Сьогодні збірна України стартує у відборі до чемпіонату світу-2017

08:10 | 25 ноября 2016
25-27 листопада у словацькому місті Шаля пройде відбірний турнір до чемпіонату світу у групі 1. 25-27 листопада у словацькому місті Шаля пройде відбірний турнір до чемпіонату світу у групі 1. Збірна України стартує матчем проти головного суперника – Словаччини, далі наша команда зіграє з Литвою (26 листопада), а заключний день – з Грецією. Дві найкращі збірні отримають право  зіграти у відбірному плей-офф. Перед українками стоїть завдання вийти з групи. 
Борис Чижов, головний тренер збірної України: «Відразу після Кубка Турчина ми вирушили до Шалі, тренуємось з 22-го листопада, відпрацьовуємо захист та напад, провели 5 переглядів відео збірної Словаччини, різних форм їх нападу та оборони. Зараз дуже важливо налаштувати команду, щоб дівчата були готові битися на майданчику і розуміли, що від них вимагається. Ми провели дві короткі «двусторонки» різними складами. Всі здорові та працюють з великим бажанням».
Також головний тренер оцінив потенціал гравців, які представляють у збірній українські клуби. 
«Ми взяли Смолніг, Воловник, Гілязетдінову на перспективу. Сподіваємось на допомогу від Компанієць. Смолінг – молода, смілива, міцна, з кидком. Хочу використовувати її в центрі. Воловник біжить кидає , зі стрибком. Гілязетдінова дуже розумна, кмітлива, чітко виконує тренерську установку».   

Головним суперником українок вважаться збірна Словаччини, якій після участі на чемпіонаті Європи-1994 (12 місце) та  чемпіонаті світу-1995 (12 місце) багато років не вдавалось пробитись на жоден з провідних турнірів. Пауза завершилась у 2014-му. На чемпіонаті Європи у Хорватії та Угорщині словачки перемогли Сербію, але програли Франції, Чорногорії, Нідерландам, Швеції та Німеччині, посівши в підсумку 12 місце. У невдалому для себе відборі на чемпіонат Європи-2016 Словаччина двічі перемогла Фінляндію, але програла всі матчі Угорщині та Польщі.
Збірна Греції у своїй історії лише одного разу приймала участь у великих турнірах - на Олімпіаді-2004 як господар змагань. Упродовж 20 років не вдається пройти відбірні турніри збірній Литви, яка грала на чемпіонаті світу-1993 та чемпіонаті Європи-1996.
Нагадаємо,що збірна України 7 разів брала участь у чемпіонатах світу та 11 разів у чемпіонатах Європи, щоправда два останні відбірні цикли (ЧС-2015 та ЧЄ-2016) були для нашої команди невдалими.
Кваліфікація до чемпіонату світу 2017 1 група: УКРАЇНА, Словаччина, Литва, Греція 2 група: Білорусь, Туреччина, Швейцарія, Косово 3 група: Австрія, Ісландія, Македонія, Фарери 4 група: Італія, Португалія, Ізраїль
1 група, Шаля (Словаччина)   25 листопада. УКРАЇНА – Словаччина (початок 18.45); Литва – Греція (20.45) 26 листопада. Словаччина – Греція (18.45); УКРАЇНА – Литва (20.45) 27листопада. Словаччина – Литва (18.45); Греція – УКРАЇНА (20.45)
Путівки на ЧС-2017 отримають команди-переможниці раунду плей-офф. Аби стати учасником плей-офф потрібно посісти в своїй кваліфікаційній групі перше або друге місце. 
У груповій стадії кваліфікації не беруть участь команди, що пробились на чемпіонат Європи-2016. Вони приєднаються вже на стадії відбірного плей-офф. Чемпіонат світу пройде в грудні 2017 року в Німеччині.  
Збірна України   Воротарі:  Вікторія Тимошенкова («Роман», Румунія)  Юдіт Балог (ВАК, Угорщина) Єлизавета Гілязетдінова («Галичанка»)
Польові гравці:  Вікторія Борщенко («Ростов-Дон», Росія) Вікторія Бельмас  («Заглембє», Польща) Ірина Глібко («Роман», Румунія)  Юлія Андрійчук («Адана Шакірпаша», Туреччина) Лілія Горільська (МТК, Угорщина) Леся Смолінг («Галичанка») Наталія Воловник («Галичанка»)  Анна Редька («Гомель», Білорусь) Юлія Снопова («Муратпаша», Туреччина)  Ольга Лаюк («Анкара Єнімахалле», Туреччина) Ольга Передерій («Ювента», Словаччина) Євгенія Левченко («Ювента», Словаччина)  Ірина Компанієць («Карпати») Ірина Шуцька-Буртя («Динамо Бухарест», Румунія)  Головний тренер – Борис Чижов Тренер - Валерій Войналович Лікар – Станіслав Прокопович
По позиціям: Воротарі: Вікторія Тимошенкова, Юдіт Балог, Єлизавета Гілязетдінова Ліві крайні: Вікторія Борщенко, Вікторія Бельмас Праві крайні: Євгенія Левченко, Наталія Воловник Ліві півсередні: Ірина Глібко, Юлія Андрійчук, Ірина Компанієць  Розігруючі: Анна Редька, Леся Смолінг Праві півсередні: Юлія Снопова, Ольга Лаюк Лінійні: Ірина Шуцька-Буртя, Лілія Горільська, Ольга Передерій
Сергій ЦУКІЛО ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ  
Источник