«Золота» команда. Львівська «Галичанка» звітує про досягнення.

14:56 | 18 июня 2016
Гандбольна «Галичанка» у відпустці до 11 липня. Гандбольна «Галичанка» у відпустці до 11 липня. А поки дівчата та їх тренер Тетяна Штефан набираються сил для нових звершень, згадаймо їх гучні здобутки у першому півріччі 2016 року.
Чемпіонат України. Жінки. Суперліга. Сезон 2015/16рр.

Цей чемпіонат став справжнім випробуванням не лише для команди, але й для головного тренера Тетяни Штефан, яка перейняла «Галичанку» після відставки Василя Козара (листопад 2015 року).  
Увесь український жіночий гандбол з цікавістю спостерігав за «Галичанкою» та її новою наставницею, адже  Тетяна прийняла команду не в найлегший період.  Влітку 2015 року лідерки львів’янок Тетяна Смбатян та Ірина Стельмах перейшли грати за кордон, у зв’язку з чим «Галичанка» переформатовувалась  і у стартових турах чемпіонату України навіть двічі програла основним суперницям – ужгородським «Карпатам».  Один з корифеїв жіночого гандболу, тренер херсонської «Дніпрянки»  Михайло Милославський тоді казав: «Упродовж багатьох років «Галичанка» була пов’язана з  ім’ям Василя Козара. Козар сповідував сувору ігрову дисципліну: вимагав, щоб дівчата грали так, як бачить він. Це давало результат:  «Галичанка» стала чемпіоном України, вийшла у півфінал європейського Кубка. Тепер «Галичанка»  не те, що створюється заново, але перебудовується без двох лідерів і по баченню  нового тренера. Безумовно їх малюнок гри видозмінився: він став більш європейським – більше рухів гравців з м’ячем та без. Щоб оцінити результат – треба час. І перша перевірка для Штефан та її підопічних – це чемпіонат України. Поки що попереду «Карпати», але тоді, коли програли ужгородкам, Тетяна ще не відповідала за «Галичанку». Вважаю, їй мають дати карт-бланш і час, щоб показати, на що вона здатна. Зараз «Галичанка» відстає від «Карпат» на чотири очки».
Багато часу Тетяні  не знадобилося, їй досить швидко вдалося вивести «Галичанку» на якісно новий рівень: львів’янки  не просто наздогнали «Карпати», але й у підсумку здобули переконливу перемогу у суперліговому чемпіонаті, значно випередивши ужгородок за очками.  Питань до Тетяни Штефан не залишилось, вона довела – знає, що робить!
Чемпіонство у Суперлізі стало для «Галичанки» другим поспіль. Адже команда лідирувала і в попередньому сезоні 2014/15рр.,  але тоді нею керував Василь Козар, а Тетяна допомагала йому. Цьогорічна ж перемога цілковито її заслуга. І, звичайно,  самих «галичанок», які не опустили рук, лишившись без опіки Василя Козара, повірили новому тренеру і невтомно працювали.
А крім «золота» львів’янки отримали ще одне визнання. Традиційно у чемпіонаті України 2015/16 рр. обрали найсильніших  гандболісток сезону. В їх число потрапила і найдосвідченіша  33-річна «галичанка»  Наталія Туркало, яку назвали «найкориснішим гравцем Суперліги». 
Кубок України 2016 року

Цього року жіночий гандбол збагатився на ще один старт – після довгих років затишшя було відновлено розіграш Кубка України. Але Кубок 2016 року проводився вперше у форматі «Фіналу чотирьох». Тож наприкінці травня у Городенці Івано-Франківської області  «Галичанка» вдруге за сезон підтвердила реноме найсильнішої команди жіночої Суперліги, здобувши вслід за золотом чемпіонату України, ще й Кубок. У півфіналі львів’янки  обіграли херсонську «Дніпрянку» (31:26), а у фіналі здолали і  ужгородські «Карпати» – 32:21.
Федерацією гандболу України спеціально для цих змагань було розроблено новий гандбольний кубок, який буде перехідним і щороку передаватиметься від чемпіона до чемпіона. Тішить той факт, що  саме «Галичанка» стала першим володарем цього кубка. 
Також двох гандболісток "Галичанки" визнали найкращими гравцями Кубка України. Наталію Туркало назвали найкращим гравцем Фіналу чотирьох, а Марину Коновалову - найкращим гравцем фінального матчу у складі «Галичанки».
Національна збірна України

Троє гандболісток «Галичанки» - Наталія Савчин, Наталія Воловник та  Леся Смолінг -   у складі національної збірної команди України  зіграли у відбіркових матчах до Євро-2016. На жаль, українська збірна відбір на Євро не пройшла, але факт  виклику львів’янок до лав збірної  порадував.
Молодіжна збірна


Молодіжна збірна виборювала путівку на чемпіонат світу-2016.  Певно, українкам не пощастило одразу, адже потрапили у відбіркову групу, де змагалися три команди, тому лише переможець кваліфікувався на світовий мундіаль. (В інших же відбіркових групах грали по чотири команди і дві кращі потрапляли на чемпіонат світу).
На останніх відбіркових іграх у Чорногорії (березень 2016 року)  зіграли шестеро «галичанок»: воротарка Марія Гладун та польові гравці Наталія Сабова, Софія Давидянц, Мар’яна Маркевич, Марина Коновалова, Тетяна Поляк. На жаль, через хворобу не полетіла з ними лідерка «молодіжки» Наталія Савчин. 
Дівчатам вдалося розгромити збірну Грузії з рахунком 43:21 (23:7). Але значно сильнішій Чорногорії поступилися - 20:24 (8:14). Чорногорська молодіжна збірна – одна з провідних європейських команд. «Фактично ці дівчата, - як зазначив Віталій Надич, один з тренерів молодіжної збірної - другий склад чорногорської команди «Будучность» - переможниці Ліги чемпіонів. А дві гравчині ще й виступають в основі національної збірної Чорногорії». 
Тож українська збірна посіла друге місце у своїй групі, однак залишилась без путівки на чемпіонат світу.
А після того матчу Віталій Надич підсумував: «Дівчата боролися гідно та зробили все, що в їх силах. Це не лише моя думка. Після закінчення гри вболівальники Чорногорії утворили своєрідний коридор пошани, і коли наші дівчата проходили через нього, їх проводжали оплесками. А тренери Чорногорії особисто підійшли до нашої збірної і сказали: «Молодці!»
Те саме можемо без перебільшення сказати й про усю «Галичанку»: «Молодці!». Бажаємо дівчатам гарно відпочити і надалі радувати нас перемогами. Пишаємося нашою «золотою» командою та іі наставницею Тетяною Штефан. 

Ось вони – наші чемпіонки: воротарі  Єлизавета Гілязетдінова і Марія Гладун та польові гравці - Наталія Сабова, Наталія Туркало, Мар’яна Маркевич, Олеся Парандій, Марина Коновалова, Наталія Савчин, Леся Смолінг, Наталія Воловник, Анастасія Дорожівська, Влада Косміна, Вікторія Сідлецька, Анастасія Баранович, Ольга Василяка, Наталія Стрюкова, Софія Давидянц.
 «Галичанка» дякує усім  тим людям, які упродовж років підтримують команду і фінансово, і морально, а особливо своєму президентові Роману Федишину.  
Підготувала Наталія Васьо, прес-служба ГК «Галичанка».
Источник