Тренер «Галичанки» ТЕТЯНА ШТЕФАН: «Лідери пішли, але слабшими ми не стали!»

13:10 | 28 августа 2017
Незабаром гандбольна «Галичанка» розпочне новий змагальний сезон, на старті  якого побореться за Суперкубок України. Незабаром гандбольна «Галичанка» розпочне новий змагальний сезон, на старті  якого побореться за Суперкубок України. Матч за суперкубок львів’янки прийматимуть вдома 5 вересня о 18 год. у палаці спорту «Галичина».  Новий сезон обіцяє стати одним з найцікавіших в історії львівського клубу.
Новий сезон – нові випробування! Цього разу ще й які! Адже склад  команди суттєво оновився та омолодився. У закордонні клуби перебралися основний воротар команди Єлизавета Гілязетдінова та двоє сильних польових гравців – Олеся Парандій і капітан та лідерка Леся Смолінг. Ще троє «галичанок» завершили ігрову кар’єру, в їх числі й найдосвідченіша гравчиня Наталія Туркало. Їм на зміну прийшли шестеро нових, але юних, тож менш бувалих, гандболісток. Чи вдасться «Галичанці» нового скликання утримати реноме найсильнішої команди України, яке  вона підтверджувала упродовж трьох попередніх сезонів?
Головний тренер команди Тетяна Штефан  налаштована оптимістично: «Дійсно, пішли провідні гравці. Легко нам не буде, але, вважаю, що маємо їм хорошу заміну. З новіших гандболісток це Ілона Гайкова, Тетяна Поляк. Зі “старожилів” –  Наталія Стрюкова, Софія Давидянц, Мар’яна Маркевич та інші – це ті дівчата, які вже повинні виходити у першому складі та показувати свій клас; вони не перший рік у команді, спостерігали за старшими, зіграли у багатьох матчах, в тому числі Єврокубках, можливо, менше були на майданчику, ніж лідерки, але зараз якраз настав їх час. Крім того, до нас прийшли новенькі гандболістки – молоді, але одні з кращих у своєму віці.

Новенька “галичанка” Діана КОЛОДІЙЧАК
– Виходить,  Ви очікували значних змін у складі команди та  підготувалися до них заздалегідь? – Так, я очікувала, що наші лідери знайдуть собі хороші закордонні клуби та підуть з «Галичанки». Відповідно ми до цього готувалися. Тому не буду говорити, що лідери пішли і ми стали слабшими… Ні! Маємо сильних та гідних гандболісток, які хоч і змагалися менше, але демонстрували пристойний рівень гри, проявили характер, самовіддачу та бажання.  До прикладу, взимку на одному з турів Балтійської ліги наша лідерка Леся Смолінг на четвертій хвилині гри травмувала лікоть, на майданчику її замінила 18-річна Тетяна Поляк, яка не розгубилася та показала справжні бійцівські якості, спортивну злість… Як тренер я у неї дуже повірила.

Тетяна ПОЛЯК
– Ви знайшли ще один юний талант  – 20-річну Ілону Гайкову. Дівчина лише півроку у «Галичанці», але вже була відзначена як кращий гравець Вашої команди на нещодавньому престижному  міжнародному турнірі  «Меморіал Хенріка Круглинського». – Ілона – вихованка тернопільського «Економуніверу». Я запросила її до «Галичанки», оскільки  побачила не лише перспективну гандболістку. Перспектива це така справа: часто хтось подає надії, а потім далі цього і не йде… А в Ілони горять очі. Коли їй вказуєш на помилку, вона все схоплює на льоту та виправляє. Кожне слово тренера, кожну свою дію на гандбольному майданчику вона прокручує в голові, аналізує, робить висновки. Такі, як Ілона, і дають результати. За півроку у «Галичанці» вона дуже виросла і ми, тренери та дівчата, помагаємо їй у цьому. Для нашої команди – великий плюс, що маємо таку гандболістку.

