Дмитро Шаламов: можна грати однією п’ятіркою, але навіщо?

09:20 | 28 марта 2019
Головний тренер чоловічої збірної України U-15 Дмитро Шаламов підбив підсумки виступів на третьому етапі юнацької Євроліги і розповів про важливість ігрової практики для п’ятнадцятирічних хлопців.

Головний тренер чоловічої збірної України U-15 Дмитро Шаламов підбив підсумки виступів на третьому етапі юнацької Євроліги і розповів про важливість ігрової практики для п’ятнадцятирічних хлопців.

-  Перед цим етапом команда як і належить пройшла тренувальні збори, де ми тестували і переглядали кандидатів. Хлопці виглядали фізично непогано. Але відсоток влучань і швидкість прийняття рішень в усіх матчах туру не зовсім мене задовольнив. Можливо це пов’язане з весною, з навчанням, кінцем навчального року… Є такі періоди протягом року, коли команда перебуває не зовсім в оптимальній формі. Бо на майданчику не було хлопців, які б виглядали краще, ніж зазвичай. Чи хоча б так само. Отже, на мою думку просто маємо ту ситуацію, ту хвилю впродовж сезону, коли хлопці не у найоптимальніших кондиціях. Ми могли зіграти абсолютно з кожною командою набагато краще. Основне завдання було спробувати обіграти ті команди, які йдуть (у турнірній таблиці – ред.) нижче за нас. Це збірні Грузії, Талліна і третя команда Литви Аулітус. Дві гри ми виграли (61:52 у Грузії, 65:64 у збірної Талліна – ред.), а Аулітусу поступилися трьома очками (67:70 – ред.). Ця команда підійшла до змагань у гарній формі, зазнала лише однієї поразки від Жальгіріса. За антропометрією ми набагато за них сильніші, грали більш широкою ротацією, але поступилися, така ось гра вийшла. А з Жальгірісом дещо відстали, потім повернулися у гру, поборолися. Остання гра? Звісно, на перемогу граєш у кожному матчі. Але ця гра вже не мала для нас турнірного навантаження. Бо ця команда йде вище нас і ми з нею не потрапляємо у закрутку за будь-якого розкладу. Тому дали зіграти усім, спочатку гра вийшла з під контролю. Тому така різниця (поразка 38:70 ред). У цій команді грають чотири збірника Литви. Але, звісно, це не значить, що з ними треба грати так ганебно. Просто у такій ми були формі. Хлопці старалися.

-  Чи можна передбачити, що ваші хлопці просто перенаситилися баскетболом? Чи це помилкове судження?
- Хлопці приїхали на тур. Ми збираємо у них щоденники, де вони вказують, як тренуються. Так, були 4-5 людей, у яких протягом 14-ти днів було близько 10 ігор. Хтось потрапив у змагальну фазу, у когось навпаки були простої. Тому нема такого, що діти наситилися баскетболом. У кожного своя історія. У когось через період після травми навпаки нестача кондицій. У когось навпаки – велика кількість змагань. Хтось просто тренується дещо не у тому режимі. І приїхав на збори, а ми 4 дні пропрацювали у режимі дворазових тренувань, і увесь енергоресурс витратив (посміхається – ред.). Бо ж найголовніші ігри будуть попереду, а не зараз. Ми з ними знайомимося. Чим більше інформації отримаємо від них на зборах і під час ігор, тим краще. Тому звичайно – поставити одну п’ятірку і грати нею можна. І результат буде кращим, але не для цього ФБУ впровадила «Проект U-15». А щоб хлопці отримували практику, бачили і виправляли свої помилки. Таку можливість зараз хлопці мають і це дорогого коштує. Їм треба хвататися, чіплятися і приїздити у формі на кожен етап. Що хлопці за великим рахунком і роблять впродовж сезону. Вони щоразу приїздять у кращій формі. Бо вони хочуть поїхати, себе проявити і зарекомендувати себе на наступний етап. Щоб знову поїхати і отримати ігрову практику, міжнародний досвід і можливість спарингуватися з сильними командами.

- Чи усі плани щодо ігрової практики здійснюються?
- Поки що мені важко дорікнути у чомусь Федерацію. Ми дуже багато дітей переглянули влітку, зіграли два прекрасних турніри в Іспанії та Словенії. Одразу ж після цього, у жовтні, ми розпочали виступи в EYBL. До того ж ми маємо щоразу три-чотири дні підготовки у гарних містах і гарних умовах. Це і Франківськ, і МТА, тощо. Я вважаю, що для хлопців, які є кістяком команди, вони фактично не виходять з цього режиму. Ми це цінуємо і непросто розкидуємося іграми даючи просто ігрову практику хлопцям, Але ж хочеться зіграти ще один етап підготовки, влітку. То ж практично вони цілий рік в обоймі перебувають. Робота з ними йде щорічно, і це зроблено завдяки ФБУ, яка цей проект запустила. І я думаю, що багато хто з хлопців дорожить участю у цьому проекті. Зараз ми чекаємо ще п`ять днів, дочекаємося результатів у паралельній групі. І від цього залежатиме чи потрапили ми до Топ-6 для участі у Суперфіналі. Тоді у нас буле ще один етап. Якщо його не буде, тоді у нас в середині червня починається вже новий, літній етап підготовки. Але про це поговоримо пізніше. 

-  А перше серйозне випробування у цих хлопців – за рік, це чемпіонат Європи.
-  Саме так. Влітку на нас очікують близько 50 – 60 днів підготовки. За участі у міжнародних турнірах. Зараз ФБУ шукає нам варіанти турнірів у серпні. Далі знову змагатимемося у EYBL. У якій групі ми будемо? Скоріш за усе піднімемо планку і змагатимемося з на рік старшими хлопцям. Тобто швидше за усе гратимемо у Дивізіоні В по 2003 р.н. І вже тоді почнеться літня підготовка і передзмагальні турніри перед чемпіонатом Європи U-16. 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013