Дмитро Базелевський: ми зацікавлені, щоб до збірних потрапляли найкращі

09:10 | 30 марта 2016

Робоча нарада тренерської комісії відбулася у стислому, але поважному складі. Голова комісії Дмитро Базелевський, головні тренери національної чоловічої та жіночої збірних України Євген Мурзін та Володимир Холопов обговорили принципи комплектації збірних команд різних вікових груп. Підсумки наради прокоментував голова комісії Дмитро Базелевський.

- Ми вважаємо, що тренерська комісія і в першу чергу тренери національних збірних мають брати безпосередню участь у формуванні складу команд і ще одна мета – контроль за складом збірних. До них мають потрапляти усі найсильніші гравці України. Щоб було менше розмов щодо того, яким шляхом, або за якими критеріями потрапляють гравці до збірних по віковим категоріям. Такі критерії неможливо виставати, щоб він закидав, вага, зріст – це неможливо зробити. Але якщо головний тренер команди, тренерський штаб переконані, що цей гравець потрібен, ми маємо тренерською комісією побачити це, усвідомити, що цей гравець підходить. І коли ми разом дійдемо висновку, що так, це оптимальний склад, ми його затверджуємо, тренери працюють і усім тоді буде зрозуміло – чому гравець потрапив до збірної, за які заслуги, може він з міркувань перспективи туди потрапив.

- Яким чином ви будете свої плани втілювати у життя?
- На даному етапі ми усвідомили важливість цього моменту. Наші тренери спробують відвідати усі фінали у вікових групах ВЮБЛ і вищої ліги. Щоб зрозуміти, як грають, як виглядають найкращі гравці цих команд і щоб мати чітке уявлення – кого залучати до лав збірної.

- Це тренери національних збірних відвідуватимуть матчі ВЮБЛ, чи це зона відповідальності тренерів по віковим групам, скажімо U-16 юнаків та дівчат Андрія Харчинського і Олександра Чередниченка?
- Це безпосередні обов`язки Харчинського і Чередниченка. Обирати, контролювати, дивитися, як гравець себе поводить у відповідальних матчах. А те, що братимуть участь і переглядати дітей? І я буду їздити, як голова тренерської комісії, і Мурзін, і Холопов.

- Додаткова пара очей професіонала ще нікому не заважала.
- Можна і так сказати. Уся тренерська комісія має бути переконана, що до збірної потрапляють найсильніші гравці. Ми передивимося фінальні ігри, проаналізуємо статистику усього сезону по гравцях, що їх пропонуватимуть тренери. Це по-перше. По-друге. Якщо виникнуть спірні моменти щодо одного, або ж кількох кандидатів, цих гравців ми будемо обговорювати і на тренерській комісії, і разом з тими тренерами, які їх пропонують і які братимуть цих гравців до своїх збірних. Потім плануємо безпосередню участь тренерів національних збірних у роботі усіх збірних. Скажімо, першими розпочинають збори команда U-20. Тренер національної збірної переглядає склад, визначають оптимальний склад. Головний тренер бере участь у роботі під час зборів, під час підготовки.

- Тобто тренер може корегувати тренувальний процес свого колеги, скажімо, команди U-20?
- Я б не називав це корекцією, це будуть поради як Мурзіна, так і Холопова. Я хотів би бачити це саме так. І якщо ця порада правильна, позитивна і вона йде на корись команді, я переконаний, що будь який тренер команди певної вікової категорії його сприйме. Я переконаний, жодний тренер не нав’язуватиме своєї думки іншому. Тільки поради, до яких нормальний тренер дослухається.

- Є інформація, що у київських баскетболісток КСЛІ, які підпадають під вікову категорію U-16, а точніше у їхнього тренера Олени Федченко є певні питання – чому на них не звертає уваги тренер збірної U-16 Олександр Чередниченко.
- Можливо у тренерів недостатньо інформації, у тієї ж Олени федченко. Наскільки я знаю, 3 – 4 гравця з КСЛІ є у розширеному списку збірної у Чередниченка. Заради цього ми і зініціювали такі принципи комплектації – щоб у команди потрапляли найсильніші гравці. Але якщо вже зупинятися на цьому конкретному випадку, що дніпропетровський СДЮСШОР-5 поступився київській команді КСЛІ – це баскетбол. Так склалася гра. Ніхто не каже – велика заслуга, як там написали – стукіт від дівчат у двері збірної. Так і має бути. Так вони і повинні потрапляти до збірної, а не на початку сезону усі вже знають, хто у збірній. Ось зараз, правильно зробили, що виграли, в одній грі, і зараз подивимося, що у чемпіонаті буде відбуватися – це логічні кроки людей у напрямку збірної. Ось так вони і потраплятимуть туди. Заради цього ми і робимо контроль, спостереження за складами команд і за роботою тренерів. І ще один важливий момент. Заздалегідь треба буде подати кожному тренеру розширені списки, більш-менш сформовані, до 10 квітня. Особливо це стосується тренерів U-16.  Перед чемпіонатами Європи треба надати документи для ліцензування гравців. На це потрібен час. Це вже менеджерська, а не тренерська робота. Але щоб її зробити, потрібно сформувати списки.

 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013