Андрій Бабик: баскетбол 3х3 набирає обертів в Україні

08:40 | 01 апреля 2016

Куратор ФБУ баскетболу 3х3 Андрій Бабик розповів про фінал Winter Basket Battle, який 10 квітня прийме Харків. Генеральним спонсором фіналу став ПАО "Концерн АВЭК". Спортивный спонсор - компания PEAK.

- Ми вперше проводимо цей турнір. Він буде щорічним. Фанати баскетболу 3х3 зустрічатимуться, спілкуватимуться. Це буде велика крута тусівка для тих, хто обожнює баскетбол. 3х3 більш демократичний вид баскетболу, ніж 5х5: пів майданчика, короткі матчі 10-15 хвилин, набрав більше очок – виграв.

- Які команди змагатимуться у фіналі турніру?
- Будуть представлені команди юнаків 16-18 років, наступна категорія – чоловіки 18-50 років, і жінки – спільна вікова категорія. У кожній з цих груп буде по 16 команд. Ці команди мають провести не менше трьох ігор – такий регламент ФІБА. У програмі фіналу також – конкурс дальніх кидків і конкурс данків. Фінал має призовий фонд 15 тисяч гривень. Зазначу, що турнір Winter Basket Battle проводяться зусиллями місцевих організацій. У цьогорічному відбулося вісім відбірних турнірів – у Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі, Миколаєві, Рівному, Житомирі, Івано-Франківську і Києві. У столиці статут відбірного мав турнір Winter Cup. Його переможець і фіналіст відібралися у фінал Winter Basket Battle. Зазначу, що команд, які виявили бажання змагатися на початковій стадії, було досить багато, хоча ми вперше грунтовно взялися за розвиток 3х3 і структурували змагання саме цього року. Так, у Харкові було 46 команд, і вони ж виявили бажання провести фінал. Його плануємо транслювати на youtube-каналі ФБУ.

Читайте:У Харкові зіграють фінал WBB з баскетболу 3х3

- Ви зазначали, що формат Winter Basket Battle відповідає вимогам ФІБА?
- Гравець, що зіграв два турніри під егідою ФІБА на території тієї чи іншої країни, має можливість потрапити до збірної тієї країни. Головне завдання цього турніру – окрім власне пропаганди здорового способу життя завдяки баскетболу 3х3 перегляд потенційних кандидатів до збірної України. Визначитися, викликати на збори, переглянути і діяти далі. Федерація відкрита для баскетболу 3х3. З цього року ФІБА рекомендує звернути увагу насамперед на команди U-14, U-16. Це необхідно для розвитку цього напряму.

- Тобто ФІБА має далекоглядні плани на баскетбол 3х3?
- Так. Ми потрапили до обойми команд, які змагатимуться у відбірному турнірі на Чемпіонат Європи. Як працює ФІБА? Вивчає ситуацію – скільки турнірів під її егідою було проведено в країні. Є спеціальна система Ivent-Maker. Я, як організатор, реєструю турнір і хлопці, які хочуть приїхати, заходять на сайт цього турніру і реєструють свою команду. Це відбувається автоматично. Потім ФІБА проводить аналіз – якщо той чи інший спортсмен двічі змагався у турнірах під її егідою, і його викликали до збірної, ФІБА його допускає. До того ж є рейтинг ФІБА – гравці можуть виступати і отримувати рейтингові очки.

- У нас таких багато гравців, що зіграли у двох турнірах?
- Усі гравці, що брали і беруть участь у Winter Basket Battle, можуть потрапити до збірної, але їхній рівень майстерності поки що залишає бажати кращого. Але є інші приклади. На фінал приїде жіноча команда Івано-Франківська. Там є гідні кандидатки у збірну. З Києва приїдуть дві чоловічі команди. Фіналіст і переможець турніру Winter Cup. Там також є сильні гравці.

- А в Америці також розвивають 3х3? Чи завдяки НБА класичний варіант баскетболу затьмарив усе інше?
- Америка розвиває усе, пов’язане з баскетболом. Але у них більше популярний 5х5. А 3х3 – це тусівка, фестиваль. Хлопці зібралися, знайшли спонсора і організовують турнір. Якщо розглядати баскетбол  як спосіб життя, 3х3 ідеально йому відповідає. Чому? Якщо ти професіональний гравець, у 35 вже підходиш до завершення кар’єри. А тут можна грати і грати, бо коротший майданчик, відповідно менше навантажень на суглоби.

- Якщо повернутися до питання формування збірної, як вона має виглядати?
- У юнаків збірна команда – це чотири гравця і тренер. За регламентом ФІБА дорослі команди не мають тренерів. Якщо нас запрошують на відбірний турнір чемпіонату Європи, то на нього їдуть чотири гравця. А якщо ми хочемо з ними послати тренера, він може їхати за рахунок ФБУ.

- Але ж як без тренера? Він має бути у гравців.
- Звичайно. Це у наших інтересах. Тренер організовує гру. Хтось краще грає, хтось гірше. Все одно тут тактика є. Як і у 5х5. Тайм-аути є. Підказати щось може тільки тренер, адже з боку завжди видніше.

- Отже, баскетбол 3х3 в Україні розвивається семимильними кроками.
- Ми намагаємося, щоб було саме так. У нас є Шкільна Баскетбольна Ліга 3х3, Студентський Кубок 3х3. Winter Basket Battle 3х3 і Літній чемпіонат України 3х3. А ще у перспективі: Київ-Еліт 3х3. Це буде чемпіонат міста, оскільки у столиці – найсильніші гравці в Україні. Ми плануємо проводити етапи чемпіонату України 3х3 по багатьом містам. Наразі розіслали по обласних федераціях відповідну інформацію, вивчаємо ситуацію на місцях. Ми намагаємося зареєструвати максимальну кількість турнірів під егідою ФІБА, щоб отримати максимальну кількість рейтингових очок для України. Це знагодиться під час жеребкування відбірного турніру чемпіонату Європи.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013