У Броварах пройшов семінар для суддів та делегатів ФГУ щодо змін у правилах

15:55 | 23 августа 2016
Судді та делегати Федерації гандболу України пройшли триденний семінар у Броварах. Судді та делегати Федерації гандболу України пройшли триденний семінар у Броварах. Однією з головних тем семінару став розгляд нюансів змін у гандбольних  правилах. 
Валентин Вакула, голова Суддівської комісії ФГУ:  «Арбітри та делегати, які за підсумками семінару склали теоретичні та практичні тести, допущені до сезону. Всього у семінарі взяли участь 22 арбітри та 13 делегатів. Для тих, хто за різних причин був відсутній, планується організувати додатковий семінар. Хто не складе іспит зі знання нових правил, до сезону допущений не буде. Також надзвичайно актуальним є проведення подібного заходу для тренерів, які також мають повністю розуміти всі деталі трактовки змін у правилах. Відзначу, що семінар у Броварах пройшов за хорошої організації. Керівництво Броварського вищого училища фізичної культури надало лекційну залу залу для теоритичних занять та ігрову залу для практичних тестів, всі учасники семінару були розміщенні у готелі БВУФК. У заняттях використовувались різноманітні відеоматеріали, детальні відеопрезентації. Це ті ж відеопосібники, що були підготовленні для суддів, які працювали на гандбольному турнірі Олімпіади в Ріо. Найближчими днями переклад всіх змін у правилах затверджених Міжнародною федерацією гандболу буде опублікований на сайті ФГУ». 
Деякі зі змін у правилах.    Голкіпер як гравець. Воротар може бути замінений на додаткового польового гравця, що має однакову форму з іншими гравцями команди, може атакувати чужі ворота, може захищатись, але не має права перебувати у власній 6-ти метровій зоні.
Правило останніх 30 секунд. Порушення правил, що сталось упродовж останніх 30 секунд матчу на будь-якій ділянці майданчику  і призвело до зриву/затримки атаки суперника, карається семиметровим кидком та дискваліфікацією порушника правил. 
Травмований гравець. травмований гравець має залишити ігровий майданчик після отримання медичної допомоги й може повернутись у гру лише після того, як завершиться третя атака його команди. Гравець може повернутись у гру раніше, якщо його травма стала наслідком порушення правил з боку суперника, який отримав за це прогресивне покарання (жовта картка, 2-хвилинне вилучення, червона). Правило про пропуск трьох атак травмованим гравцем не переноситься на наступний ігровий відрізок (другий тайм, додатковий час). Тобто в разі виходу з гри через травму в кінці тайму/основного часу гри гравець має право провернутись на майданчик з перших секунд наступного тайму/додаткового часу.  Правило «тавмованого гравця» покликано боротись із симуляцією. За розглядом Національної федерації воно може не використовуватись у юніорських та дитячих змаганнях. В Україні це правило не використовуватиметься у дитячо-юнацьких змаганнях, крім чемпіонату України «Дитяча ліга» старшого віку.  
Синя картка. Судді на додаток до жовтих та червоних карток мають синю картку, щоб внести більшу ясність у випадки з дискваліфікацією гравця. Якщо показана синя картка, то протокол матчу супроводжуватиметься оціночним рапортом з описом ситуації й дисциплінарна комісія буде відповідальна за подальші дії стосовно дискваліфікованого гандболіста. Гравець, який отримав синю картку,  автоматично пропускає мінімум наступну гру. 
Пасивна гра. Після показу суддею попереджуючого сигналу про пасивну гру, команда має не більше шести передач для проведення кидка по воротам, інакше м’яч буде переданий іншій команді. Якщо після шести передач та кидка по воротам м’яч від блоку знову опинився у атакуючої команди, вона має ще один пас після чого зобов’язана атакувати ворота, інакше м’яч буде переданий іншій команді. Те саме стосується призначення вільного або бічного кидків.
ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ
Источник