Одна з кращих вправ з підбирання м’яча

11:25 | 04 апреля 2016

Я регулярно отримую електронні листи від тренерів, в яких вони просять ознайомити їх з вправами, які  допоможуть їм поліпшити свою команду.
З усіх різних видів вправ для дітей на сьогоднішній день найбільш затребуваними є вправи з підбирання м’яча.

Чому? Тому що хороших вправ з підбирання м’яча не так вже й багато.

Існує багато підготовчих вправ (постановка спини, позиціонування і т.д.), але тих, в яких можна імітувати живу баскетбольну гру, насправді небагато.

Ось моя улюблена  вправа, яку я рекомендую тренерам включити до своєї практики.

Напад  малим числом гравців (2-на-2, 3-на-3, 4-на-4)  з очками за підбирання на чужому щиті.

Це звучить просто, але дозвольте мені пояснити, як це працює і чому це так ефективно.

Вправа:
Гра малим складом з акцентом на підбирання.

Як це працює:
Ваша команда  грає нормальну гру до 11 очок (або будь-яке інше число), але 3 очки нараховуються за кожне підбирання саме на чужому щиті. Це єдина відмінність.

Чому це ефективно:
Присудження очок за підбираня в нападі заохочує команду нападаючих  робити набагато більше підбирань, ніж вони це роблять зазвичай.

Дякуючи цьому, команда, що захищається також повинна боротися за підбирання, щоб забезпечити собі підбирання на своєму щиті і не допустити жодних легко забитих чи підібраних м’ячів.

Якщо ваша команда не веде боротьбу за підбирання м’яча в нападі, і зазвичай починає бігти назад,  як тільки кидок виконано, то це значить, що захисту противника для захоплення відскоку не треба прикладати багато зусиль. Ця вправа змінює відношення гравців до боротьби за підбирання і збільшує вагомість підбирання на обидвох щитах.

Обидві команди починають змагаютися на щитах набагато жорсткіше!
І найцінніше з цього є те, що вони вчаться боротися за підбираня в реальних ігрових ситуаціях.

Інші зауваження до цієї вправи:

• Цю вправу можна використовувати як на повному майданчику,  так і на його  половині.

• Я вважаю, що краще використовувати цю вправу в грі 4 на 4  (всі ви знаєте, що я задля  кращого розвитку молодих гравців віддаю перевагу ГРІ малим складом),  але вона може бути використана у грі з будь-якою кількостю гравців.

• Зазвичай для більшої мотивації обох команд я ставлю додаткові умови, наприклад – для програвшої команди це 2 повних спринти майданчиком або 20 віджимань.

Висновок

Дайте цю вправу вашим гравцям, і ви побачите як  конкурентоспроможність вашої команди в підбиранні  посилиться.
Хоча я вважаю, що техніці підбирання треба вчити та вдосконалювати її і в інших вправах, які мають місце в наших тренуваннях, але я повністю згоден з нижче приведеними  цитатами від  великих гравців  всіх часів …

". Я завжди сміюся, коли люди запитують мене про техніку  підбирань, та як я отримав цю техніку. Це дуже просто, йди на щит і хапай той чортів м'яч" – Чарльз Барклі

"Вам не потрібна велика майстерність, щоб бути жорстким та успішним  підбиральщиком (Rebounder), бути успішним гравцем з підбирання мяча – це зусилля, рішучість  і фізичний гарт" – Майк Мелоун

І пам'ятайте:

Кращі гравці з підбирання це не ті, які вище скачуть і кращі  атлети, кращими є ті, хто постійно йдуть на кошик, кидаються за нічийними мячами на підлогу і не бояться фізичного контакту з супротивником. 

Коли я тренував СКА Ригу, у нашій команді другим за підбираннями був капітан команди  Карліс Стреліс (178 см.  84 кг.). Він робив 2 - 3 підбирання на щиті противника та 6 - 8 на нашому. Він дуже добре читав гру і у захисті весь час прямував в напрямку відскоку мяча. Він або підбирав середні та дальні відскоки, або був поруч з нашим гравцем, зробившим підбирання, і швидко отримавши від нього м’яча, починав контратаку. І більшість м’ячів, які падали на підлогу, також були його здобутком. Карліс, навчаючись у цей час у медичному інституті, а потім  в аспірантурі, не пропустив жодного тренування. Пізніше він захистив десертацію і зараз працює на посаді ректора Державного Університету фізичної культури та спорту Латвії.

І це ще раз підтверджує, що містер Джеймс Нейсміт винайшов баскетбол як гру для розумних людей.

Висновок: під час гри ви можете  зробити занадто багато кидків, занадто багато дриблінгу або занадто багато передач, але занадто багато підбирань не буває ніколи.

В. Мельничук  28.03.2016

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013