Лариса Шабанова: Лень не виник з нізвідки

12:41 | 03 апреля 2016

На фінішну пряму вийшов Чемпіонат України з баскетболу серед юнацьких команд. Його проводять у семи вікових групах серед юнаків і у шести – серед дівчат. Хто прийде на зміну професіоналам? Де ця доріжка з юнацького до дорослого баскетболу є протореною? Про це розмовляємо з директором Чемпіонату України Ларисою Шабановою.

- Міністр спорту у своєму відкритому листі до Олексія Леня зазначив, що уся Україна охоплена юнацькими змаганнями. Які регіони у цьому плані йдуть в авангарді, які відстають?
- Я б сказала інакше. Є більш активні регіони, є менш активні. Там, де працюють школи і є класні тренери, справи звичайно ж кращі. У Дніпропетровську це СДЮСШОР-5 ім. Говорунова, відома усім спортшкола. В Одесі є СДЮСШОР №2 ім. Литвака. Це дві школи, які мають у своєму активі команди з усіх вікових категорій і серед юнаків, і серед дівчат. У Черкасах плідно функціонує КДЮСШ, яка співпрацює з клубом Черкаські Мавпи. Там є команди хлопців з усіх вікових груп. У структурі Черкаських Мавп юнацький баскетбол існує у межах проекту Країна Баскетболія. Між ним і КДЮСШ – міцний зв’язок. Там, нажаль, нема дівчат, але хлопці грають у чемпіонаті України в усіх вікових групах. І ось такі центри, такі школи, постачають здібних хлопців у команди майстрів зі своїх міст. Одесити грають у БІПІ, випускники п’ятої дніпропетровської школи грають у БК Дніпро. У Черкасах  теж саме. Це дуже добре і дуже важливо, що клуби найвищого дивізіону України займаються дітьми, а у тих у свою чергу є можливість для зростання, і приклад для наслідування. В Одесі практично усі випускниці СДЮСШОР ім. Литвака грають у тамтешній команді вищої ліги. У БК Хімік ця ж картина – створені найкращі умови для юних гравців. У БК Запоріжжя, там ДЮСШ-12 відмінно функціонує, у МБК Миколаїв, там є СДЮСШОР №4. Нехай там нема Леня сьогодні, але за такого підходу до справи коли-небудь він обов’язково з’явиться.

- Тренер столичної ДЮСШ-16 Леся Полуяхтова зізналася, що дівчат зараз взагалі важко набирати у баскетбол, особливо у великих містах. І менше команд у чемпіонаті змагаються, так?
- Якщо серед хлопців у чемпіонаті змагаються майже 130 команд, то у дівчат менша – 51 команда. Ця тенденція виникла не сьогодні, так було завжди. Нажаль, кількість тренерів, які працюють з дівочими командами, зменшується. Мені важко сказати, складно набирати чи ні. Усе залежить від людей. У тому самому Дніпропетровську є повний набір як хлопців, так і дівчат. В Одесі така ж сама картина. Рівне місто невелике, але у них в обласній ДЮСШ є групи і хлопців і дівчат, і вони беруть участь у чемпіонаті юнацької ліги фактично в усіх вікових групах. Тому важче чи простіше? – я б так питання не ставила. У Рівному дівчата, що випустилися зі школи, грають у вищій лізі. А хлопці поповнюють баскетбольний клуб Пульсар. Зараз у них складно з фінансами, але грають у  першій лізі "Захід" двома командами.

- Це вперше у цьому сезоні така кількість команд грає у ВЮБЛ?
- Ми вже чотирнадцять років проводимо такий чемпіонат – Всеукраїнська Юнацька Баскетбольна Ліга. Юнацька Ліга вийшла з іншого змагання – Кубка Олімпійського Чемпіона Олександра Волкова. Його ми проводили спільно з Михайлом Бродським та Олександром Волковим. У цих змаганнях, з 1994-го по 2000-й роки, щорічно брали участь більше 1500 шкільних команд. 2002-го року Юнацька ліга налічувала лише 27 команд юнаків та дівчат однієї старшої вікової категорії. А зараз? Юнацька ліга – це спортивний баскетбольний проект, це повноцінний чемпіонат країни, зі своїми результатами, героями і проблемами. Два роки тому був спад. Близько 30-ти команд ми втратили у Луганському і Донецькому регіонах. Додайте до цього Крим – чотири команди. Їхню відсутність поповнити непросто. Звичайно, чимало хлопців переїхали до інших міст і продовжують тренуватися, але тепер у нас немає ані Кримського центру, ані Донецького. У БК Донецьк функціонувала сильна баскетбольна школа. У нас нема дітей луганських. Але ось у донецькій області відроджується Азовмаш. У юнацькій Лізі він змагається трьома командами різних вікових груп. Там важко говорити про розвиток, добре, що вдалося зберегти. Є проблеми зі спонсорами, меценатами. Переважно виживають за рахунок батьків. Місто трохи допомагає. У Азовмашу також є команда першої Ліги і ми сподіваємося, що центр баскетболу у Маріуполі відродиться. Також збереглися баскетбольні осередки, а відтак і команди, у Дружківці і у Краматорську. Ось і усе, що маємо на Донбасі. Звісно, Донецьк на нашій баскетбольній мапі тимчасово відсутній.

