Олександра Жолобович про пляжний гандбол та боротьбу за путівку на юнацьку олімпіаду

18:10 | 24 июня 2016
У ці дні в селищі Лазурне Херсонської області проходить чемпіонат України з пляжного гандболу серед дівчат, за підсумками якого визначиться склад збірної команди України на чемпіонат Європи. У ці дні в селищі Лазурне Херсонської області проходить чемпіонат України з пляжного гандболу серед дівчат, за підсумками якого визначиться склад збірної команди України на чемпіонат Європи. А вже в липні у Португалії на гандбольному Євро українська команда виборюватиме путівку на ІІІ юнацькі олімпійські ігри.  16-річна гандболістка Олександра Жолобович достроково, ще до закінчення українського чемпіонату, забронювала собі місце у цій збірній. Крім того талановита спортсменка невдовзі поповнить лави і львівської «Галичанки». Отож, знайомтеся з Олександрою та пляжним гандболом.


Олександра родом із Тересви Тячівського району Закарпатськоі області. У гандбол грає з 10-ти років, відтоді як тато їй сказав: «Поїхали, покажу, що таке гандбол». Олександрин тато  - палкий шанувальник спорту, зокрема гандболу, яким і сам колись займався. У юнацтві він прагнув потрапити до спортивної школи,але його мрія не здійснилася.
- Тому він вирішив спробувати це зі мною, - сміється Олександра. - Спершу тренувалася у місцевій дитячо-юнацькій спортивній школі у тренерів Юлії Божук та Єлизавети Попович. 2011 року ми змагалися у Жидачеві, де мене запримітив відомий львівський тренер Віталій Надич. Він зателефонував батькам і запропонував їм віддати мене у Львівське училище фізичної культури (ЛУФК) на відділення гандболу. Мама з бабусею не хотіли відпускати в інше місто, бо мені було тоді тільки дванадцять років. Але я наполягала, і тато з дідом мене підтримали. Так я вже чотири роки живу і навчаюся у Львові.
- Олександро, зараз ти говориш про класичний гандбол, а як розпочала грати ще й у пляжний? - З пляжним я знайома з 2012 року. Щолітку з командою їздимо  на тренувальні збори у місто Скадовськ Херсонської області, на яких завжди граємо і в пляжний гандбол. Це допомагає ефективно готуватися до гри на майданчику у класичному гандболі. Гра у спеку та на сипкому піску, а не на твердій опорі, покращують фізичну витривалість, зміцнюють суглоби та коліна.
- А коли Ти вперше виступила на змаганнях з пляжного гандболу? - Торік улітку, на чемпіонаті України. Наша команда посіла третє місце. Це були наші перші змагання у пляжному гандболі, думаю, цього літа результат буде ще кращий. Зараз якраз виступаємо на чемпіонаті України. Після того найсильніші гравчині з різних команд - члени юніорської збірної України - залишаться на збір і готуватимуться до чемпіонату Європи. Сам чемпіонат Європи пройде на початку липня у Португалії. 

- Так розумію, що ти також у складі юніорської збірної України змагатимешся на чемпіонаті Європи? - У збірну мене запросили після торішнього чемпіонату України. Всього у збірній 16-ть гравців, на європейські ж змагання відберуть 12-ть. Мій тренер Віталій Надич сказав, що я вже потрапила до тієї дванадцятки. Я щаслива, адже такий шанс рідко кому випадає. 
- Ти єдина з вихованок львівського гандболу виступиш на чемпіонаті Європи? - Можливо, полетять до Португалії ще троє моїх подруг, з якими я грала в класичний гандбол в одній команді ЛУФК.  Це Валентина Фроляк, Марія-Луїза Воронова та воротарка Марина Думанська. Все залежить від того, як вони проявлять себе зараз на чемпіонаті України та зборах.

- У пляжний гандбол граєш влітку, але в основному спеціалізуєшся в класичному гандболі. Що тобі подобається більше – ігри на піску чи на гандбольному майданчику? - Насамперед скажу, що у класичному гандболі ми постійно посідаємо призові місця. Адже у Львові - одні з найсильніших гандбольних команд України різних віків – юнацька, юніорська, доросла. В ігровому сезоні 2013/2014 років ми були чемпіонками України серед дівчат,  а 2014/15-го  та 2015/16-го рр. стали другими. Також, незважаючи що ще вчорашня школярка, мене розглядають як кандидатку до нашої львіської «Галичанки» - найкращої команди України в жіночій Суперлізі. Але, попри ті всі здобутки, мені подобається більше пляжний гандбол.
- А чим саме? - Пляжний гандбол значно динамічніший, ніж класичний. Там треба дуже швидко думати і діяти - це надзвичайно цікаво.  Також можна крутити піруети, забивати один гол, який зарахують за два, і ще багато чого захопливого.

- Олександра, ось і настав час познайомити читачів з професійним пляжним гандболом.  - Грають чотири на чотири гравці на майданчику розміром 12х27м. Матч складається з двох таймів по 10 хвилин. Та команда, яка у першому таймі заб’є більше м’ячів, заробляє одне очко.  Те саме у другому таймі. Якщо команда перемогла у двох таймах, то вона стає переможцем матчу з рахунком 2:0 .  Якщо ж у першому таймі перемогла одна команда, а в другому таймі – інша, то рахунок 1:1. Щоб визначити переможця, призначають серію післяматчевих пенальті (буліти). Кожна команда отримує по 5 булітів (пенальті) - проти воротаря суперників почергово виходять п’ятеро гравців однієї команди, кожен з яких пробиває по разу. 
- А ти ще згадувала про піруети….Це якийсь різновид забивання м’ячів? - Так. Пляжний гандбол дуже видовищна гра. За гол, забитий як у класичному гандболі, нараховується одне очко. А якщо гравець зробив це красиво, то він заробляє для команди одразу два очки. Ось і забиваємо з піруетів та парашутів. Пірует – це коли вистрибуємо з обох ніг та прокручуємось у повітрі на 360 градусів, немов дзиґа. А парашут – це коли гандболістка, підстрибнувши, ловить мяч і одразу, не приземляючись на пісок,  забиває його у ворота. За такі голи нараховується два очки. Стільки ж отримує команда, якщо гол забиває бандана.
- Бандана? - Так, я якраз бандана. Коли команда нападає на суперників, воротар покидає майданчик, а в гру вступає бандана. Тут головне команді не втратити мяча, бо суперник матиме майже стовідсотковий шанс влучити у незахищені ворота. 
Коли команда з нападу переходить у захист, бандана покидає майданчик і голкіпер повертається до воріт. Що цікаво – при замінах «воротар-бандана» тренер не може підказати гравчиням, тому вони мають самі спостерігати за перебігом матчу і орієнтуватися, коли робити заміни. Заміни треба виконувати дуже швидко – за лічені секунди, ще й бути уважною: коли вибігти на майданчик, коли покинути його. Адже якщо станеться так, що воротар ще не вибіг з майданчика, а бандана вже ступила на нього – команда покарається вилученням гравця. 

- Успіху тобі і нашій збірній  на чемпіонаті Європи. Вболіватимемо за вас! - Дякую. До слова, команди, які посядуть 1-4 місця на чемпіонаті Європи, здобудуть ще й путівки на ІІІ юнацькі олімпійські ігри, що відбудуться 2018 року у Буенос-Айресі. Це моя мрія.
Наталія Васьо, журнал для підлітків «Сто талантів»
Источник