що в останніх контрольних матчах одним з лідерів команди став Кирило Фесенко, який щойно повернувся з ЄвроБаскету. Ще рік тому український центровий не міг знайти собі клуб, а зараз вважається чи не головною надією оновленого «Локомотива». На нещодавньому Кубку Галіса він виглядав дуже навіть пристойно.

Минулі за рік метаморфози дійсно вражають. При всій своїй масивності Фесенко виглядає надзвичайно рухливим. Знаходження в системі швидкісного «Автодору» не минуло для нього дарма. Він іноді навіть встигає вдаватися до раннього нападу.

Але все таки більшість очок Кирило добуває традиційними для центрових способами. Головною опцією тут є пік-н-роли.
Слідом ідуть м’ячі, забиті після обігравання спиною до кільця, а також після підбирань на чужому щиті.

Правда, тут виявився і підводний камінь, що показує «сирість» командного нападу краснодарців. Дуже вже невпевнено доводять вони м’яч до Фесенко в лоу-пост. У багатьох епізодах гравці або бояться зробити передачу, або ж віддають її в незручне для обігравання спиною місце.

Показав в товариських матчах Фесенко і своє вміння пасувати. Особливо вдалими ставали взаємодії, в яких Кирило віддавав передачі під кільце з лінії штрафних кидків.

В цілому в нападі українець поки залишає приємне враження. На тому ж Кубку Галіса центровий став найрезультативнішим гравцем «Локо». При цьому склалося стійке враження, що потенціал Фесенко не був використаний повністю. Надто вже захоплювалися американські «малюки» індивідуальною грою і не надто охоче «годували» свого центрового передачами.
У захисті Фесенко і зовсім є ключовою фігурою, від якої доводиться «танцювати». І мінуси тут вже не поступаються плюсам. Присутність українця на паркеті значно звужує спектр оборонних дій. З ним не можна грати рухливий агресивний захист, а також розраховувати на нерівноцінні розміни.

Фесенко боїться далеко виходити за межі трисекундної зони. Кидаючі центрові за це карають його триочковими.
Не все просто і в захисті від пік-н-ролів. «Малюки» суперника отримують свободу маневру. Відірвавшись через заслін від опікуна, вони можуть вийти на оперативний простір і здійснити відкритий середній кидок.

Важкувато Фесенко боротися і з швидкими «двієчками», де на вістрі атаки у суперника знаходиться рухливий центровий.
Очевидним же плюсом знаходження українця на майданчику є охорона ближніх підступів до кільця. У межах трисекундної зони українець виглядає загрозливо. Багато хто з «великих» суперника взагалі воліють не лізти до чужого кільця, поки там знаходиться Фесенко. А нахабні і особливо завзяті «малюки» регулярно нариваються на блок-шоти.

Не варто переживати і за підбір. Масивний українець забезпечує домінування на щитах і забирає левову частку відскоків.
Із запрошенням Фесенко, керівництво «Локо», звичайно ж, вгадало. Кирило – гравець, навколо якого можна будувати як напад, так і захист. Все-таки американських «малюків», схожих за стилем із Ділейні і Дрейпером, на європейських теренах вистачає. А ось центрових, подібних Фесенко, залишається все менше і менше. Зараз повсюдно поширилася мода на швидкісних кидаючих «великих». На цьому тлі габаритні п’яті номери, здатні домінувати на щитах і не провалюватися в захисті, цінуються на вагу золота. Так що, якщо правильно використовувати українця і підтримувати в ньому іскру бажання і хорошу фізичну форму, то з цього набору можна зробити забійний аргумент. Боротися з яким буде важко навіть визнаним грандам Євроліги.

 tribuna.sports.ru



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013