2017-й має стати роком повернення гандболу у школи України

16:55 | 20 января 2017
У Києві відбулась робоча нарада щодо реалізації проекту Всеукраїнських змагань з гандболу серед команд загальноосвітніх шкіл. У Києві відбулась робоча нарада щодо реалізації проекту Всеукраїнських змагань з гандболу серед команд загальноосвітніх шкіл. Нарада відбувалась за участі Петрушевського Євгена Івановича члена Президії федерації гандболу України, Войноловича Валерія Миколайовича тренера національної жіночої збірної команди України, представників управління сім’ї, молоді та спорту Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА та Київського міського відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. 


Турнір має стартувати найближчим часом і стане важливим кроком у відродженні широкої популярності гандболу. Серед найбільш важливих завдань також повернення нашого виду до програми уроків фізичного виховання в школах України
Ідея та спосіб проведення чемпіонату України серед шкільних команд узгоджені на рівні Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України та Федерації гандболу України. 
Участь у цьогорічний змаганнях візьмуть школярі 2005 року народження. Команди будуть змішані: дозволено разом грати хлопцям і дівчатам. Між собою гратимуть звичайні школярі. Не допускається участь учнів гандбольних спецкласів та спортивних шкіл, адже для цієї категорії проводяться окремі змагання.  
На першому етапі відбудуться районі турнірі, потім – першість міста, команда-переможець якої отримає право виступити у фінальному турнірі. Він буде з’їздим формате фіналу -4  і можливо пройде у Броварах у квітні 2017 року. Фінальна стадія стане справжнім святом дитячого гандболу. Переможці, призери й інші учасники їх вчителі та директори шкіл отримають подарунки. Будуть присутні гості від Національного олімпійського комітету, міністерств та обласних адміністрацій. 
Від імені своїх регіонів про бажання взяти участь у проекті Всеукраїнських шкільних змагань висловили Сергій Гриневецький м. Одеса (президент Федерації гандболу Одеської області), Сергій Іванісов м. Запоріжжя (віце-президент Федерації гандболу Запорізької області), Роман Федишин м. Львів (президент Федерації гандболу Львівської області),.
Цьогорічні змагання є пілотними. Їх переваги та недоліки будуть взяті до уваги в організації Всеукраїнського шкільного турніру 2018-го року , що матиме вже більшу географію.   Ми переконані: гандбол має повернутися на уроку  фізвиховання українських шкіл. Сумно це визнавати, проте більшість малечі зараз навіть не знає про наш вид спорту, а отже він і надалі залишається під загрозою вимирання. Ситуацію потрібно змінювати. Гандбол у школі допоможе у відродженні популярності цієї чудової гри, вплине на масовість і зрештою збільшить потік бажаючих займатися гандболом. Свого часу Ігор Турчин у звичайній київській школі зібрав звичайних школярок, почав займатися з ними і з часом ця команда стала найсильнішою у світі. 
Всеукраїнські шкільні гандбольні змагання - це також можливість проявити себе молодим тренерам. 
Складна матеріальна-технічна ситуація обмежує можливості шкіл у розвитку ігрових видів спорту. Для включення гандболу шкільну програму загальноосвітніх шкіл  є виходом  використання міні-гандболу ( для дітей 7-10 років), що не вимагає великих залів і має низький ризик травм. 
ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ
Источник