Тренер юнацької збірної України: діти виходять битися за Батьківщину

17:25 | 07 декабря 2015

Юнацька збірна України серед гравців до 16 років стала переможцем міжнародного турніру пам'яті Володимира Риженкова у Мінську. Головний тренер нашої команди Андрій Харчинський відповів на запитання прес-служби ФБУ.

Читайте:Збірна України розгромила Молдову на турнірі в Білорусі

- Вітаємо юнацьку збірну України з перемогою у турнірі. Що скажете про змагання у Мінську?
- Я на цьому турнірі вже втретє, але жодного разу не перетиналися з литовцями. Їх або рівень не влаштовував, або інші причини були. А цього разу приїхали збірні Литви як юнаків, так і дівчат. І ми їм піднесли сюрприз. Литовці не очікували від нас баскетболу на такому рівні, тому що після гри вже надходили пропозиції про те, щоб контактувати і проводити спаринги при підготовці до чемпіонату Європи. Тобто, литовці розцінюють нас як дуже сильного суперника.

- Чи очікували приїзд чоловічої збірної Росії. Дівчата ж приїхали на турнір?
- Ви знаєте, ми і до цього росіян на турнірі ніколи не бачили. Молдова - завсідники турніру. Білоруси - обов'язково, а росіян жодного разу не бачив.

- Не дивлячись на результати, який з матчів був найважчим?
- По грі найважчим був перший матч. Хлопці вперше побачили мене в якості тренера збірної. Все таки, трохи різні речі, коли бачиш дітей як тренер іншої команди і коли ти є їхнім тренером. Збірна є збірна. Це не клуби. У клубі ти собі можеш щось дозволити, у збірній ти граєш в певних рамках. І знову ж, перше завдання - щоб діти показали всі сильні сторони, тому що за короткий проміжок часу щось виправити, навчити нереально.

- Хлопці в цьому складі зібралися вперше чи грали разом на Євробаскеті-2015?
- Кілька людей викликалися в тому році під збірну 1999 року і грали на чемпіонаті Європи. А так це практично нова збірна.

Дивіться:Збірна України - Збірна Білорусі - 68:37 Відео матчу U-16 серед хлопців

- Щодо перспектив наших хлопців на Євробаскеті-2016: якими ви їх бачите, якщо брати до уваги результати в Мінську?
- Що тут сказати. Приміром, литовці є фаворитами Дивізіону А. Як правило, вони за кожним віком фаворити в Дивізіоні А. І наша перемога над ними дає надію на успіх. Мало того, зараз було 12 чоловік. Це був мінікороткій збір. Був діалог з тренерами на місцях, які знають мої принципи гри; знають, що я хотітиму від дітей.

Дякую тренерам, що оперативно зібрали дітей. На даний момент мені дали дітей, які можуть грати, та дали той результат, який ми побачили в Мінську?

- Який настрій у хлопців?
- Ви знаєте, діти виходять битися за Україну. Виклик до збірної - це завжди дуже престижно для хлопців. Особливо в такий час, коли країні не вистачає позитивних емоцій. Хлопці показали, як вони люблять країну, додали частинку патріотизму. Для них це величезна мотивація хоч якось допомагати країні, прагнути до кращого майбутнього.

- Приїхали на сьогоднішній день найсильніші хлопці?
- Так, зібрані найкращі хлопці з Южного, Дніпропетровська, Одеси, Києва.

- При підготовці до Євробаскету-2016 будете робити ставку на цих хлопців, або ж є інші кандидати?
- Буде розширений склад. Хочу зробити два абсолютно однакових склади. Ось є 12 гравців і такий же склад буде йти на противагу.

- Через два роки хлопці вже гратимуть у збірній U-18. Головний приціл на зіграність?
- Звичайно. Як правило, у збірної серед 16-річних хлопців результат дається за рахунок того, що хтось раніше змужнів. А хтось ще поступається за фізичними даними. Але це не говорить про те, що в останніх немає шансів. Такі хлопці можуть вирости і також потрапити у збірну.

- MVP чемпіонату став українець Мойсей Кім. Кого ще виділите у складі нашої команди?
- Дуже добре зіграв Клевзуник Денис. Також зазначу Шорсткого. Бачуріна, який добре фундаментує захист, добре читає гру.

Що стосується кращих гравців турніру, то щорічний принцип цього турніру, треба обов'язково левову частину призів віддати білорусам, як би вони не грали. Приміром, найкращий нападаючий - білорус. Найкращий нападаючий номер два - теж білорус. При тому, що команда у грі з нами забиває 37 очок. Який він найкращий нападаючий. Абсурд. Наша дітвора, м'яко кажучи, не знала, що такі принципи працюють на турнірі. Хоч я господарів розумію, вони повинні показати, що працюють і приносять результат.

- Може є сенс називати MVP Білорусі та турніру, щоб господарям не прикро було?
- Трохи було образливо, тому що, за великим рахунком, всі позиції наші. Ось найкращий великий з Литви, а у литовців ми виграли 10 підбирань. Великі у нас зіграли на голову сильніше, тому я не розглядав інші варіанти. Вони реально були сильніші на сьогоднішній день. А вигадувати, щоб комусь щось подарувати - я не прихильник такого.

- Які враження від турніру. Що сподобалося в Мінську, або навпаки, залишило негативні емоції?
- Скажімо так, повертаєшся в Радянський Союз. Я колись був у Мінську сам на зборах (23 роки тому) і ось приїхав, а там нічого не змінилося. Абсолютно нічого не змінилося. Все залишилося на тому ж рівні. Що стосується організації, все чудово.

Читайте:Українець Моісей Кім став MVP міжнародного турніру в Білорусі

- Повернімося до головного турніру наступного року. Яка головна задача на Євробаскет-2016?
- Вийти в еліту. Якщо у нас вийде провести пару турнірів з моделюванням циклу Євробаскету, коли три дні-вихідний-три дні-вихідний-три дні, то буде дуже добре. Плюс треба будувати тренувальний процес таким чином, щоб була інтенсивність циклів по три дні. Будемо відштовхуватися від розкладу турніру.

- Фізика на першому плані?
- Безумовно. Тому у дітей, які сформувалися раніше, є перевага на етапі 16-річних команд. А з 18-ти років вже фізика вирівнюється. Ще є два роки в запасі. Ми ні в якому разі не будемо забувати за тих дітей, які поступаються фізинчо, але не в ігровому плані. Не завжди фізика вирішує на майданчику.

- Які найближчі плани підготовки?
- У лютому плануємо брати участь на турнірі в Туреччині, який являє собою міні-чемпіонат Європи. На цей турнір запрошуються топові команди - хорвати, серби, німці, французи. І головне, цей турнір проводиться за системою чемпіонату Європи. Три гри - вихідний - три гри - вихідний - три гри. Це буде дуже хороший іспит перед Євробаскетом.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013