Дмитро Базелевський: молоді гравці можуть підсилити старші збірні України

09:25 | 06 апреля 2016

Відбулося традиційне засідання робочої групи тренерської комісії. На ньому було порушено низку важливих тем. Зокрема, було визначено, за якими номінаціями обиратимуть найкращих гравців Суперліги Фаворит Спорт. Також голова комісії Дмитро Базелевський разом з тренерами національних збірних – чоловічої Євгеном Мурзіним і жіночої Володимиром Холоповим обговорювали питання залучення молодшого за віком гравця до лав збірної старшої вікової категорії. Про результати засідання ми поспілкувалися з Дмитром Базелевським.

- Номінації, за якими визначатимемо найкращих, будуть такі: найкращий розігруючий, атакувальний захисник, нападаючий, важкий форвард і центровий. Нічого нового нема, але потрібно було визначитися, за якими позиціями і крітеріями ми обиратимемо кращих.

- Кандидати у процесі розгляду?
- Так, регулярний чемпіонат завершено, але попереду плей-оф. Ми розглядатимемо кандидатів у ракурсі виступів протягом усього сезону. Лауреатів обиратимуть тренери команд Суперліги Фаворит Спорт і тренерська комісія ФБУ.
       Наступне питання, яке ми обговорювали – гравець молодшого віку може за своїм потенціалом, рівнем гри підходити для команди старшого віку. Скажімо, 16-тирічний – для U-18. Ми обговорювали, за якими принципами ми будемо приймати рішення і давати рекомендації тренерам. Варто брати гравця, чи не варто. Ми висловимо думку тренерської комісії. Але, звичайно, думка головного тренера буде пріоритетною щодо кожного віку. І тут важливу роль відіграватиме, такого раніше не було, саме контроль тренувального процесу, який проходитиме кожна збірна. І я, як керівник тренерської комісії, і, якщо це жіночі збірні U-16, U-18, то тренер жіночої збірної буде присутнім під час підготовки команди. У чоловіків діятимемо за такою ж схемою. Якщо молодого гравця запросимо до команди більш старшого віку, тоді після певного часу, гадаю це буде 10-15 днів тренувального процесу, разом з головним тренером і тими фахівцями, що аналізуватимуть робоиу цього гравця, ми будемо приймати рішення щодо доцільності продовження його тренувань з більш дорослими гравцями. Таким чином після першого етапу підготовки ми вирішемо, чи потрібно гравцеві залишатися, чи повертати його до команди свого віку.

- Марина Ткаченко говорила, що є дуже перспективний гравець в Інтерхімі Кристина Карп, яку можна залучати до більш дорослої збірної, чи у хлопців взяти умовного Леня.
- Якщо брати ту ж сами Кристину Карп чи іншого умовного гравця, який підходить за своїми якостями до більш старшої команди, ми повинні розуміти – протягом літа тиждень люфту між стартами чемпіонатів Європи у різних вікових групах. U-20, U-18, U-16. Якщо ми беремо гравця для участі з більш старшими хлопцями чи дівчатами, він випадає з процесу підготовки за свій вік. І це мінус для команди, у якій він готовий грати за своїм віком. Для чого ми плануємо робити аналіз гравця на першому етапі зборів зі старшими? Щоб визначитися – чи допоможе він реально команді більш старшій, чи може йому буде добре підготуватися зі своїм віком, і принести набагато більше користі. Це складний момент. Треба усім добре попрацювати і подумати, визначитися. І тренерам збірних – старшої і молодшої, і нам – надати свої поради і рекомендації, почути думку тренерів, але спільними зусиллями ми маємо зрозуміти – де гравець більше принесе користі, де йому буде краще для прогресу – участь у двох або ж в одному чемпіонаті.

- Головні тренери національних збірних Євген Мурзін і Володимир Холопов, вони до чого схиляються?
- Якщо гравець підходить, якщо у нього є потенціал і він може допомогти більш старшій команді, чому б ні? Ми не відкидаємо цього варіанту. Але ситуація, коли ми можемо нашкодити – гравець не гратиме у старшому віці, просидівши чемпіонат старшого віку на лаві, а чемпіонат триває 8 днів, зважте на це, він приїздить, і за 4-5 днів йому їхати на свій основний чемпіонат. Тут може мати місце збій у підготовці. Непроста ситуація.

- Тобто на двох стільцях всидіти не вдасться?
- Складно всидіти. Ми аналізуємо і ще будемо аналізувати, як грали наші гравці, які потрапляли у такі ситуації. Нам належить відповісти на запитання – чи корисно це було раніше? Якщо гравець їхав, чи був він корисний старшій команді і наскільки? Як він, повернувшись до своєї основної збірної, виступав?

- Ви - зірка баскетболу 90-х і нульових. Пам’ятаєте випадки коли Вас, або ж когось з Ваших партнерів залучали до старших збірних?
- Коли я ще починав кар’єру, грав зі мною Віктор Савченко. Він був задіяний і у студенській збірній, і за національну збірну грав. Це, звичайно ж, для гравця, дуже важко. І, знов таки, я не можу зараз достеменно бути впевненим щодо того, де Савченко краще себе проявляв. Знаю, він відмінно виступав на Універсіаді у Лондоні. Але, зараз нам треба згадати, проаналізувати і можливо з такими гравцями порадитися – що більше приносить користь – або ж готуватися з командою, або ж брати участь у двох чемпіонатах. Я, користуючись своїм досвідом, уявляю, наскільки зараз збільшилися фізичні навантаження, і поки що на даний момент, ще не висловлюючи спільної думки, вважаю – краще готуватися зі своєю командою. Але усе це зважено треба обговорити і з тренерською комісією, і з тренерами.

- Тобто у цьому питанні переважатиме індивідуальний підхід?
- Індивідуальний підхід безперечно. Це баскетбол, і люди усі різні. Хтось витримує, хтось ймовірно може витримати значні навантаження і принести користь – усе це потрібно вирішити разом. Не виключаю, що ми радитимемося і з самим гравцем. Як він відчуває, як він сам розуміє своє місце у тій чи іншій команді, і чи може він відповісти – витримає він, чи ні.
 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013