Дві гандболістки «Галичанки» боротимуться за вихід до фінальної частини Євро-2016

12:56 | 03 марта 2016
Двох гандболісток львівської «Галичанки» - Наталію Савчин та Лесю Смолінг – включено до складу національної збірної команди України на відбіркові матчі до фінальної частини чемпіонату Європи-2016, які відбудуться 10 та 13 березня. Двох гандболісток львівської «Галичанки» - Наталію Савчин та Лесю Смолінг – включено до складу національної збірної команди України на відбіркові матчі до фінальної частини чемпіонату Європи-2016, які відбудуться 10 та 13 березня.
Нагадаємо, що у перших матчах кваліфікаційного етапу чемпіонату Європи у жовтні 2015 року збірна України поступилася на виїзді Сербії (25:34), а в домашніх іграх Чехії (20:24). Тож тепер у своїй другій групі українки зіграють з італійками, які також зазнали поразок від збірних Сербії (19:32) та Чехії (15:33). 
Матчі Україна-Італія відбудуться 10 березня у місті Фоллоніка (Італія), а 13 березня в Ужгороді (Україна). А поки з 3 до 8 березня українська команда готуватиметься до цих змагань на зборах у Конча-Заспі. 
Гандболістка львівської «Галичанки» Наталія Савчин восени вже грала у відбіркових матчах, а ось Леся Смолінг вперше дебютує у дорослій збірній на офіційному європейському старті. Обидві дівчини сподіваються добре проявити себе у національній команді, адже були лідерками юніорської, а потім і молодіжної збірних.

ЛЕСЯ СМОЛІНГ (22 роки)
Народилася 23січня 1994 року  у м.Городенка Івано-Франківської обл. Майстер спорту. Зріст 171 см, вага 66 кг. Гандболістка ГК "Галичанка" (№ 11) та національної збірної команди України. Ігрове амплуа: розігруюча.
Спершу займалася спортивною гімнастикою, а також трохи волейболом та баскетболом. На гандбол привів тато, який і сам колись був гандболістом, а точніше - розігруючим, як і Леся зараз. Ази гандболу освоювала з другого класу у городенківській дитячо-юнацькій спортивній школі у тренера Богдана Алімана.
 У віці десяти років внаслідок уламкового перелому стегнової кістки з гандболом могла розпрощатися. Багато хто говорив, що після такої травми професійно займатися спортом вже не можливо. Однак бажання грати у гандбол перемогло. Леся особливо завдячує в цьому своїм батькам і тренеру Богдану Аліману.
Пізніше навчалася у Львівському училищі фізичної культури та тренувалася у групі Василя Козара та Віталія Надича. Ще під час навчання в училищі розпочала виступати за «Галичанку».
У складі "Галичанки" - чемпіонка України у жіночій Суперлізі, півфіналістка Кубку Виклику-2015, учасниця Кубку ЄГФ сезону 2015/2016.
У складі студентської збірної України – чемпіонка Європи серед студентів, 7-ий лауреат Всесвітньої студентської універсіади.
Освіта: вища, у 2015 році закінчила НУ "Львівська політехніка" за спеціальністю "документознавство та інформаційна діяльність". Найкраща подруга у «Галичанці» якраз Наталія Савчин, разом з якою і потрапила до національної збірної. Хобі: фільми, книги, вишивка, прогулянки вулицями Львова. Життєво кредо: Немає нічого неможливого, є небажання цього досягнути!

НАТАЛІЯ САВЧИН (20 років)
Народилася 18 січня 1996 року  у м.Городенка Івано-Франківської обл. Майстер спорту. Ігрове амплуа: ліва півсередня. Зріст 182 см, вага 75 кг.
Гандболістка ГК «Галичанка» (№ 2), національної збірної (№43) та молодіжної збірної України.   До слова, у національній збірній Наталія – одна з наймолодших гравчинь. 
Батьки дівчини також гандболісти. Мама була воротарем, тато правим півсереднім. Наталка почала займатися гандболом з восьми років. На секцію до Богдана Алімана у городенківську ДЮСШ привів тато. Тоді паралельно ходила на танці, співала в хорі та плела бісером. А ще бачила себе у баскетболі, волейболі, плаванні та настільному тенісі. 
П’ять років грала за городенківську ДЮСШ. За той час здобула більше сорока медалей, близько п`ятдесяти грамот і десяток кубків «кращого гравця».
На одному з турнірів городенківських гандболісток запримітив відомий український тренер  Василь Козар та запросив Наталку Савчин, Лесю Смолінг і Тамару Смбатян до юнацької команди Львівського училища фізичної культури (ЛУФК). Таким чином, з 12-ти років і по сьогодні  Наталка  проживає і тренується у Львові.
Після закінчення ЛУФК потрапила до «Галичанки», яку тоді також очолював Василь Козар.
Крім «Галичанки» ще грає за гандбольну команду Львівської політехніки, адже навчається там  в Інституті хімії та хімічних технологій на 4-му курсі.
У складі «Галичанки» - чемпіонка України у жіночій Суперлізі, півфіналістка Кубка Виклику-2015, учасниця Кубку ЄГФ сезону 2015/2016.
У складі студентської збірної України – чемпіонка Європи серед студентів, 7-ий лауреат Всесвітньої студентської універсіади. 
Освіта: студентка НУ «Львівська політехніка» .  Хобі: читання книг, настільний теніс, аніме. Життєво кредо: Борітеся – поборете.
Підготувала Наталія Васьо
Источник