ЗМІНИ ТА ДОПОВНЕННЯ ПРАВИЛ ГАНДБОЛУ

18:40 | 25 августа 2016
Зміни до Правил Гри ( від 1. Зміни до Правил Гри ( від 1.07.2016р.) Огляд
На основі спостережень протягом останніх кількох років і особливо у зв’язку з результатами тренерських симпозіуму світового класу, деякі суттєві і структурні зміни були внесені  в п`яти областях застосування Правил гри.  До них відносяться:
1) Воротар,як польовий гравець 2) Травмований гравець 3) Пасивна гра 4) Останні 30 секунд 5) Блакитна картка
ВОРОТАР, ЯК ПОЛЬОВИЙ ГРАВЕЦЬ. Трактовка Правил гри відносно того, що польовий гравець може замінити воротаря (який повинен мати футболку такого ж кольору,  як у воротаря), повністю залишається в силі. Крім того, сьомий польовий гравець може  замінити  воротаря.  У цьому  випадку, гравець не може виконувати  функцію воротаря, тобто увійти в площину воріт і займати позицію голкіпера. Якщо м`яч знаходиться у грі і один з семи польових гравців входить в зону воріт та блокує м`яч або зриває явну можливість суперника забити гол, призначається 7м кидок для суперника. Крім того, гравець  карається прогресивно (при повторенні порушення) . Якщо команда втрачає м`яч  і гравець намагається отримати перевагу заходячи в свою площину воріт, гравець також карається прогресивно.                                                                              У разі заміни застосовуються існуючи правила. Якщо команда, яка повинна виконати  кидок воротаря грає  без нього, голкіпер (чи польовий гравець у футболці такого ж кольору, як у воротаря) повинен замінити одного  з польових гравців. Якщо виконується вільний кидок після  фінального сигналу, команда, яка захищається  має право замінити польового гравця на воротаря (якщо в той момент команда грала без нього).
Правила гри оновлюються  наступним чином: Правило  2:5  Заміна  дозволена, коли виконується вільний кидок після фінального  сигналу. Правило 4:1 Більше не є обов’язковим, грати весь матч з воротарем. Польовому гравцю у футболці такого ж самого кольору, як у воротаря, як і раніше, дозволено брати участь у грі. Правило 12:2  Рекомендації по замінах воротаря на польового гравця. Воротар повинен замінити польового гравця  при виконанні кидка воротаря.
Роз’яснення  2е :  Тайм-аут  у разі заміни польового гравця з воротарем, щоб виконати кидок воротаря тільки за рішенням суддів. Методичні рекомендації: Пряме прогресивне покарання польовому гравцю, що входить у власну площу воріт (повторно) після втрати м’яча (якщо команда грає без голкіпера). Неправильна  заміна, якщо не представляється можливим визначити винного гравця: через зміни до правил, воротар, який знаходиться на полі, також може бути названий,  як «винний гравець».
ТРАВМОВАНИЙ ГРАВЕЦЬ. Останні роки на кожному турнірі все більше і більше спостерігається випадків, коли гравець на ігровому майданчику необґрунтовано просить надати йому медичну допомогу, що порушує ритм гри і збільшує тривалість матчу, створюючи проблеми для телевізійного мовлення. Ні технічні делегати, ні судді на майданчику практично не можуть вплинути на цю ситуацію.
  Нові Правила гри включають в себе такі конкретні інструкції суддям про те, як діяти в такій ситуації: --- Якщо  судді абсолютно впевнені, що гравець має потребу в медичній допомозі  безпосередньо на ігровому майданчику, то вони негайно використовують жести № 15 і 16. У цьому випадку не допускається відмова офіційних осіб команди виходити на ігровий майданчик. --- У всіх інших випадках, судді просять гравця піднятися і отримати медичну допомогу за межами ігрового майданчика, до прийняття рішення суддями використовувати жести № 15  і 16. Якщо був показано  тільки жест № 15 (Тайм-аут), це не означає, що травмований гравець повинен покинути ігровий майданчик, і що він тимчасово не має права повторно повернутися до гри. --- Гравець, який отримав медичну допомогу за межами майданчика  може знову увійти на майданчик в будь-який час. --- Будь-який гравець або офіційна особа не виконав ці вимоги буде покараний за неспортивну поведінку. --- Якщо гравець, який отримав медичну допомогу на майданчику або повинен чекати у зоні заміни протягом трьох атак своєї команди, карається 2-хвилинним  вилученням, йому дозволено знову увійти у поле , коли закінчиться термін його вилучення ( незалежно від кількості атак).
