“Це історичний момент”. Стартував Фінал чотирьох Всеукраїнської “Шкільної ліги”

06:25 | 18 мая 2017
У Києві відбулись півфінальні матчі Фіналу чотирьох першої в історії Всеукраїнської “Шкільної ліги”. У Києві відбулись півфінальні матчі Фіналу чотирьох першої в історії Всеукраїнської “Шкільної ліги”. Южненські школярі у неймовірно драматичному протистоянні перемогли столичну школу № 204 ("Домінанта") — 18:17. В іншому поєдинку запорізька школа №109 була сильнішою за команду школи № 2 з міста Кам`янка-Бузька Львівської області 25:4. Отож 18 травня, в день фіналів, за перше місце зіграють Южне та Запоріжжя, а Київ та Кам`янка-Бузька зустрінуться в поєдинку за третє місце. 
Всі матчі Фіналу чотирьох проходять у спортивній залі київського Військового університету телекомунікації та інформатизації за адресою вул. Московська 45/1. 
Особливістю “Шкільної ліги” є участь як хлопців, так і дівчат. Суто дівочий склад команди київської   школи № 204 (тренер Тетяна Косик) ледь не переміг хлопців з Южного, тренує яких екс-гравець збірної України Михайло Цап. Цей поєдинок став захопливим видовищем. Нічия після першого тайму (8:8), нічия після основного часу гри (16:16), навіть в серії пенальті сильнішого вдалось визначити не відразу. Зрештою виграла команда з Южного (18:17), але й киянки гідні найкращих компліментів. 
В іншому півфіналі змішаний склад (сім дівчат та п`ять хлопців) команди з Кам`янки-Бузької (тренер Орест Кузмич) поступився хлопцям запорізької школи 109 (тренер Сергій Яковенко). 
Сергій Яковенко, тренер команди запорізької Школи № 109:
Для цього віку такий турнір є дуже корисним. Фактично це чемпіонат України для 12-річних. На міському етапі взяли участь багато шкіл, тепер ми приїхали до Києва на фінал. Нас чудово тут прийняли. Гадаю, у хлопців надовго залишаться гарні враження. Багато хто з них раніше не бував у Києві. Для нас влаштували екскурсію містом. Ми побували у Києво-Печерській Лаврі, музеї Другої світової війни. І звичайно, чимале значення має те, що Федерація взяла на себе витрати з проживання та харчування команд.  
Борис Чижов, головний тренер жіночої збірної України:
“На церемонії відкриття я сказав, що це історичний момент — перший Фінал чотирьох першої в історії Шкільної ліги України. Ким би не стали ці діти, гадаю, вони із захопленням будуть згадувати цей турнір. Але мені сподобався і суто спортивний бік змагань. Команди демонструють хороше розуміння гри, мають правильну побудову у захисті та нападі. Такий турнір є хорошим початком. Важливо, щоб це перетворилось на систему й такі змагання проводились регулярно”. 
Серед гостей та глядачів першого дня турніру — Олімпійська чемпіонка Ольга Зубарева, олімпійський призер Олена Цигиця, тренери жіночої збірної України Борис Чижов та Валерій Войналович, представник НОК олімпійський призер зі стрибків у воду Ганна Сорокіна, член Президії ФГУ Євген Петрушевський, голова колегії суддів ФГУ Валентин Вакула, держтренер України з гандболу Олександр Чайченко, делегат ФГУ на матчах Фіналу чотирьох — Олександр Людовик, арбітрами матчів є один з найкращих суддівських тандемів України, судді міжнародної категорії Тетяна Ракитина та Ірина Ткачук. Вітання учасникам змагань надіслав президент Національного комітету України Сергій Бубка

Сергій Бубка, президент Національного олімпійського комітету України:
”Від імені Олімпійської родини України щиро вітаю учасників та організаторів спортивного свята. Український гандбол має славні традиції. Вірю, що цей турнір відкриє нових зірочок українського гандболу, що збагатять здобутки нашого гандболу. Бажаю кожному учаснику продемонструвати свою найкращу гру. Зичу, щоб ви отримали насолоду від боротьбі із суперниками та взаємодії з партнерами, а також знайшли нових друзів. Гарного усім настрою. Нехай переможе сильніший”.  

Фінал чотирьох «Шкільної ліги-2017» 17 травня. 1/2 фіналу Школа № 4 (Южне) - Школа № 204 "Домінанта" (Київ) 18:17 (16:16-основний час, 2:1) Школа № 109 (Запоріжжя) - Школа № 2 (Кам`янка-Бузька, Львіська область) 25:4
18 травня  Початок — 11.00 За третє місце. Київ - Кам`янка-Бузька Фінал. Южне - Запоріжжя
Источник