Знайомство з лідером "Черкаських Мавп-2001": Юрій Романовський

08:25 | 15 декабря 2015

"Черкаські Мавпи-01" в цьому сезоні ще не програвали. Команда впевнено виграла два тури, в яких зустрічалася із сильними суперниками. Великий внесок у цьому успіху зробив лідер команди, Юрій Романовський. Власне про талановитого 14-річного баскетболіста й піде далі мова.



Він вже чотири роки займається баскетболом. Три роки тому у Черкасах дебютував у ВЮБЛ. Як завжди буває, із перших матчів найменших команд складно когось виокремити. Проте виділявся високий, як на 11-річних юнаків, перший номер – Юрій Романовський. Ще у тому віці він продемонстрував хорошу координацію, бачення майданчика, ведення гри. Після того так і пішло. Він став капітаном команди, її лідером. У перших сезонах ВЮБЛ Романовський грав на різних позиціях: то плеймейкер, то форвард, то навіть центровий. І скрізь помітний прогрес.

Зараз Юрій Романовський, у своєму четвертому сезоні, у "Черкаських Мавпах-01" грає переважно на позиції третього номера. Але завжди може перелаштуватися на іншу роль, він готовий до всього.
"Я граю на позиції від першого до четвертого номера, це залежить від завдання, яке ставить тренер на гру. Більше подобається грати третього, це для мене більш комфортна позиція. Але завжди можу перебудуватися, проблем немає", – говорить про свою роль Юрій Романовський.



За словами тренера команди, Василя Івлєва, у дитячому баскетболі гравці повинні вміти грати на всіх позиціях: "Завдання дитячого баскетболу – щоб кожен гравець міг грати на будь-якій позиції. Тому високі баскетболісти повинні вміти грати на позиції "маленьких". Юра Романовський може зіграти від 1-го до 4-го номера. Вміння грати на всіх позиціях зараз, допоможе гравцям у дорослому баскетболі. Зараз зріст Романовського – 190 сантиметрів, він спокійно може грати на позиції четвертого, за рахунок зросту та швидкості він здобуває легкі очки з під кільця. Він вміє виводити м’яч. Загалом же, ми орієнтуємося на одного з кращих перших номерів в історії – Меджика Джонсона, який міг закрити всі позиції. От якщо Юра виросте до двох метрів, він зможе грати і першим-другим. Всі задатки у нього є, він бачить майданчик, роздає передачі, добре захищається".

Із першого сезону у "Мавпах-01" він капітан. Зазвичай для дитячого баскетболу поняття капітана розмите, гравці, в силу свого віку, не можуть йти за своїм однолітком. Втім у "Черкаських Мавп-01" є явний лідер, як на майданчику, так і поза ним.



"Юра лідер не тільки на майданчику, не тільки за статистикою (очки, хвилини, рейтинг). Він лідер на тренуваннях, приклад як треба тренуватися. Завжди працює на повну силу, завжди викладається. Хлопці за ним тягнуться. Також дає приклад поведінки, як потрібно себе вести в неформальній обстановці. До того ж, він добре вчиться в школі. Ініціативний та працьовитий. За рахунок своєї праці, за рахунок розуміння цього він стає лідером не тільки нашої команди, а й 2000-го року", – продовжує Василь Івлєв, головний тренер "Черкаських Мавп-01".

На старті цього сезону Романовський "в огні". Завдяки вражаючій грі пари Романовський-Голощапов "Мавпи-01" виграли усі шість матчів чемпіонату. Причому черкасцями були биті такі сильні команди як, "Хімік" та "КСЛІ-Авангард". Втім про свою результативність та статус лідера Юрій Романовський говорить скромно: "Мені довірили бути капітаном, це честь для мене. Капітан повинен допомагати тренеру, бути взірцем для команди. Також на майданчику потрібно швидко приймати правильні рішення, постійно бути першим. Я намагаюся робити це. І ті результати, які є на старті сезону – це завдяки наполегливій праці на тренуваннях".



Статистика цього сезону більш ніж переконлива. У середньому за шість матчів чемпіонату ВЮБЛ-2001 Романовський має лінію: 23.2 очка, 4.7 підбирання, 3.2 передачі, 3.7 перехоплення. У матчі проти КСЛІ, який "Мавпи-01" виграли з рахунком 81 : 77 Романовський набрав 37 очок та 10 підбирань! У порівняно з минулим сезоном Юрій здійснив великий крок уперед, хоча і рік тому був лідером команди (16.4 очка, 7.1 підбирання, 2.1 перехоплення).

"Минулий сезон не можна записати йому в актив. Романовський пропустив багато матчів, у нього було  два переломи. Багато пропустив, але все одно був лідером. За його відсутності неабияк розкрився Ілля Голощапов, став кращим центровим чемпіонату. Зараз на цю пару робимо великий акцент. Влітку з Юрою добре попрацювали, закріпили його ноги. І зараз він додає від гри до гри. Хлопці тягнуться за ним, допомагають йому, а він їм", – зазначаєВасиль Івлєв.

Окрім визначальної ролі у грі "Черкаських Мавп-01", Юрій Романовський є важливим гравцем старшої команди. У "Мавпах-00" на його рахунку теж чимало результативних матчів. 

"У минулому сезоні, у грі проти старших відчувалась різниця у фізичній підготовці, було тяжко. Але зараз цієї різниці вже немає і особливих труднощів я не відчуваю. Хоча гравці 2000-го року грають у значно швидший і більш контактний баскетбол", – пригадує Романовський.


Чимало роботи було виконано влітку, на піску

Якісна статистика, хороші результати, все це не зупиняє команду, не зупиняє її лідера. Далі роботи ще більше.

Василь Івлєв, головний тренер "Черкаських Мавп-01": "Потрібно працювати над кидком, йому треба навчитися кидати середні й дальні кидки. З під кільця він значно краще забиває, ніж у минулому сезоні. Зараз – забивати середні й дальні. Хоча триочкові ми ще не практикуємо, в одному з матчів за 2000-ий рік він забив п’ять триочкових. Будемо працювати і над цим. Треба вчитися робити швидкий кидок, що використовують сучасні команди – швидке отримання м’яча і відразу кидок, не більше півсекунди на це. Потрібно працювати над відсотком влучання, останні ігри він почав влучати зі значно кращим відсотком. А в цілому, ми на правильному шляху, якщо так працювати й надалі, все буде добре".


Романовський на тренуванні з зірковим вихованцем "Мавп", Святославом Михайлюком

Аналізуючи результати та досягнення юних баскетболістів, важливо не перехвалити. Адже на 14-річного Юрія Романовського чекає довгий шлях. Він, як і більшість юнаків його віку, мріє про НБА, мріє грати на найвищому рівні. Серед ближчих мрій – потрапляння до збірної України U16 та здобуття медалей зі своїми командами. Все це – серйозні завдання, до яких треба прагнути. А з таким планомірним підходом все має вийти.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013