12 - 13 жовтня 2016 році в НУФВСУ відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція молодих вчених «Молодь та олімпійський рух»

19:55 | 14 октября 2016
12 - 13 жовтня 2016 році в Національному університеті фізичного виховання і спорту України відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція молодих вчених «Молодь та олімпійський рух». 12 - 13 жовтня 2016 році в Національному університеті фізичного виховання і спорту України відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція молодих вчених «Молодь та олімпійський рух».
У науковому заході взяли участь понад 150 молодих вчених, аспірантів, магістрантів, студентів з 16 вищих навчальних закладів та установ (додаток 1), які представляли 10 країни світу, серед яких Грузія, Венесуела, Ірак, Йорданія, Лівія, Китай, Молдова, Румунія, Сирія, Таджикистан, Україна.
Урочисте відкриття конференції відбулося 12 жовтня 2016 р. у Національному університеті фізичного виховання і спорту України за участі Президента Національного олімпійського комітету України, віце-президента Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, члена Виконкому Міжнародного Олімпійського Комітету, Олімпійського чемпіона, Героя України, почесного доктора Національного університету фізичного виховання і спорту України, доктора наук з фізичного виховання та спорту Бубки Сергія Назаровича, заступника Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції, віце-президента Міжурядового комітету ЮНЕСКО з питань фізичного виховання та спорту, кандидата політичних наук Мовчана Миколи Петровича, проректора з науково-педагогічної роботи, доктора наук з фізичного виховання та спорту, професора Борисової Ольги Володимирівни, директора науково-дослідного інституту НУФВСУ, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, доктора наук з фізичного виховання і спорту, професора Кашуби Віталія Олександровича, директора Олімпійської академії України, члена Комісії Національного олімпійського комітету України «Олімпійська освіта і культура», кандидата наук з фізичного виховання та спорту, професора Єрмолової Валентини Михайлівни, завідувача відділу докторантури та аспірантури Національного університету фізичного виховання і спорту України, кандидата педагогічних наук, доцента Денисової Лоліти Вікторівни.
Учасників форуму привітав Президент Національного олімпійського комітету України Бубка Сергій Назарович.
Учасникам конференції були адресовані вітання Міністра освіти і науки України Гриневич Лілії Михайлівни, Міністра молоді та спорту України Жданова Ігоря Олександровича, президента Міжнародної асоціації університетів фізичної культури і спорту професора Закір`янова Кайрата Кайрулліновича, президента Олімпійської академії України Булатової Марії Михайлівни, президента Національної академії педагогічних наук України Кременя Василя Григоровича, ректора Національного університету фізичного виховання і спорту України Імаса Євгена Вікторовича.
Відповідно до програми Конференції, сформованої його організаційним комітетом, робота заходу проводилася у формі пленарного засідання та 4 секційних засідань за наступними напрямами: сучасні підходи до підготовки спортсменів; олімпійська освіта; фізична реабілітація, медико-біологічні аспекти фізичної культури і спорту; теоретико-методичні фізичного виховання різних груп населення; адаптивна фізична культура.
Роботою пленарних і секційних засідань керували провідні вчені в галузі фізичного виховання, здоров`я, спортивної медицини: Борисова О. (Україна), Потоп В. (Румунія), Драгунов Л. (Україна), Олешко В. (Україна), Дяченко А. (Україна), Ніколаєнко В. (Україна), Єрмолова В. (Україна), Когут І. (Україна), Павленко Ю. (Україна), Марченко О. (Україна), Лазарєва О. (Україна), Жарова І. (Україна), Андрєєва О. (Україна), Ільїн В. (Україна), Коробейніков Г. (Україна), Шахліна Л. (Україна), Іващенко С. (Україна), Круцевич Т. (Україна), Футорний С. (Україна).
На пленарних засіданнях наукового заходу було представлено 7 доповідей: 1. Мовчан М. «Співпраця України з Радою Європи, ЮНЕСКО та іншими міжнародними організаціями в сфері фізичної культури і спорту» (Україна). 2. Імас Є. Сфера фізичної культури і спорту України: законодавчі, економічні, освітні та наукові аспекти (Україна). 3. Потоп В. «Методологія навчання юних гімнасток спортивних вправ на етапі спеціалізованої базової підготовки» (Румунія). 4. Когут І. «Соціально-гуманістичний вектор розвитку адаптивного спорту як засобу інтеграції осіб з інвалідністю в суспільство» (Україна). 5. Жарова І. «Сучасні тенденції в фізичній реабілітації підлітків із порушенням енергетичного обміну» (Україна). 6. Дроздовська С. «Основні напрямки та тенденції використання молекулярної генетики у спортивній медицині» (Україна). 7. Ніканоров О. «Сучасні технології фізичної реабілітації при травмах колінного суглоба у спортсменів» (Україна).
