У чемпіонаті України та Кубку України потрібні зміни. ФГУ ініціює відкрите обговорення

10:40 | 09 февраля 2017
Комітет з організації та проведення змагань ФГУ виносить на обговорення гандбольної громадськості  - клубів, функціонерів, тренерів, гравців тощо - проект змін у системі проведенні національного чемпіонату, Кубка України, дитячо-юнацьких ліг сезону 2017/2018. Комітет з організації та проведення змагань ФГУ виносить на обговорення гандбольної громадськості  - клубів, функціонерів, тренерів, гравців тощо - проект змін у системі проведенні національного чемпіонату, Кубка України, дитячо-юнацьких ліг сезону 2017/2018. Мета змін – зробити формат та календар офіційних турнірів більш сучасним, орієнтованим на вболівальників, таким, що покращить конкуренцію серед команд, покращить мотивацію спортсменів і загальний рівень вітчизняного гандболу. 
У робочому засіданні Комітету з організації та проведення змагань ФГУ взяли участь голова Комітету Євген Петрушевський, член комітету Валентин Вакула, головний тренер жіночої збірної України Борис Чижов, державний тренер України Олександр Чайченко, член комітету Валерій Войналович, секретар комітету Наталія Корнієнко.
За підсумками зустрічі було прийняти рішення звернутись до всіх фахівців українського гандболу для висловлення своїх думок щодо проекту нововведень. Комітет з організації та проведення змагань ФГУ пропонує такі зімни на сезон 2017/2018: 
- Відмовитись від практики проведення спарених матчів (дві гри за два дні) у чемпіонаті України серед жіночих команд Супер ліги.  Натомість перейти на формат всіх провідних європейських чемпіонатів: один тур - одна гра. Команди мають готуватись до конкретного матчу, відповідно будувати тренувальний процес, аби вийти на пік і показати свій максимум в одній грі туру. Грати на максимумі можливостей два матчі за два дні надзвичайно важко фізично та морально. 
- Проведення ігор чемпіонату по суботах із резервним днем – середою. Ігри у вихідний день – це крок назустріч вболівальникам, спосіб збільшити відвідуваність матчів. 
- Уникати переноси матчів. Календар від початку формується таким чином, щоб забезпечити командам нормальний ігровий ритм, ігрову практику, уникнути немотивованих пауз в чемпіонаті. Команди при цьому мають дотримуватись календаря й уникати переносів ігор.
- Залучити більшу кількість команд до Кубка України. Можливий варіант формату турніру – ігри з 1/16 фіналу, на кожній стадії два матчі (вдома та на виїзді ), вирішальний етап Кубка – Фінал чотирьох. Для затвердження своєї заявки на участь у Вищій лізі команди мають гарантувати свою участь і в Кубку України. 
- Проведення змагань дитячо-юнацьких ліг за зональним принципом та проведення Кубку України з розіграшом «Фінал чотирьох». (умовно – Захід, Північ, Схід, Південь). Найкращі команди зональних етапів отримають право зіграти у фінальному з’їзному етапі. Зональна система дозволить зменшити фінансові витрати команд та спростить схему проведення змагань.
На наступному робочій зустрічі Комітету з організації та проведення змагань ФГУ 17 лютого 2017 року всі пропозиції по нововведенням будуть остаточно сформульовані, після чого ця інформація буде розіслана у клуби України й опублікована на сайті Федерації. За результатами відкритого обговорення, обміну думок й пошуку найкращих варіантів змін нова система проведення вітчизняних офіційних турнірів буде затверджена та опублікована не пізніше травня 2017 року.    
Сергій ЦУКІЛО ФДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ
Источник