- Завдання директорату Чемпіонату – зберегти чи примножити кількість команд, що беруть участь у Чемпіонаті України?
- Думаю, зберігати чи примножувати – це не завдання директорату Чемпіонату, хоча над цим ми також працюємо досить плідно. Треба проводити змагання з тими командами, які є. Звичайно ж, ми зацікавлені у тому, щоб кількість команд зростала. Зберегти їх швидше вдасться на регіональному рівні. Що ж до чемпіонату, то ми його проводимо таким чином у юнацькій лізі, щоб змагалися і професійні, і аматорські команди. І система побудована так, щоб аматорські колективи з невеликих міст, де відсутній значний спортивний актив, щоб вони мали можливість також брати участь у змаганнях і провести максимальну кількість ігор з командами, які їм по силах. А вже потім у юнацькій лізі йшов розподіл на вищий і другий дивізіони. До слова сказати, аматорські команди змагалися і у Кубку України. Сподіваємося, у наступному сезоні їхня кількість зросте.

- До кінця навчального року усі переможці у юнацькій лізі визначаться, так?
- Сто відсотків. Тут  сенс у чому? Старші діти закінчують навчання у школах, є хлопці і дівчата 1998-го року, ті, що грали у Кубку юнацькому, ми його вперше проводили у цьому сезоні для юніорських команд, хлопці U-18 і дівчата U-17. І деякі хлопці навіть вчаться у ВИШах у цих командах, 98-го року народження. Ті, що1999-го – вони цього року закінчують школу, готуються до вступу у Виші, у них є екзамени, є ЗНО. Тому для старших дітей ми передбачили завершення усіх змагань у квітні, щоб вони мали час на навчання.

- Багато з тих дітей, що мають досвід виступів у ВЮБЛ, залишаться у баскетболі?
- У нас чимало хлопців грають по двох суміжних вікових категоріях. 2000-й грає за 1999-й. Це такі команди, як з Запоріжжя, Одеси, Черкас, Дніпропетровську. Вони за таким самим принципом і формують склад. У них половина молодших, половина старших за віком. І таким чином тренери награють молодших і подвоюють кількість ігор у юнацькій лізі. У середньому команди старшого віку грають по 24 офіційній гри на рік. Враховуючи, що вони грають по двох вікових категоріях, тоді виходить 48 ігор. Це відмінний показник для зростання спортивної майстерності.

- Ви згадали, що цього року було впроваджено проведення Кубку України серед хлопців U-18 і дівчат U-17. Що ще нового зроблено або ж плануєте зробити?
- Ми приділяємо значну увагу розвитку регіональних дітячих  аматорських Ліг, так званих Д-ліг. У деяких регіонах, таких як Харків, Київ, Вінниця, Кіровоград, Одеса, Рівне ці змагання вже проводять. У деяких регіонах поки що не вдалося цього року розпочати ці змагання. Але ми хочемо створити такі аматорські Д-ліги за регіональним принципом. Щоб вони грали у себе у регіонах. Тобто, команди, які не можуть грати на рівних з дитячими командами клубів і спортивних шкіл, цілком можуть грати у себе у регіоні свою аматорську лігу, за різними віковими групами. Крім того, ми плануємо організувати регіональні шкільні баскетбольні ліги. Щоб місто мало свою шкільну баскетбольну лігу. 5х5, або ж 3х3. Щоб вони грали регулярно. Щосуботи і щонеділі – сьогодні я їду до тебе у гості, а завтра навпаки. Щоб це були домашні і виїзні матчі. Так, як грають у чемпіонаті України. Ось такі шкільні ліги ми намагаємося організувати. Перші такі змагання були прекрасно проведено у Харкові, відбувається організація таких змагань, щоб розпочати з наступного сезону, у Києві. Я сподіваюся, що це піде. Ми вивели на новий рівень змагання у Студентській баскетбольній лізі. Так, вона існувала раніше, але у такому масштабі, як зараз, цього не було. Ми провели значну організаційну роботу в усіх областях, без виключення. Може не усі ВИШі відгукнулися, але у нас більше ста команд грають у студенській лізі. І зараз у Черкасах закінчився перший півфінальний етап – фінал дивізіону "Центра". Отже, процес пішов.

- Можемо засвідчити, ребрендінг студенської ліги відбувся.
- Так, Студентську лігу оновили, Д-ліга – це нове починання. Шкільна ліга, зауважи, міська ліга 5х5, теж нове, оскільки шкільна баскетбольна ліга 3х3 у нас вже існує, їй вже три роки. Зараз завершуємо регіональні змагання, області визначають переможців у двох вікових групах – хлопці і дівчата старшого і середнього віку. І 19 травня у Києві у Палаці Спорту фінал – Шкільна Баскетбольна Ліга 3х3. Це вже традиція, оскільки ми його будемо проводити вже третій рік, у Палаці Спорту.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013