Катерина Римаренко: спаринги з Угорщиною стануть корисними для українок

15:55 | 05 апреля 2016

 Як відомо, 27 і 28 травня національна жіноча збірна України в межах навчально-тренувальних зборів проведе два спаринги зі збірною Угорщини у Секешфехерварі. У чемпіонаті Угорщини, у команді "Атомерому", виступає Катерина Римаренко. Вона перебуває у розширеному списку головного тренера національної жіночої збірної України Володимира Холопова. Хто, як не Катерина, знається на угорському баскетболі?

- Я вважаю, контрольні матчі зі збірною Угорщини будуть корисними для збірної України. Угорки - сильні гравчині.

- Ти зустрічаєшся з ними на паркеті. Чим вони особливі?
- Я дивилася матч ЄвроБаскету, коли збірна Угорщини зустрічалася зі збірною Словаччини. Для них це був дуже важливий матч, вони його виграли з перевагою в одне очко (65:64 – ред.). Це міцний горішок. Вони проявили і волю до перемоги і є доволі технічною командою. Не знаю, чи гратимуть угорки проти України у найсильнішому складі у травні, але там є кілька сильних гравців.

- Ти з ними перетинаєшся у матчах чемпіонату Угорщини?
- Так, сім дівчат грають у клубі Шопрон. Ще кілька – за кордоном, у Туреччині, в Росії.

- У тебе у команді хтось грає зі збірної Угорщини?
- Ні, нема нікого. У мене грає дівчина зі збірної Боснії.

- І як ви з нею, товаришуєте? Взагалі, у вас інтернаціональна команда?
- Так, у нас одна сербка, одна боснійка, я, і одна американка.

- Як спілкуєтеся?
- Англійською, але сербську я також розумію.

- А сама як почуваєшся в Угорщині? Наскільки ця країна для тебе комфортна? Кухня, умови, гостинність?
- Не знаю на рахунок кухні, але люди тут напрочуд доброзичливі. Прагнуть допомогти, якщо бачать, що ти з іншої країни. І оскільки у мене тут сестра, то я не почуваюся тут, як за кордоном. Я граю за клуб "Атомерому", він базується у містечку Цексард, неподалік Будапешта.

- То ж, ти свої вихідні у Будапешті проводиш?
- Так, стараюся. У мене там сестра вчиться. То ж, або я до нею їжджу у гості, або вона до мене. Вона на рік від мене старша і вчиться на міжнародних відносинах, в аспірантурі.

- Наскільки популярний жіночий баскетбол в Угорщині?
- Популярний. Мої дівчата з команди, місцеві, кажуть, що жіночий баскетбол популярніший в Угорщині за чоловічий. Не знаю, правда це чи ні, але я їм вірю.

- Ти швидо знайшла з ними спільну мову?
- Так, у мене дуже дружна команда.

- Скільки вже в ній граєш?
- Це перший сезон тільки, минулого року я у Польщі грала.

- Це вже яка країна за ліком у твоїй кар’єрі?
- Їх поки не так вже й багато. Це лише третя країна. Першою була Казахстан, потім Польща і ось тепер Угорщина. А перед цим в Україні грала. Починала у Козачці, далі рік виступала у Динамо і потім у Кіровограді.

- З трьох країн - Казахстан, Польща, Угорщина, остання тобі найбільше підходить?
- У Польщі мені також дуже подобалося. Там мова схожа на українську, і я майже не відчувала мовного бар’єру. Наприкінці сезону вже спілкувалася польською, але зараз вже призабула.

- Угорська дещо складніша?
- Так (посміхається), здається, тут і п’ять років проживеш, нічого не зрозумієш.

- Ти з кимось з наших гравчинь підтримуєш стосунки?
- Більше за все з Олею Дубровіною. Вона у Казахстані грає, ми по скайпу спілкуємося.

- Зараз ти перебуваєш у розширеному списку збірної, у разі якщо викличуть на травневі збори, яку користь можеш принести команді?
- Якщо викличуть і здоров’я мені дозволить, то звичайно ж, я приїду. Якщо я демонструватиму гарну гру і тренер мене виклече, то, напевно, він сподівається, що я допоможу команді. Але поки що мене ніхто не викликав. Подивимося, що буде далі.

- Ти кажеш – якщо дозволить здоров’я. Є якісь проблеми?
- Проблем нема, але ж сезон ще не закінчився.

- А скільки матчів ти на місяць проводиш?
- У нас щотижня ігри. Була перерва лише, коли грали збірні, а так щотижня ми граємо. А зараз розпочалися матчі плей-оф, то ж граємо двічі на тиждень.

- А ти тільки у чемпіонаті Угорщини граєш, чи у міжнародній лізі теж?
- В Угорщині у єврокубках грають лише перші п’ять команд, а ми минулого чемпіонату фінішували сьомими.

- Є шанс пробитися до першої п’ятірки?
- Зараз граємо плей-оф, і звичайно ж є шанси.

- А ти на якій позиції граєш?
- Третього номера, легкого форварда. Але усі позиції на майданчику гарні, головне, щоб тренер тебе бачив у своїх тактичних схемах.

- Ти дивилася кваліфікаційний матч ЄвроБаскету Україна – Сербія?
- Нажаль, того дня у мене у самої була гра. Але потім я передивлялася відеозвіт, фогогалерею, статистику. Я дуже рада, що дівчата виграли, тим більше у сербок, чинних чемпіонок Європи, це багато про що свідчить.

- За великим рахунком Україна вже вийшла до фінальної стадії ЄвроБаскету?
- Так, але треба на високому рівні відіграти решту матчів кваліфікації, щоб виходити впевненими у своїх силах, згуртованими, на чемпіонат Європи. Для набуття більшої впевненості осінні кваліфікаційні матчі також будуть дуже важливі.
 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013