Затверджені зміни у форматі чемпіонатів України серед команд 2001/2002 та 2003/2004 р.н.

09:26 | 30 сентября 2017
Чемпіонати України з гандболу сезону 2017/2018 серед дівчат та юнаків 2001/2002 та серед дівчат та юнаків 2003/2004 пройдуть за оновленим форматом. Чемпіонати України з гандболу сезону 2017/2018 серед дівчат та юнаків 2001/2002 та серед дівчат та юнаків 2003/2004 пройдуть за оновленим форматом. Зміни є спробою врахувати численні скарги з боку батьків, тренерів, директорів гандбольних шкіл, суддів та делегатів. Зрештою мета реформи - захисти здоров’я дітей, уникнути конфліктів між змагальною діяльністю та навчанням, сприяти швидшому зростанню майстерності юних гандболістів, зменшити витрати, що лягають не тільки на спортшколи, але й на батьків дітей, удосконалити графік зайнятості суддів та делегатів. Далі список буде продовжений.   
«Упродовж всіх років нашої роботи у Федерації ми постійно отримуємо наріканні, щодо недосконалості системи змагань у дитячо-юнацьких чемпіонатах. Ці скарги, враховуючі всі обставини рівня життя в Україні є цілком обґрунтованими. Залишати все, як було раніше, неможливо, - відзначає голова Комітету з проведення змагань ФГУ Євген Петрушевський. - З цього сезону, враховуючи скарги що безперервно надходять до нас, ми змінили формат чемпіонатів у двох вікових групах. Звісно, досконалої системи не буває і новий формат у подальшому може бути також вдосконалений». 
До цього сезону дитячо-юнацькі чемпіонати проводились за системою тривалих з’їзних турів у різних містах України - в середньому по 5-7 днів кожний тур. Скарги, що поступали до Федерації зібрані в цьому списку.  
Скарги від батьків юних гандболістів:
Діти відірвані від навчального процесу у школах. Під час турів з урахуванням переїздів діти «випадали» з навчання ледь не на тиждень.  - Діти часто хворіють. На жаль, маємо визнати, що змагання часто проходять у холодних залах, а жити доводиться в умовах з низьким рівнем комфорту, зокрема без гарячої води. Особливо це відчутно, коли грати і жити в таких умовах доводиться не один-два дні, а цілий тиждень. - Відсутність повноцінного, здорового харчування упродовж турів. Умови проживання, обмежені фінансові можливості, на жаль, дуже часто не дозволяють організувати для дітей гідне харчування упродовж тривалих турів.
Скарги від тренерів дитячо-юнацьких команд:
Перевтома та травми дітей. Велика кількість ігор упродовж з’їзних турів веде до перевтоми і, як наслідок, підвищує ризик травм дітей. Аби зекономити на проживанні та оренді залів, команди часто погоджуються грати без вихідного дня, від чого найбільше страждають саме діти, у яких немає можливості відновити сили упродовж туру;
Недостатній прогрес у зростанні майстерності гравців. Під час тривалих турів юний гравець через втому фізичну та психологічну вже не здатний показати свій рівень під час 3 - 5 гри. Вимагати чи вчити чомусь дитину, яка перебуває у такому стані, дуже важко. Отже зникає сама  доцільність проведення таких ігор;
Скарги директорів спортивних шкіл:
Занадто великі витрати. В умовах постійного бюджетного недофінансування стара система є занадто «дорогим задоволенням». Кожен виїзд команди на тривалий зїздний тур з проживанням та іншими витратами, коштує школі близька 25-27 тисяч гривень, а прийняття  туру це близька  12-15 тисяч гривень а упродовж сезону команди беруть участь у чотирьох таких турах. При цьому весь річний бюджет змагальної діяльності шкіл складає близька 60 тисяч гривень. Нерідко команди беруть участь у двох турах, надалі, щоб зекономити, один тур пропускають, після чого намагаються якось надолужати згаяне.
Постійна необхідність просити гроші у батьків. Нестачу бюджетного фінансування на змагальну діяльність доводиться компенсувати за рахунок внесків від батьків, проте не кожна родина на сьогодні може дозволити собі додаткові витрати;
Скарги від суддів та делегатів:
- Судді та делегати мають також інші місця зайнятості. Ця - інша робота - дає основний заробіток. Оплата ж добових на гандбольних змаганнях становить лише 60-80 гривень. Судді та делегати кожного разу вимушені стикатись з необхідністю відпрошуватись з основної роботи на тривалий час. Не всі роботодавці готові не цей йти. 
Це основний, хоча і не повний, список причин необхідності змін у системі проведення дитячо-юнацьких чемпіонатів. Наприкінці вересня Комітет ФГУ з організації та проведення змагань розглянув та затвердив оновлену систему змагань. Повністю з документами можна ознайомитись за цими посиланнями: 
Система проведення ЧУ серед дівчат 2001/2002  - https://goo.gl/VXn6JE  Система проведення ЧУ серед юнаків 2001/2002 - https://goo.gl/BzWoji  Система проведення ЧУ серед дівчат 2003/2004 - https://goo.gl/ScHGEa  Система проведення ЧУ серед юнаків 2003/2004 -  https://goo.gl/hR4bnD 
Основні моменти змін полягають в переході до системи з роз’їзними турами, по два матчі у кожному турі – п’ятниця/субота. Групи формуються із максимальним урахуванням територіального принципу.   Зміни дозволять цілеспрямовано готовитись до суперника і проявити всі свої якості у двох матчах, що не є настільки фізично важко і більш ефективно, ніж за системи із тривалими турами. Розподіл на групи за територіальним принципом зменшить тривалість та вартість переїздів. Не буде довгих з’їзних турів. Команди частіше гратимуть вдома. Це дозволить батькам бачити, чим займаються їхні діти. Зменшаються витрати на спортшкіл на змагальну діяльність. Дітей менше відриватимуть від навчального процесу у школах. Суддям та делегатам стане легше вирішити питання з відлученням з основного місця роботи. 
«Ми завжди відкриті до пропозицій. Розуміємо, що у нас будуть труднощі і за нової системи змагань. Задовольнити всіх неможливо, проте, урахувавши більшість зауважень й проаналізувавши всю ситуацію, ми вирішили піти на такі зміни. Віримо, вони дадуть результат», - зазначає Євген Петрушевський. 
Фото Олександра Осіпова Сергій ЦУКІЛО ФЕДЕРАЦІЯ ГАНДБОЛУ УКРАЇНИ
Источник