Стратегічні напрямки дитячо-юнацького гандболу України

11:11 | 04 октября 2017
Комітет з організації та проведення змагань Федерації гандболу України виступає з ініціативою про оновлення системи змагань у вітчизняному дитячо-юнацькому гандболі. Комітет з організації та проведення змагань Федерації гандболу України виступає з ініціативою про оновлення системи змагань у вітчизняному дитячо-юнацькому гандболі. У якості позитивного прикладу береться досвід скандинавських країн. За реформами, що запропоновані від ФГУ, у системі дитячо-юнацьких змагань України чемпіонат «Стрімкий м’яч» та чемпіонат «Дитяча ліга» будуть доповненні міні-гандболом та «Шкільною гандбольною лігою». Про ці та інші нововведення далі в нашому матеріалі.   
До сьогодні український дитячо-юнацький гандбол працював за системою, що залишилася нам у спадок від СРСР і використовується ще з 1970-х років. На той час гандболом займалося більше одного мільйона дітей. Сьогодні в Україні гандболом займаються більше одинадцяти тисяч дітей.
За цій системі  дитячо-юнацькі спортивні школи  (ДЮСШ) займаються пошуком талановитих дітей, надають їм базову підготовку та передають найбільш здібних до інтернатів та вищих спортивних училищ, де робота з дітьми проходить вже на більш професійному рівні. Мета та завдання інтернатів - підготовка вихованців до складу у збірних команд України.
За цієї системи змагальна діяльність розпочинається для дітей з 12 років. Дитячі команди беруть участь у всеукраїнському турнірі «Стрімкий м’яч», що проводиться  для колективів ДЮСШ, СДЮШОР які діять згідно «Про затвердження Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу» та за бажання команд загальноосвітніх шкіл. Змагання проходять у двох окремих вікових групах – до 12 та до 13 років. Молодші діти можуть залучатись у старші команди. 
Наступним етапом змагальної діяльності є чемпіонат України «Дитячої ліга» що проводиться для  спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю та дія на підставі «ПОЛОЖЕННЯ про спеціалізований навчальний заклад спортивного профілю». Тут виступають команди двох вікових груп: молодшої (13-14 років) та старшої (15-16 років). На цьому етапі підготовка дітей та їх виступи вже є більш спрямовані на досягнення спортивного результату. Для цього дітям  створюються відповідні умови  щодо кількості тренувань, харчування, забезпечення тощо.       На жаль, ця система в сучасних умовах, за нинішнього обсягу фінансування та рівня зацікавленості дітьми гандболом перестає бути достатньо ефективною. Ми бачим це за зменшенням числа гравців високого рівня, що з’являються в нашому гандболі останніми роками. 
Комітет ФГУ, проаналізувавши особливості розвитку гандболу у різних країнах, вирішила звернутись до скандинавського досвіду та використати деякі з його моментів у нашій системі виховання гандболістів. 
Серед відмінностей українського та, наприклад, норвезького підходу – різне ставлення до змагань у дітей молодшого віку. Наша нинішня система, на жаль, гальмує розвиток дітей. Перед дітьми відразу ж ставляться турнірні задачі, наприклад, виграти національний чемпіонат. При цьому у 12 років діти психологічно ще не готові до цього. До того ж необхідність вирішувати турнірні завдання змушує тренерів більше використовувати лідерів свого віку, натомість на лавці залишаються інші діти, інтерес яких до гандболу зменшується. В Україні також відсутні підготовчі змагання. За два роки не всім вдається проявити себе,  і ми втрачали чималу кількість дітей, які не отримали шансу розкритися. 
В Норвегії ж, що наразі є провідною гандбольною державою, змагання проводяться з 13 років, у Ісландії – з 13-14 років. Першим ступенем роботи з дітьми в скандинавських країнах є міні-гандбол - гандбол адаптованих дітей 7-12 років.  Цього поки немає в Україні. Мета міні-гандболу  - залучити якомога більшу кількість дітей, заняття проводяться в ігровій формі, грають змішані команди, в яких є і дівчата, і хлопці. Перед командами не ставиться завдання перемогти. Заняття можуть проходити у невеликих шкільних спортзалах без спеціального інвентаря. 
Більше про міні-гандбол ми писали у матеріалі за цим посиланням   https://handball.net.ua/ukr/ce-stane-velikim-prorivom-mini-gandbol-potrapiv-do-shkilnoji-programi/
Україна має запозичити міні-гандбол у свою систему дитячо-юнацького гандболу. Новим елементом в українській системі стане також проведення змагань «Шкільної гандбольної ліги». 
Федерація гандболу пропонує таку систему дитячо-юнацького гандболу
1. Міні-гандбол  (9-12 років) 2. Шкільна ліга (12 років) 3. Стрімкий м’яч (12-13 років) 4. Дитяча ліга (молодший вік – 13-14 років, старший вік 15-16 років)

Система змагальної діяльності
Міні-гандбол. На сьогодні в Україні є всі умови для розвитку міні-гандболу – шкільні зали, методичні рекомендації для загальноосвітніх закладів та ДЮСШ. Для обґрунтування роботи тренерів також вводиться поняття чемпіонату України з міні-гандболу. При цьому метою міні-гандболу - є  не турнірні результати, а фізичний розвиток дітей, знайомство з гандболом, спілкування. Команди не будуть поділені на хлопчачі та дівочі, а можуть бути змішаними.  
ФГУ також займається розробкою методичної підтримки – «Навчальна програма гуртка (секції) «Міні гандбол» для 3-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів» у навчальній програмі представлені завдання для груп початкової підготовки що сприяє не тільки удосконаленню рухових навичок, але й розвитку інтелектуальних і психічних можливостей учнів. Секційна робота фахівців  (викладач фізичної культури у школі) надає можливість  додатково  отримувати від держави кошти.   Шкільна ліга. На цьому етапі діти вже мають початкові навички з гандболу. Беруть участь команди загальноосвітніх шкіл. Не допускаються до участі команди ДЮСШ і СДЮШОР.
Змагання «Стрімкий м’яч». Виступають команди ДЮСШ та СДЮШОР. Також за бажання допускаються команди загальноосвітніх навчальних закладів. Не допускаються команди спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.  
Мета змагання це якомога більше залучити з різних регіонів України дітей, тренерів, привернути увагу адміністративних керівників до нашого виду спорту. І звичайно зберегти спортивний принцип. Не можуть "професіонали" змагатися з любителями, навіть при наявності 1-2 дітей з спеціалізованого навчального закладу спортивного профілю дає перевагу.
Чемпіонат України «Дитяча ліга».  (молодший вік – 13-14 років, старший вік 15-16 років). Вступають команди спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю та за  бажанням команди ДЮСШ і СДЮШОР. 
Важливим моментом при переході до оновленні системи є підготовка кваліфікованих спеціалістів для роботи з дітьми по оновленій програмі. На жаль, на сьогодні у більшості дитячих тренерів відсутня відповідна спеціалізація.   
Скандинавський досвід роботи з дітьми довів свою ефективність перемогами національних збірних у провідних міжнародних змаганнях. Україна візьме на озброєння цей досвід для реформування своєї системи. Результати не будуть швидкими, проте і надалі уникати реформування – ще гірше. Вітчизняний гандбол потребує оновлення. 
ФЕДРАЦІЯ ГАНБОЛУ УКРАЇНИ
Источник