Голова Тренерської комісії ФБУ Дмитро Базелевський про відкриті конкурси на посади тренерів збірних команд та семінари від ФІБА

11:40 | 07 октября 2015

Про конкурси на посаду тренерів збірних команд України різних віків.

Тренерська комісія ФБУ ініціювала даний конкурс з багатьох причин. На етапі подання заявки-резюме ми бажаємо знати, хто хоче стати тренером збірної України? Я впевнений, що це просте питання цікавить і все баскетбольне суспільство. Адже, не маючи спочатку бажаючих, просте призначення на пост тренера виглядає більше проханням від Федерації, ніж прагненням самого тренера довести свій професіоналізм і прагнення до великої мети.

Я гадаю, можна було б не робити на цьому акцент, але все ж зазначу: будь-який тренер, як публічна особа, повинен уміти написати своє резюме чесно, повно і красиво. На наступному етапі кожен кандидат повинен розуміти, що розгляд і обговорення заявок буде проходити не 2-3 членами комісії, а всім наявним складом, сидячи за одним столом (образно кажучи), дивлячись один одному в очі і прямо висловлюючи свої думки. Так було з призначенням головного тренера жіночої національно збірної України.

Далі, визначивши кілька кандидатів, які гідні поста тренера збірної, ми запропонуємо описати своє бачення плану підготовки команди, систему підбору складу команди і варіанти тактичних, психологічних і будь-яких інших підходів та ініціатив у роботі для досягнення максимального результату.

Вивчивши отримані роботи, тренерська комісія запропонує на розгляд Президії кандидатуру головного кандидата і одного або двох альтернативних кандидатів на пост головного тренера збірної України в обговорюваній вікової категорії. На засіданні Президії ФБУ керівник комісії озвучить причини, за якими були обрані саме ці тренери, і після обговорення буде вирішено, хто буде працювати з командою в наступному відбірковому циклі.

Критерії відбору будуть найрізноманітніші, тому що питання до кандидатів на засіданні Тренерської комісії можуть виникнути найрізноманітніші, але все ж основні можна виділити відразу.

Успіхи і досягнення в цій віковій категорії в останні роки. Досвід роботи в даній віковій категорії. Авторитет кандидата у членів Тренерській комісії. Активність у роботі ФБУ з розвитку баскетболу в Україні (участь у семінарах, майстер-класах та інших заходах, що проводяться ФБУ). Перспективність кандидата.

На даному етапі розвитку нашого баскетболу така система дасть можливість багатьом тренерам відкрито заявити про себе, і свою готовність працювати тренером збірної України. Дасть можливість багатьом тренерам оцінити свої сили і визначити для самого себе шляхи власного вдосконалення. Баскетбольне суспільство дізнається, які тренерські кадри у нас є і який професійний рівень наших тренерів.

Я знаю кілька систем призначення головних тренерів, які використовуються в різних країнах, вони дуже відрізняються одна від одної, і нам потрібно виробити свою, враховуючи варіанти, які нам відомі. Надалі, шляхом аналізу роботи та підсумків виступів команд, ми будемо удосконалювати і розвивати систему роботи тренерів збірних.

Про міжнародні тренерські семінари, на які ФБУ буде відправляти українських тренерів для навчання.

ФБУ має можливість відправляти на навчання та підвищення баскетбольної тренерської кваліфікації українських тренерів різних рівнів. На даний момент, це одна з небагатьох можливостей отримання практичного досвіду з-за кордону для наших тренерів. Звичайно ж, є інтернет і спеціальна література, але навряд чи знайдеться спосіб обміну досвідом кращий, ніж живе спілкування. Спираючись на власний досвід, можу сказати, що робота на таких семінарах досить інтенсивна і не проста. Потрібно прийняти великий обсяг інформації, законспектувати, і потім знайти застосування в щоденній тренерській роботі. Наші тренери обов’язково будуть брати участь у таких семінарах, але з однією умовою – по закінченні семінару потрібно підготуватися і провести відкрите заняття для українських тренерів за темами пройденого семінару.

Я розумію, що кожен тренер індивідуальний і винятковий за природою, тому ми будемо отримувати не тільки інформацію з міжнародного семінару, але це буде подано від нашого тренера і з точки зору нашого тренера. Думаю така, вже проаналізована нашим тренером нова інформація, буде не менш цінна.



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013