До наступних положень вносяться такі зміни: --- Після отримання медичної допомоги на ігровому майданчику, гравець повинен покинути ігровий майданчик. --- Він може повернутися на майданчик тільки після того, як його команда проведе три атаки. --- Гравець може бути замінений на полі. --- Незалежно від підрахованого числа атак, гравець може знову  увійти в гру, коли гра продовжується після закінчення  першого  тайму. --- Якщо гравець виходить на ігровий майданчик до закінчення трьох атак, то він карається за неправильну заміну ( порушення правила заміни ). --- Технічні делегати несуть відповідальність за контроль кількості зіграних атак. Після трьох атак делегат повинен проінформувати команду (наприклад, шляхом видалення  існуючої картки з відповідним номером гравця ). Рішення розглядається, як засноване на їх спостереженні фактів. --- Атака починається з володіння м’ячем  і закінчується , коли був забитий гол або атакуюча команда  втратила м’яч. ---  Якщо  команда володіла м`ячем в момент, коли гравцеві знадобилася медична допомога, то атака вважається першою. ---  В двох ситуаціях гравець, який отримав медичну допомогу на полі, може не покидати ігровий майданчик протягом трьох атак:   Якщо  надання медичної допомоги на ігровому майданчику виявляється гравцеві, який отримав травму в результаті порушення правил суперником, якого судді покарали прогресивно.  Якщо після попадання м`яча в голову воротаря, йому потрібно надати медичну допомогу на ігровому майданчику.
Правила гри оновлюються  наступним чином: Правило 4:11  Положення передбачає, що гравець, який отримав медичну допомогу  на полі, повинен покинути майданчик протягом трьох атак своєї команди. Скидання числа атак в кінці  першого тайму. Покарання у разі передчасного виходу на поле (неправильна заміна ). Зверніть увагу, що національні федерації мають право призупинити  це положення в молодіжних категоріях. Правило 18:1  Розширення спільних обов`язків хронометриста та  секундометриста. Рішення приймаються на основі  спостереження фактів.
Роз`яснення 8 :  Нове роз’яснення  окремих положень та докладних дій.
ПАСИВНА ГРА. Багато тренерів та експертів вважають, що це правило добре описано в Правилах  гри, і стверджують, що судді не використовують ці критерії, особливо після застосування попереджувального жесту за пасивну гру, що вимагає зміни характеру гри на підставі об’єктивного, а не суб’єктивного критерію. У той же час судді повинні прагнути в цей момент не допускати наростаючу агресивність команди, що захищається.
Основні положення правил : --- Правила  7 : 11 та 7 : 12 залишаються в силі. --- Методичні рекомендації  4, розділ А, В, С і додаток Е залишаються без змін. Методичні рекомендації   4 ,розділ D, трактується наступним чином : --- Після використання попереджувального жесту, судді в будь-який момент можуть подати свисток за пасивну гру, якщо вони не бачать спроби взяття воріт. --- Після попереджувального жесту команді надається загалом не більше   6   передач для підготовки кидка по воротах. --- Якщо після  6  передач не був виконаний кидок по воротах, то один з суддів подає свисток за пасивну гру ( вільний кидок для команди суперника ). --- Якщо вільний кидок  призначається для атакуючої команди, то підрахунок кількості передач триває. --- Якщо м’яч  після кидка  повертається від блоку до атакуючій команди, то підрахунок кількості передач триває. ---  Якщо команда, що захищається порушує правила після 6 передач , але до свистка за пасивну гру, то призначається вільний кидок для атакуючої команди. В цьому випадку команді надається додаткова передача для завершення атаки , або необхідно виконати вільний кидок безпосередньо по воротах. --- Судді визначають кількість передач на підставі їх бачення подій відповідно до правила 7 : 11 ( 1 абзац).