На секційних засіданнях наукового заходу було представлено понад 100 доповідей. Відповідно до програми конференції секції проводилися у формі секційних доповідей та наукової дискусії.
Молоді вчені у своїх виступах висвітлили широке коло проблем олімпійського спорту та підготовки спортсменів, серед яких: змагальна діяльність у художній гімнастиці у легкій атлетиці, вдосконалення техніко-тактичної, фізичної підготовки спортсменів, які спеціалізуються у спортивній гімнастиці, веслуванні на байдарках і каное та легкій атлетиці; психологічне супроводження підготовки висококваліфікованих спортсменів; природоохоронна діяльність НОК України.
Велику зацікавленість і жваву дискусію викликали доповіді, пов`язані зі збереження історичної спортивної спадщини України – питаннями, що мають велике виховне й освітнє значення. Також були розкриті медико-біологічні аспекти фізичної культури і спорту, зокрема: вивчення різноманітних чинників адаптації спортсменів, властивостей нервової системи, аналіз особливостей розвитку складнокоординаційної діяльності, питання фізіологічних основ формування хронічної втоми у спортсменів тощо.
Всебічно були обговорені питання підвищення ефективності організації процесу фізичного виховання різних груп населення, тенденції формування ціннісного ставлення та мотивації до збереження здоров`я у дітей старшого шкільного віку, сучасні підходи до оцінки фізичної підготовленості дітей початкової школи, сучасний стан та перспективи інформаційної компетентності фахівців сфери фізичної культури та спорту. Було приділено увагу патріотичному вихованню дітей середнього шкільного віку в процесі рухової активності.
На засіданнях були заслухані та обговорені доповіді, пов`язані з формуванням мотивації та залученням до оздоровчо-рекреаційної рухової активності різних груп населення, формуванням основ здорового способу життя, організаційно-методичним та науковим забезпеченням новітніх форм рухової активності, особливостями організації занять фізичними вправами осіб з обмеженими можливостями.
Особливу увагу молоді вчені приділили питанням розробки програм фізичної реабілітації для спортсменів з ушкодженнями сухожилків кінцівок та з вертебральним больовим синдромом, порушенням мозкового кровообігу, методам фізичної реабілітації при порушеннях енергетичного балансу та при артеріальній гіпертензії, оцінці якості життя пацієнтів із поєднаними патологіями із шийно-грудним остеохондрозом, фізичної реабілітації дітей різного віку, зокрема недоношених дітей у неонатальному періоді. Доповіді супроводжувались відповідним ілюстративним матеріалом, активністю аудиторії у питаннях і дискусіях.
Питання, які обговорювалися, дозволили виявити перспективні напрями подальших досліджень, які за умов сьогодення є найбільш актуальними та практично значущими для сфери фізичної культури і спорту і мають знайти відображення в магістерських та дисертаційних дослідженнях молодих науковців. Впродовж всієї роботи конференції панувала доброзичлива та дружня атмосфера, що сприяло обміну науковими досягненнями, ознайомленню з актуальними напрямами наукових досліджень у сфері фізичної культури і спорту, налагодженню наукових контактів між вченими різних країн. Додаток 1
Навчальні заклади та установи, представлені на ІХ Міжнародній науковій конференції молодих вчених «Молодь та олімпійський рух» 1. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана 2. Державний університет фізичної культури і спорту Грузії 3. Державний Університет фізичної культури і спорту Молдови 4. Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту. 5. Екологічний університет м. Бухарест (Румунія). 6. Івано-Франківський коледж фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України. 7. Івано-Франківський національний медичний університет. 8. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. 9. Інститут спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України. 10. Львівський державний університет фізичної культури. 11. Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі. 12. Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова. 13. Національний університет фізичного виховання і спорту м. Бухарест (Румунія). 14. Національний університет фізичного виховання і спорту України 15. Ужгородський національний університет. 16. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

uni-sport.edu.ua
Источник