«Команда відмовилась від грошей на харчування, аби зекономити на проведення матчів»

12:26 | 14 декабря 2015
Лідер чемпіонату України серед жіночих команд Вищої ліги тернопільський «Педуніверситет-Енерго» пропустив матчі чергового туру через відсутність фінансування. Лідер чемпіонату України серед жіночих команд Вищої ліги тернопільський «Педуніверситет-Енерго» пропустив матчі чергового туру через відсутність фінансування. Команді присуджені дві технічні поразки за неявку на ігри у Миколаєві проти «Реала-2». Тим не менш «Педуніверситет-Енерго» залишається на першому місці Вищої ліги.   
Як розповів сайту Федерації гандболу України президент та головний тренер клубу Василь Грабовенко, міська влада Тернополя мала виділити 10 тисяч гривень на виїзд, проте зрештою відмовила у фінансуванні посилаючись на відсутність коштів. В цьому році «Педуніверситет-Енерго» має провести ще два домашні матчі. Аби зекономити гроші для оплати арени та суддів гравці тернопільської команди вирішили відмовитись від коштів, що виділяються на харчування гандболісток. 
«Нам обіцяють відновити фінансування у 2016 році, - поділився з сайтом ФГУ Василь Грабовенко. - У нас хороша команда і ми налаштовані боротись за 1-2 місяця Вищої ліги».  
«Педуніверситет-Енерго» не фінансуються з липня 2015 року, хоча кошти були заплановані містом.
«Ситуація з фінансуванням стала серйозно погіршуватися з 2014 року, а на сезон 2015-2016 років взагалі відсутні будь-які кошти. І це при тому, що практично всі витрати команда бере на себе! Така ситуація дуже прикра, адже владою було обіцяно чималі кошти на розвиток області та й спорту взагалі», - розповів Василь Грабовенко.

Фінансування гандболу на Тернопільщині завжди було обмеженим. Проте поки цей вид спорту все ж отримував певні кошти, це дозволяло команді показувати гідні результати.
Жіноча гандбольна команда Тернополя існує вже 42 роки. У 2012 та 2013-му роках «Педуніверситет-Енерго» двічі поспіль вигравав Вищу лігу чемпіонату України, а в сезоні 2014/2015 виступав у Суперлізі. 5 гандболісток клубу входили до складу національних збірних команд України. Серед них Ганна Терещук, Олена Пилипюк, Марина Дровінська, Зоряна Ткач. 
Команда Тернополя є володарем Кубка СРСР серед вузів 1978 року, учасником чемпіонату СРСР  класу А 1977-1979 років, семиразовим призером чемпіонатів та спартакіад України з 1982 по 2007 роки, 10-разовим призером Всеукраїнських універсіад, учасником 1/8 фіналу Кубка Європи серед клубних команд 2006/2007 років. 

Проблеми з фінансування позначаються й на дитячо-юнацькому гандболі Тернополя. Останніх два роки тернопільські дитячі команди взагалі не беруть участі у змаганнях дитячо-юнацької ліги України. Усе також упирається у брак коштів, яких потрібно не так вже й багато.
Інший сумний приклад. Три роки тому владою міста ліквідовано ДЮСШ №3, де працювали 8 дитячих тренерів з гандболу. «Оптимізація»  по-тернопільськи обійшлася дуже дорого. В об’єднаній школі залишилося 3 тренери з гандболу, з 300 дітей — трохи більше 100, а на змагання коштів немає (їздять лише за рахунок батьків).
З використанням матеріалів сайту «Номер один» (автор Роман Бібик)  Сергій ЦУКІЛО ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ
Источник