Олександр Волков: «Маємо зберегти нинішню систему розіграшу Кубка України»

17:25 | 31 января 2014

8-9 лютого в київському Палаці спорту відбудеться Фінал чотирьох Кубка України з баскетболу, в якому беруть участь «Будівельник» (Київ), «Говерла» (Івано-Франківськ), «ДніпроАЗОТ» (Дніпродзержинськ), «Донецьк». Про розіграш Кубка України, який у сезоні 2013/2014 проводився за новою схемою, ми поговорили з президентом Федерації баскетболу України Олександром Волковим.

-          Цього сезону в Кубку України беруть участь клуби і Суперліги, і Вищої ліги. Турнір підійшов до фінальної стадії і вже можна говорити про попередні підсумки. Наскільки Ви задоволені Кубком сезону 2013/2014?

-          Так, на сьогодні вже визначено склад учасників Фіналу чотирьох, який, до речі, є досить не очікуваним. Зрештою, кубкові змагання гарні саме своєю непередбачуваністю. Приміром, «ДніпроАЗОТ» не вражає успіхами в чемпіонаті України, але вийшов до Фіналу чотирьох Кубка. «Говерла» піднесла сюрприз «Хіміку», який у їхній парі вважався фаворитом. Звісно, коли Кубок проводиться постійно за однією схемою, до неї звикають гравці, глядачі, медіа. Сподіваюся, ми збережемо цьогорічну систему, оскільки вона є життєздатною. За нинішньою системою розіграшу Кубка України в ньому мають змогу брати участь команди всіх українських ліг. Крім того, клуби, що беруть участь у єврокубках, мають змогу не бути надто завантаженими великою кількістю поєдинків Кубка України. Гадаю, сьогодні зарано підбивати підсумки цього сезону Кубка України, оскільки все визначає Фінал. Зрештою, якщо система розіграшу Кубка України буде стабільною надалі, ми матимемо змогу приділяти більше уваги медіа та телебаченню. Ми розраховуємо, що будуть матеріальні бонуси за перемогу та призові місця. Федерація зробить усе можливе, щоб Кубок був цікавим змаганням, на яке хотілося би приходити глядачам, а телебаченню хотілося би його транслювати.

-          Ми вже можемо говорити, що ця формула себе виправдала. Адже в регіонах, де є команди Вищої ліги, вболівальники мали змогу побачити команди Суперліги. В парі «Кіровоград» – «Дніпро» клуб Вищої ліги здобув перемогу над клубом Суперліги і йому забракло лише 4 очки для виходу до наступної стадії…

-          Це дуже добре, що завдяки матчам з клубами Суперліги команди Вищої ліги мають змогу відчути, на якому вони рівні. Це хороший досвід, хороший стимул для гравців. Це гарна нагода для глядачів з цих міст побачити команди Суперліги. Ми не відкриваємо нічого нового, в усіх країнах з розвинутим баскетболом Кубок грають за такою схемою. Тому, вважаю, ми маємо рухатися в цьому напрямку.

-          Ви вже згадали про те, що передостання команда Суперліги вийшла до четвірки найкращих у Кубку країни. Запитання до Вас, як до спортсмена. В чому, на Вашу думку, запорука успіху в кубкових турнірах?

-          Система Кубка не дає змоги розслабитися ні на секунду. В певних матчах команда зібралася і добре зіграла. На тлі невдач у чемпіонаті України вона має змогу реабілітуватися в Кубку. Це їхня додаткова мотивація. З іншого боку, їхні суперники могли розслабитися через те, що грають проти аутсайдера чемпіонату. І за цю розслабленість потім платяться. Формула з двох поєдинків не дає права на розслабленість і не дає права на помилку.

-          Цього сезону баскетбол повернувся на національне телебачення – «Перший Національний» транслює поєдинки Суперліги, покаже також і матчі Фіналу чотирьох Кубка України. Нині приблизно середина сезону, чи можемо ми говорити про відчутний позитивний ефект присутності баскетболу на ТБ?

-          Баскетбол – така гра, що без присутності на національному телебаченні її розвиток неможливий. Цей процес не такий уже й легкий, ми хотіли би, щоб обсяг баскетболу на ТБ був більшим. Утім, на сьогоднішній день ми дуже задоволені тим, що трансляції баскетбольних матчів є стабільними і сподіваємося, що цей напрямок розвиватиметься й надалі.

-          Успіх національної збірної на ЄвроБаскеті 2013, проведення в Києві U16 чемпіонату Європи, майбутнє проведення в Україні ЄвроБаскету 2015 притягують більшу кількість глядачів не лише до телеекранів, але й на трибуни. Дитячі тренери говорили нам в інтерв’ю, що після кадетського чемпіонату Європи в Києві та досягнень нашої збірної в Любляні значно зросла кількість дітей, котрі приходять до секцій баскетболу.

-          Коли на загальнонаціональному каналі показують баскетбол, більше того, коли люди бачать успіх баскетболістів, звісно, це дає сплеск популярності баскетболу. Кабельні телеканали покривають в основному великі міста, а національний телеканал можна побачити в найменшому селі. Хлопчик, котрий побачив красивий баскетбол, «заражається» цим, і тоді вже батьки починають шукати, де є найближчі секції, де можна подивитися баскетбол вживу. Тому співпраця з загальноукраїнським ТБ це, поза сумнівом, крок до популяризації баскетболу.

-          4 лютого до України має прилетіти головний тренер збірної України Майк Фрателло. Який графік його перебування в Україні?

Запланована його зустріч з кандидатами до національної збірної України. Крім того, Майк проведе клініку для українських тренерів. Звісно, він також буде присутній на Фіналі чотирьох Кубка України, що відбудеться 8-9 лютого в київському Палаці спорту. 3 лютого під час жеребкування в Барселоні ми дізнаємося суперників збірної на чемпіонаті світу, тож основна робота Майка в Україні буде пов’язана з розробкою плану зборів національної команди в рамках підготовки до чемпіонату світу.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013