Віталій Степановський: я сам відбираю легіонерів до складу Хіміка

10:20 | 20 июня 2020
Головний тренер Хіміка Віталій Степановський під час Live-інтерв’ю на сторінці ФБУ в Facebook поділився досвідом підбіру іноземних гравців до складу южненського клубу.

Головний тренер Хіміка Віталій Степановський під час Live-інтерв’ю на сторінці ФБУ в Facebook поділився досвідом підбіру іноземних гравців до складу южненського клубу.

Читайте: Віталій Степановський: Хімік діяв fair play і заплатив компенсацію за перехід Зотова

“Пошук американців відбирає дуже багато часу. Ми передивляємось величезну кількість гравців. Я не люблю працювати, коли мені агенти надсилають гравців. Я відкриваю сайт Eurobasket і йду по всім лігам. Я сам відбираю гравця і багато з гравців, яких ми підписуємо, ми самі виходимо на його агента. Тож це дуже копітка робота і ми з моїм помічником передивляємось багато гравців. Добре, що є багато хороших програм, які дозволяють передивлятися матчі цього баскетболіста. При цьому, якщо у мене не буде жодної інформації про гравця, як про особистість, я його не подпишу. Мені потрібено розуміти, що це хороша людина, що він добре працює. Цього сезону був момент, коли гравець поїхав після 10 хвилин тренування. На жаль, ми витратили гроші на квиток, але за 10 хвилин першого тренування він поїхав додому. Це Кріс Коуклі. Мені дали не зовсім вірну інформацію по ньому і вже за 10 хвилин він зрозумів, що потрапив не туди. Він витратив свій час і наші гроші, але це буде уроком — гравці знатимуть, куди вони їхатимуть. 

Часто я сам спілкуюся з легіонерами, перед тим як вони їдуть до нас і пояснюю, на що їм чекати. У людини не вийде робити те, що він хоче. Є команда, є система і якщо він готовий бути її частиною, то ласкаво просимо. 

Можно пригадати Деона Едвіна, коли він на початку сезону в Хіміку був не тим гравцем, яким він завершував чемпіонат, можна пригадати Югбу. Гравцям потрібен час на адаптацію, щоб зрозуміти систему, звикнути один до одного. Мені також потрібно зрозуміти, як краще використовувати гравця.

Кого з легіонерів можу виділити: це Крістіан Джонс — він чудова людина, я б його залишив у команді, ми у хороших відносинах. Він поки що не планує поновлення кар’єри, але такого гравця я дуже хотів би мати у команді. Ми підписали його за відносно дуже невеликі гроші. Також Джеймі Сміт. Гравець вистрілив, зробив хорошу кар’єру в Іспанії, Італії і зараз грає за хороші гроші. А у нас він отримував дуже небагато. Тож якщо брати категорію ціна/якість, то я би виділив цих двох гравців.

Я думаю, що наступного сезону легіонери будуть, але я б із великим задоволенням сказав би “ні”. Дуже хотілося б зберегти наш український склад, але, на жаль, зараз у нас немає Павлова, Петрова, Сидорова, Антипова. Це виходці нашої школи за останні 3-4 роки. Якщо б ці хлопці були зараз у нас, я б сказав, що нам не потрібен жоден легіонер. У нас є Марченко, Войналович, є хлопці на підході. Ми були б дуже хорошою командою. Але ми підписуємо іноземців, адже небагато українців знаходяться на ринку, яких можна взяти. Тому іноді підписати студента, або американця, який проводить свій другий рік після університету, буде дешевше, ніж хорошого українця. Тому у цій ситуації ми змушені брати іноземців. 

Ліміт на легіонерів? В багатьох країнах пробували вводити різні системи, були різні обмеження. Пригадайте, як після введення цього ліміту домашні гравці ставали захмарно дорогими, а цей гравець приносив користь тільки своїм паспортом. Важкий момент. 

Безумовно треба, щоб українські гравці розвивалися, але все це має починатися ще з дубля. Коли у кожної команди Суперліги був дубль, тоді і був той результат, який зараз є в багатьох клубах. Команди Вищої ліги можуть бути і просто дорослими командами, там можуть грати ветерани, які приїхали пограти та пива випити. Ну а хтось виховує своїх дублерів. Тому відштовхуватись треба від цього — дублі мають бути обов’язково. Так, це може бути витратно, але якщо ми хочемо відмовлюватись від іноземців, потрібно це робити. Це потрібно робити, якщо ми хочемо, щоб ті українці, які грають за кордоном, залишались вдома”. 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013