Гандболістка "Галичанки" Леся Смолінг:" Наша збірна готується до змагань за вихід у фінальну частину Євро-2016"

17:41 | 03 декабря 2015
Гандболістка «Галичанки» Леся Смолінг:" Наша збірна готується до змагань за вихід у фінальну частину Євро-2016» Вже завтра розпочнеться черговий тур чемпіонату України з гандболу жіночої суперліги. Гандболістка «Галичанки» Леся Смолінг:" Наша збірна готується до змагань за вихід у фінальну частину Євро-2016»
Вже завтра розпочнеться черговий тур чемпіонату України з гандболу жіночої суперліги. Львівська «Галичанка» на своєму ігровому майданчику у спорткомлексі ім.Івана Франка (вул..Черемшини 31) прийматиме миколаївський «Реал»: у п’ятницю, 4 грудня, о 17:30, у суботу, 5 грудня, о 10:30.
Попри підготовку до протистоянь з українськими суперницями, деякі «галичанки» спробували свої сили у грі з угорськими гандболістками. Як вже повідомлялось раніше, вісьмох гандболісток «Галичанки» запросили до національної команди України на контрольні матчі проти збірної Угорщини. Це воротарі Єлизавета Гілязетдінова і Марія Гладун та польові гравці Олеся Парандій, Леся Смолінг, Наталія Савчин, Вікторія Сідлецька, Марина Коновалова, Наталія Воловник. Тішить той факт, що саме з «Галичанки» викликали найбільшу кількість гандболісток з поміж усіх українських команд. А якщо додати до їх числа ще двох гравчинь, також запрошених на цей збір - Тамару Смбатян та Ірину Стельмах, які лише нещодавно перейшли з «Галичанки» до польського клубу «Олімпія Бескид», то львівській команді по праву є чим пишатися.
Зрозуміло, що не на прогулянку до Будапешту, де 27 та 28 листопада відбулися ці товариські матчі, возив національну збірну її наставник Борис Петровський. Угорки до чемпіонату світу готуються, а наша збірна до… Та давайте краще про все розповість гандболістка «Галичанки» Леся Смолінг, яка у Будапешті відзначилась забитим голом у ворота досвідчених суперниць.
Наша збірна зараз готується до відбіркових змагань за вихід у фінальну частину чемпіонату Європи. – пояснює Леся. - Поєдинки відбудуться в березні і червні наступного року.

Чи можна вже когось з «галичанок» привітати з потраплянням до збірної на ті відбіркові ігри?
Це буде відомо вже перед самими іграми! Адже багато дівчат не змогли прибути на контрольні матчі до Будапешту: хто травмований, у кого проблеми з документами виникли, а декотрих гандболісток клуби, за які вони тепер грають, не відпустили. Тож збірна збиралася не у повному складі, тому за місце у ній ще доведеться усім поборотися.
Як проходив нещодавній навчально-тренувальний збір?
Зборів як таких у нас не було. Ми одразу зі Львова їхали в Будапешт, там провели одне тренування і дві гри з Угорщиною. Та ігри з командою такого рівня замінять певно тиждень чи навіть два будь-яких зборів.
Чому разом з вами не поїхали Наталія Воловник, яку також викликали на збір?
Наталя лише нещодавно відновилася після травми, а вперше на майданчик вийшла 22 листопада на гру з турецькою «Муратпашою». Ще повністю не ввійшла в ритм, тому вирішила не ризикувати і поки збір пропустити.
Не було і вашої Ірини Стельмах, яка тепер грає у Польщі…
Іра травмувала плече, через це залишилась в Польщі лікуватись.
Лесю, щоб нам був зрозуміліший та очевидніший рівень ваших спаринг-суперниць, розкажи про їх досягнення..
Упродовж багатьох років угорська збірна у різних її скликаннях тримає високу планку. У 2000 році здобули срібло на Олімпійських іграх, були другими (2003 рік) та третіми (2005р.) на світових чемпіонатах, а у 2012 році завоювали «бронзу» на чемпіонаті Європи. На останньому чемпіонаті Європи-2014 збірна Угорщини програла матч за п’яте місце, поступившись лише одним м’ячем француженкам. А їх гравчиня Крістіна Тріщук тоді стала однією з найрезультативніших бомбардирок Європи. Вона була і зараз на іграх у Будапешті. Та вже те, що угорська команда бере участь у цьогорічному чемпіонаті світу, говорить про їх високий рівень. Тому, перш за все, ці ігри стали дуже хорошим досвідом для нас.

Рахунок першого матчу 19:37 на користь угорок свідчить про те, що ви дещо розгубилися перед титулованими суперницями?
Перша гра була явно провальною для нас, чи то з переляку, чи з банальної незіграності, ми нічого не могли зробити ні в захисті, ні в нападі. А ось другий матч пройшов за трошки іншим сценарієм. З перших хвилин ми показали непогану гру і тому першу половину матчу грали з суперницями на рівних. В другому поєдинку ми зуміли продемонструвати як і командну гру, так і індивідуальні дії кожного з гравців.
Ти кажеш: «першу половину матчу грали на рівних".... як закінчився перший тайм?
11:14
Солідно, а чому ж потім таки з відчутною різницею програли - 20:33 (11:14, 9:19)? Що забракло у другому таймі?
Навіть не знаю, швидше, досвіду в іграх такого рівня.

Чи вдалося нашим «галичанкам» на зборі поспілкуватися з Тамарою Смбатян, яка влітку перебралася від вас до польського клубу?
Вдалось, звичайно. Я взагалі жила з нею в одній кімнаті в Угорщині.
Що вона сказала про програші «Галичанки» в нещодавніх іграх: в 1/16 Єврокубку турецькій «Муратпаші» та у 6-му турі національного чемпіонату ужгородським «Карпатам»?
Тамара бачила всі наші ігри через мережу Інтернет. Говорила, що ми не виглядали слабшими від «Карпат», а програли через нереалізацію практично стовідсоткових моментів. А від матчу з «Муратпашою» вона була в захваті, стверджувала, що давно таких емоційних ігор не бачила.
Чи нарадила вам щось Тамара в ігровому плані?
Говорила, що не треба боятись, швидше атакувати і все вийде!
Автор: Наталія Васьо Джерело: galsports.com
Источник