Олександр Чередниченко: ніхто не бажає собі слабкого складу команди

14:40 | 30 марта 2016

Тренер кадетської жіночої збірної України U-16 Олександр Чередниченко поділився планами зборів своєї команди і підтримав позицію тренерської комісії ФБУ щодо комплектації збірних. Але інтерв’ю з Олександром Чередниченком ми розпочали з теми непорозуміння. Воно виникло між ним і головним тренером київського КСЛІ Оленою Федченко. Після перемоги киянок у чемпіонаті ВЮБЛ над дніпропетровським СДЮСШОР-5, який очолює Чередниченко, Олена Федченко повідомила: вона не знає причин, через які її підопічних не залучають до лав збірної України U-16.

- На той момент, коли я очолив збірну України, постало питання сформувати команду для участі у турнірі у Білорусі. Я зателефонував усім тренерам потенційних гравців, яких хотів бачити, у тому числі контактував і з Оленою Федченко, попросив її надати документи на дівчат, яких хочу бачити у лавах збірної.

- Що це за дівчата?
- Рожкова Дар’я, Джунь Жанна, Волошина Владислава, Заворотня Кристина. Ці чотири баскетболістки перебувають у розширеному списку 24-х. Вони є у цьому списку. А коли я формував склад на Білорусь, з 12-ти гравців, на виїзний турнір, я запитав у Олени Федченко– у кого з цих дітей є документи, за якими вони можуть перетинати кордон і брати участь у змаганнях в іншій країні. На що отримав відповідь: інформація по документах відсутня, вони зачинені у сейфі. Тоді пані Олена грала зі своєю командою виїзний тур і повідомила, що за 5-6 днів зможе підготувати документи на цих дівчат. Але чекати часу не було, оскільки треба було визначатися зі складом і не зірвати участь збірної у турнірі, який для мене був першим у статусі головного тренера. "Нічим допомогти не можу", отримав тоді відповідь.

- Олександре, Ви не перший і не останній. Стосунки між тренерами збірних і клубів завжди були непростими.
- Тут не йдеться про натягнутість стосунків. Я з розумінням ставлюся до усіх тренерів і засвідчую, що у Олени Федченко перспективні дівчата. А від себе додам. Відбір на позицію тренера збірної U-16, так само як і інших вікових груп, відбувався за конкурсною основою. Потрібно було писати згідно з умовами цього конкурсу свою програму, своє бачення процесів підготовки збірної. Я не знаю, чи брала Олена Федченко участь у конкурсі. Але я конкурс виграв. Вважаю, він відбувався чесно і прозоро, і тренери команд мають співпрацювати з тренером збірної.

- Поділіться, будь-ласка, планами своєї команди?
- Орієнтовно 4 липня я планую розпочати з гравцями, що перебувають у розширеному списку, а це 24 баскетболістки, навчально-тренувальні збори на олімпійській базі у Кончі-Заспі. Це буде перший цикл зборів. Після цього формуватиметься склад, куди увійдуть 15-16 гравців, це вже ми з тренерами будемо обговорювати. Маю на увазі себе і своїх асистентів. Після цього у планах команди – участь у турнірі (місце проведення ще уточнюється – ред.). Після цього турніру ми повернемося на базу, знову викличемо тих чотирьох гравців, яких не вистачає...

- А на турнір ви поїдете зі скількома гравцями?
- На турнір поїдуть 12 дівчат. Протягом першого циклу, який триватиме місяць, підготовка команди буде розподілена на блоки. Перші п’ять днів циклу ми проведемо тестування викликаних на збори з метою відбору дванадцяти найсильніших.

- Тобто з 24 кандидатів у Вас буде завдання зменшити команду до 12 гравців.
- Так, до 12-ти. Але якщо когось з цієї дванадцятки спіткає травма, ми формуємо список 16-ти.

- Непросте завдання перед вами стоятиме – скоротити за кілька днів команду вдвічі.
- Це загальноприйнятна практика. Відіграємо турнір, повернемося після нього, проведемо ще один турнір, далі невеличкий проміжок часу на відновлення і 5 серпня у Румунії розпочнемо виступи на Чемпіонаті Європи, який триватиме до 14 серпня.

- На Вашу думку ініціатива тренерської комісії щодо прозорості комплектації збірних команд своєчасна?
- Безумовно. Ніхто не бажає собі мати слабкий склад команди. Усе об’єктивно. Я вже надав розширений список до тренерської комісії. Вважаю, що знаю здібних гравців в Україні, які підпадають під категорію U-16. У мене є група Вконтактє U-16, ми у ній спілкуємося. Баскетбольний світ динамічний, хтось випадає,хтось додається. Не виключаю, що хтось і не перебуває у моєму полі зору. Але переглядаю матчі, аналізую, спілкуюся з тренерами.

- Керівник тренерської комісії Дмитро Базелевський повідомив, що до 10 квітня списки від тренерів, особливо кадетських збірних, мають бути готові, адже ліцензування гравців потребує часу.
- Звичайно, в офіційній заявці на той самий Чемпіонат Європи не може бути випадкових прізвищ. А Дмитро Базелевський – це той фахівець, що знає ситуацію досконально, я з ним регулярно контактую. 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013