Правила гри оновлюються наступним чином : Правило 7:12  Після попереджувального жесту  атакуюча команда має  максимум  6  передач для кидка по воротах. Зверніть увагу, що рішення засновані  на спостереженні суддівських фактів. Роз’яснення  4Д  Винятки  при підрахунку передач. Роз`яснення  4Д2 Команда у захисті карається прогресивно, якщо порушує правила (8 : 3) Роз’яснення  4Д3а Підрахунок передач триває, якщо призначений вільний кидок або аут,  чи у разі блокування. Роз’яснення  4Д3б  Одна додаткова передача для атакуючої команди при кидку по воротах після 6-ї передачі, якщо судді призначили вільний кидок за порушення з боку захисту. Одна додаткова передача , якщо при блокуванні ( після 6-ї передачі)  м’яч  спрямовує на кутовий або в аут , чи направляється  до атакуючої команди.  Методичні рекомендації,  додаток №  3   Приклади для підрахунку  передач. Останні  30  секунд Метою даного положення в Правилах 2010 року є усунення або скорочення випадків неспортивної поведінки , або грубого порушення правил на останній хвилині гри, разом з цим надати команді , яка програє, можливість звести внічию або виграти гру, тобто зберегти інтригу до останньої секунди. Але хвилини  в  кінці гри  занадто  багато ( за хвилину можна закинути  2  і більше голів) ---- Замість останньої хвилини , вимоги даного правила будуть виконуватися тільки протягом останніх  30 секунд. --- Правило останніх  30 секунд  діє  в кінці основного часу матчу, а також в кінці першого та другого додаткового періоду.
Правила  8 : 5, 8 : 6, 8 : 10с,д  трактуються наступним чином: 1. Вираз  « остання хвилина гри» замінюється на « останні  30 секунд гри». 2. Порушення Правил  8 : 10с ( м`яч знаходиться поза грою ) підлягають дискваліфікації без письмового  рапорту, а також  повинен бути призначений  7- метровий кидок для команди суперника. 3. Порушення Правила  8 : 10д ( м`яч знаходиться в грі ) відповідно до Правила  8 : 5, буде дискваліфіковано без письмового рапорту, а також  повинен бути призначений  7 – метровий кидок для команди суперника. 4. Порушення Правил  8 : 10д ( м’яч знаходиться в грі ) відповідно до Правила 8 : 6, буде дискваліфіковано з письмовим рапортом (блакитна картка), а також  повинен бути призначений  7 – метровий кидок для команди суперника. 5. Положення пунктів 3) та 4) застосовуються в наступних випадках : -  Атакуючий гравець має  явну  можливість узяття воріт, і закидає м`яч  в ворота: 7 – метровий кидок не призначається. - атакуючий гравець передає м`яч своєму партнеру, якому не дають закинути м`яч в  ворота: 7 – метровий кидок призначається. - атакуючий гравець передає м`яч своєму партнеру, який закидає  м’яч  в ворота:   7 – метровий кидок не призначається.
Правило 8 : 6,коментарій                      Останні  30 секунд.        Правило 8 : 10                                         М`яч поза грою. Правило 8 : 10д                                       М`яч у грі. Отримання переваги. Правило 14 : 1д                                       7 м. відповідно до пункту 8 : 10с або 8 : 10д Методичні рекомендації:                   Початок останніх 30 секунд.                                                                 Уточнення щодо втручання у виконання кидка.                                                                 Момент порушення відповідно до правила 8 : 10 с-д.                                                                 Застосування при неправильній заміні.                                                                 Застосування у разі порушення воротаря.   БЛАКИТНА КАРТКА  Іноді командам не зрозуміло, коли судді дискваліфікують порушника відповідно до Правила  8:5 ( без наслідків ), або відповідно до Правила  8: 6 (подається письмовий рапорт після гри ), дана ситуація так само залишається незрозумілою для глядачів та представників засобів масової  інформації. 
Використання  блакитної  картки надає  більше ясності в таких випадках. Якщо суддя показує блакитну картку , то письмовий рапорт спільно з протоколом матчу подається в Дисциплінарну комісію , яка приймає  відповідне рішення. 
Правило  16 : 8 ( відповідно до Правил  8 : 6, 8 : 10 ), останній абзац змінено таким чином : ---  Судді використовують блакитну картку, як додаткову інформацію ( після того, як вони показали червону картку ).
Правила гри оновлюються наступним чином : Правило  16:8   Процедура дискваліфікації з письмовим рапортом. Суддівській сигнал  № 13  Новий сигнал  с жовтою, червоною та блакитною картками.
Источник