«Не пам’ятаю такого, щоб форма JOMA не витримала»

10:40 | 04 октября 2016
Федерація гандболу України продовжує співробітництво з фірмою JOMA – відомим іспанським виробником спортивного одягу та амуніції. Федерація гандболу України продовжує співробітництво з фірмою JOMA – відомим іспанським виробником спортивного одягу та амуніції. Збірні України набули додаткової індивідуальності завдяки формі цього бренду, а м’ячі JOMA, спеціально розроблені для України, стали офіційними м’ячами нашої національної першості. Про роботу в Україні розповів директор ТОВ «JOMA-Україна» Олександр Гончаренко. 
 - З Федерацією гандболу України ми співпрацюємо вже третій рік. Все почалось з того, що національній жіночій збірній необхідно було терміново виготовити екіпіровку. Керівництво бренду в Іспанії пішло назустріч і ми зуміли вчасно вдягнути команду. Всі необхідні напрацювання у нас є. Зокрема в JOMA вдягнена одна з найсильніших команд світу – чоловіча збірна Хорватії. Далі ми зробили форму для чоловічої та юніорських збірних України і прийшли до думки про розроблення спеціальних м’ячів для українського гандболу, причому для всіх вікових груп, починаючи з найменших м’ячів-нульовок для наймолодших гравців. Спільно з Федерацією ми зробили прототипи м’ячів, віддали їх на тестування в клуби, а потім з урахуванням зауважень та пропозицій виготовили остаточний варіант м’яча для національного чемпіонату. У виготовленні м’ячів JOMA співпрацює з провідними світовими виробниками. Наприклад, використовуються камери MOLTEN. Найкращі складові йдуть також на виготовлення багатошарової покришки м’яча. Звісно, враховуються всі вимоги до ваги та розміру м’яча.
     
Розкажіть також про вимоги щодо виробництва форми. Це улюблена тема. JOMA має можливість розробляти й виготовляти форму невеликими серіями, що підходить до наших реалій. При цьому наша лінійка є настільки широкою, що може втілити бажання будь-якого замовника. Звісно, гандбольна форма має свої особливості. Вона є міцнішою, наприклад, за футбольну. Під час матчів можливі падіння та щільний контакт між учасниками. Для створення такої форми використовуються тканини спеціального призначення із підвищеною міцністю та жорсткою структурою. На моїй пам’яті не було такого випадку, щоб наша форма не витримала у грі і розірвалась. Важливим є зовнішній вигляд. Спільно з Федерацією ми розробили спеціальний прінт для форми наших збірних у вигляді національного орнаменту. Вийшло дуже привабливо. На наступний рік маємо ще більш цікаві задуми, проте поки це є таємницею. 

Серед виробників спортивної амуніції велика конкуренція. Наскільки її витримує JOMA?  Значною часткою витрат інших провідних брендів є реклама. У JOMA дещо інша стратегія. Наша ідея - виробляти якісну форму за доступними цінами, аби її могли використовувати якомога більша кількість любителів спорту, аматорів та професійних атлетів. При цьому бренд постійно прогресує щодо якості своїх товарів. Багато споживачів перейшли до нас саме через меншу ціну, але згодом відзначили й якість і вже через неї залишаються з нами багато років. Іспанці ведуть співробітництво з інститутом біомеханіки, що дозволяє втілювати в життя результати останніх наукових досліджень. 


  Слід розповісти і про спортивне взуття. Якими є тут напрацювання JOMA?  Нашому бренду вже 50 років і починався він саме з виробництва взуття. JOMA першим став виробляти кольорові, а саме червоні кросівки. В таких грав знаменитий іспанський футболіст Еміліо Бутрагеньо. На сьогодні JOMA посідає провідні позиції у виробництві кросівок для футзалу, де маємо найбільше моделей. Відзначу, що в Україні гравців обирають прошите взуття, натомість в країнах Західної Європи цілком довіряють проклеєним кросівкам, адже сучасні клейові матеріали є достатньо сильними. 


Але нас, звісно, більше цікавить саме гандбольне взуття. Кілька років тому JOMA виробляв модель гандбольних кросівок REMO. Цей напрямок є дуже цікавим і, сподіваюсь, найближчим часом виготовлення взуття для гандболу буде відновлено. 


Сергій Цукіло ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ   


Источник