Ілона ГАЙКОВА
– Тетяно, тиждень тому Ви мали змогу побачити свою оновлену команду у змагальних умовах на «Меморіалі Хенріка Круглинського»… Чи задоволені підопічними? – По-перше, після літньої перерви це був наш перший турнір, а в суперниць це вже, здається, треті змагання. По-друге, ми знали, що на турнірі гратимуть команди високого рівня, в складі яких досвідчені гравці, які перемагали чи були в призах на чемпіонатах Європи, світу, в Лізі чемпіонів. З нашим ігровим досвідом нам ще далеко до цих команд, тому ми й посіли шосте місце. Але я задоволена, що взяли участь у цьому турнірі: нам не місце було головне, а позмагатися з сильними командами і навіть поспостерігати за їх окремими гравцями. До прикладу, наш голкіпер Марія Гладун придивлялася до воротарки «Боруссії Дортмунд» (Німеччина) – Клари Вольтерінг – гравця найвищого класу, про яку можна сказати, що це  навіть не 50%, а всі 80% команди. Марія дивилася як Клара стоїть, як обирає позицію на воротах. Для наших дівчат вживу побачити гру таких гандболісток – це вже значна користь.
– У матчах групового турніру «Галичанка» зіграла з «Заглембе» (Любін) та «Боруссією», а в  матчі за п’яте місце – з  ГК «Гомель». Проаналізуйте ці ігри.  –  У матчі  з «Заглембе» (Любін) у першому таймі ми йшли м’яч в м’яч, відірвалися вони вже наприкінці гри. (Рахунок матчу –  19:23 (12:13) – авт.).
З «Дортмундом» перші одинадцять хвилин дівчата  ніяк не могли забити, напевно, остерігалися досвідченої воротарки Вольтерінг. Але потім, влучивши раз, другий, вони відчули, що можуть непогано грати. І навіть залишили другий тайм за собою, переваживши німкень на три м’ячі – 13:10. (Загальний рахунок гри 18:24 (5:14) – авт.). Ця гра стала дуже важливою для «Галичанки», дівчата зрозуміли, що можна виходити та боротися з кожною командою, якою  сильною і досвідченою вона не була б.
У грі за п’яте місце, на жаль, багато пропустили у захисті і поступилися білоруському «Гомелю» з рахунком 29:33.   Проскакували ще дитячі помилки – не ловили або губили м’яч, чого гравчині нашого рівня не повинні і, сподіваюся, в подальшому не будуть робити.
Загалом це  наші перші ігри в новому сезоні, ми побачили над чим треба працювати і ще маємо час до Суперкубка, щоб виправити помилки. Я вважаю, турнір пішов команді на користь.

– А чи з’явились нові лідери, які вже здатні брати гру на себе і вести команду? –  У «Галичанці» дівчата доповнюють одна одну, у нас грає вся команда, а не окремі гандболістки. Але лідери є. Безумовно, це Наталія Савчин, яку команда обрала капітаном. Наталка ще не повністю повернулася до тієї форми, в якій була до травми, але, сподіваюся, лідером буде вона. Не тільки у грі, але й в самому колективі, тобто, десь зможе навіть стукнути по столу і сказати «Так, дівчата…». І її беззастережно будуть  слухати –це однозначно дасть добрі наслідки.
Та і юна Таня Поляк з її бійцівським характером, думаю, в майбутньому теж стане лідером.

Наталія САВЧИН – новий капітан та лідер “Галичанки”
– Тетяно, а хто буде основним голкіпером команди? Марія Гладун? – Найімовірніше, що Марія Гладун. Їй 20 років,  вона вже кілька сезонів  виступає за «Галичанку», працювала разом з Єлизаветою Гілязетдіновою. Але ми ще запросили до команди вихованку Броварського УФК, 16-річну  Вікторію Салтанюк. Віка – найкраща серед воротарів свого віку, перспективна, дисциплінована, гравець  юніорської збірної.  Подивимось, як покаже себе в нашій команді, все в її руках. Тож, хто буде стояти на воротах – Маша чи Віка – це вже як заслужать. А для команди дуже добре, коли є воротарі, які повноцінно можуть замінити один одного.

Зліва направо Марія ГЛАДУН, Вікторія САЛТАНЮК
– Про гравців поговорили, давайте згадаймо і про тренерів, а точніше про Вашу помічницю Анжелу Савченко.  Анжела відпрацювала з командою свій перший сезон, Ви – вже досвідчений тренер. Чи спрацювалися? – Ще до роботи разом ми зідзвонювались, спілкувалися, обговорювали певні ігри. Вже тоді було зрозуміло, що маємо однакове бачення та гандбольне мислення.  В такому тандемі  працювати легко і цікаво. А найголовніше, що є хороший результат нашої співпраці.

Підготувала Наталія Васьо, hcgalychanka.com.ua
Источник