«Це трюк з пляжного гандболу» – Чуприна про суперсейв у Лізі чемпіонів

13:26 | 25 ноября 2015
Голкіпер збірної України та словацького клубу «Татран» ІГОР ЧУПРИНА стає все більш відомим у європейському гандболі. Голкіпер збірної України та словацького клубу «Татран» ІГОР ЧУПРИНА стає все більш відомим у європейському гандболі. Вже двічі у поточній Лізі чемпіонів його сейви називались найкращими. Спочатку всіх приголомшило спасіння воріт Чуприною у матчі другого туру, а тепер він виблиснув у грі 8-го туру на виїзді проти білоруського БГК ім. Мешкова. Українець парирував кидок рухом, що, вочевидь, не входить у арсенал жодного іншого воротаря світу. Про свій успіх і його наслідки у вигляді можливого переходу до більш сильного чемпіонату Ігор Чуприна розповів в інтерв’ю кореспонденту сайту ФГУ Сергію Цукіло. 
Прийми вітання і розкажи детально про свої дії в моменті, який визнали найкращим сейвом туру Ліги чемпіонів.  
Дякую, все вийшло неочікувано і справді ефектно. Я бачив, що на ворота біжить лівша і розумів, що у стрибку він просто пролетить мене. Я закрив ближній кут. Кидати туди йому було важко, натомість дальній кут був повністю відкритий. Від безвиході я просто відмахнув ногою назад і він влучив саме у цю ногу. Все вийшло спонтанно, на воротарських рефлексах. 
Сейв Ігоря Чуприни, який були визнано найкращим у 8-му турі Ліги чемпіонів 

Раніше вже парирував кидки саме таким чином?
Ні, у класичному гандболі так зіграв вперше. Це трюк з пляжного гандболу. 
Свого часу ти досягав міжнародних успіхів у складі збірної України з пляжного гандболу. Бачимо, що специфіка гри на піску позначається на твоєму воротарському стилі і зараз.
В цьому випадку навички з пляжного гандболу мені, дійсно, допомогли, проте все ж це різні види спорту. В класичному гандболі потрібно більше концентрації та холоднокровності. Тут так не пострибаєш, як у пляжному. На піску голкіперу буде важко відбити, стоячи на місці, потрібно постійно стрибати, вискакувати на руку, на гравця. У класичному ж гандболі потрібно стояти до кінця, а потім робити різкий рух. Але пляжний гандбол дає дуже добру фізичну підготовку, витривалість. На піску бігати важче. 

У складі збірної України з пляжного гандболу Ігор Чуприна був віце- чемпіоном світу


Команда розділила з тобою радість від твоєї вже другої перемоги у рейтингу найкращих сейвів туру Ліги чемпіонів?  
Так, звичайно, мене всі привітали. Всі радіють разом зі мною. Я ж, як і минулого разу, принесу команді в роздягальню ящик пива. Традиції не змінюються. 
«Чуприна продемонстрував вражаючу воротарську техніку. Більша частина нашого  успіху – заслуга голкіпера», - це слова головного тренера «Татрана» Растислава Тртіка після гри СЕХА-Ліги, в якій ви сенсаційно на виїзді розгромили БГК ім. Мешкова (31:23), помстившись за поразку білорусам в Лізі чемпіонів. Зараз ти постійно нагадуєш про себе своєю надійною грою. Чи можна очікувати твого переходу до більш сильного чемпіонату?  
Я, дійсно, добре відіграв у Бресті, зробив внесок у перемогу. Чесно кажучи, ми самі були шоковані. Це був наш день. Приємна перемога. Щодо переходу до іншого клубу, все може бути, проте зараз у мене контракт з «Татраном» до кінця наступного сезону і я його чесно відробляю. У мене є свій агент, але тепер підключаються й інші, багато цікавляться мною. Це, справді, здорово.

Ігор Чуприна - воротар збірної України та ГК «Татран» (Словаччина) bgk-meshkova.com
Сергій ЦУКІЛО ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ

Источник