Перша генеральна асамблея Спортивної студентської спілки

08:40 | 20 декабря 2017
19 грудня 2017 року Національний університет фізичного виховання і спорту України відчинив свої двері для проведення Першої генеральної асамблеї Спортивної студентської спілки, головуючим на якій був очільник Спілки та ректор НУФВСУ Євгеній Вікторович Імас. 19 грудня 2017 року Національний університет фізичного виховання і спорту України відчинив свої двері для проведення Першої генеральної асамблеї Спортивної студентської спілки, головуючим на якій був очільник Спілки та ректор НУФВСУ Євгеній Вікторович Імас.
 Віце-прем’єр-міністр України – В’ячеслав Анатолійович Кириленко віце-президент Міжнародної федерації студентського спорту (ФІСУ) – Маріан Димальскі (Польща);  Міністр молоді та спорту України – Ігор Олександрович Жданов;  заступник Міністра освіти і науки України – Роман Володимирович Греба;  заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції – Микола Петрович Мовчан; • Київський міський голова – Віталій Володимирович Кличко;  віце-президент Національного олімпійського комітету України, президент Федерації біатлону України –Володимир Михайлович Бринзак; • голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, генеральний секретар Спілки – Вадим Григорович Стеценко;  заступник директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту, начальник управління молоді та спорту КМДА – Вадим Маркович Гутцайт;  президент Футбольної асоціації студентів Києва, віце-президент Спілки – Вадим Ярославович Місюра;  ректор Київського національного університету будівництва та архітектури, голова Ради ректорів м. Києва, керівник відокремленого підрозділу Спілки в м. Києві –Петро Мусійович Куліков;  ректор Київського національного торгово-економічного університету, віце-президент Спілки –Анатолій Антонович Мазаракі;  ректор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, керівник відокремленого підрозділу Спілки в Львівській області –Євген Никодимович Приступа;  ректор Харківської державної академії фізичної культури, керівник відокремленого підрозділу Спілки в Харківській області – Олександр Юрійович Ажиппо;  ректор Тернопільського національного економічного університету, керівник відокремленого підрозділу Спілки в Тернопільській області – Андрій Ігорович Крисоватий;  ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Тараса Григоровича Шевченка, віце-президент Спілки, голова відокремленого підрозділу Спілки у Чернігівській області –Микола Олексійович Носко; • президент Федерації стрільби України – Олег Ігорович Волков;  генеральний директор Холдингу Spectator Відео, доктор – Франс Гермес.
Євгеній Вікторович, перш за все, висловив вдячність віце-президенту ФІСУ – Маріану Димальскі за його участь у роботі Генеральної асамблеї Спілки, зазначивши, що це його другий візит в Україну протягом цього року. 22 вересня пан Димальські брав участь у регіональній нараді Спілки у Львові. Після цих слів віце-президент ФІСУ був запрошений до мікрофона. У своїй доповіді він відзначив успіхи українського студентського спорту, а особливо значний прорив за останній рік, коли Спілку очолив Євгеній Вікторович. Заступник очільника ФІСУ відзначив про підтримку зі своєї сторони усіх ініціатив українського підрозділу.
   З вітальними словами до учасників звернулися віце-прем’єр міністр В’ячеслав Кириленко, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов та Віталій Кличко.
   Імас Є. В. прозвітував про рік, що минає. Ключовими тезами виступу були:
 затверджено нову редакцію Статуту Спілки;  створено 17 відокремлених підрозділів у регіонах, які очолили ректори провідних вишів;  підписано угоди з Національним олімпійським комітетом України, фізкультурно-спортивним товариством «Динамо», з телеканалом Національної суспільної телерадіокомпанії України, Асоціацією студентського спорту Польщі;  зроблено перші кроки зі становлення Універсіад України головним комплексним змаганням держави;  протягом березня-червня цього року проведено ХІІІ літню Універсіаду України з 32-х видів спорту за участю 5 тисяч студентів-спортсменів із 176 закладів вищої освіти України;  спільно зі спортивними федераціями з видів спорту проведено чемпіонати України з одинадцяти видів спорту;  збереження та примноження успіхів вітчизняного студентського спорту на міжнародному рівні;  участь у ХІХ Всесвітній літній Універсіаді спортивної студентської делегації України у складі 170 спортсменів, 53 тренерів взяла. Національна збірна команда була представлена студентами-спортсменами із 55 закладів вищої освіти із 24 регіонів України, вибороли 36 медалей різного ґатунку (12 – золотих, 11 – срібних і 13 – бронзових) і посіли 6-те загальнокомандне місце.  Серед європейських країн-учасниць Всесвітньої літньої Універсіади Україна на 1-му місці, що було відмічено Європейською спортивною студентською асоціацією;
 9. запропоновано розглянути умови участі в Європейських студентських спортивних іграх наступного року у Португалії;
10. розроблено Концепцію святкування Міжнародного дня студентського спорту (20 вересня) та надіслані рекомендації вишам щодо його проведення на місцях:
 20 вересня 2017 року у більшості закладів вищої освіти України відбулися спортивні змагання з різних доступних видів спорту, майстер-класи, спортивні розваги, зустрічі з видатними спортсменами – чемпіонами та призерами офіційних міжнародних змагань. У кожному регіоні України о 20:00 відбувся флешмоб, учасники якого виконали 22 рази згинання та розгинання рук в упорі лежачи на честь кожного університету, де навчаються чемпіони і призери Всесвітньої літньої Універсіади у Тайбеї; • ФІСУ відзначило, що цьогоріч в Україні проведено наймасштабніше та одне з найкращих у світі святкувань Міжнародного дня студентського спорту; 11. Україна має стати місцем проведення міжнародних спортивних змагань серед студентів – чемпіонатів Європи, світу та Всесвітніх Універсіад:
 вже надано право на проведення у 2020 році чемпіонату світу серед студентів зі стрільби кульової у м. Львові та чемпіонату світу серед студентів з воднолижного спорту у м. Дніпрі. Студентські змагання такого високого рівня будуть вперше проводитись у нашій державі. української гостинності та відповідно до світових стандартів;  перед керівництвом держави Спілкою ініційовано питання про проведення Всесвітньої літньої Універсіади у Києві у 2021 чи 2023 роках. Проведення такої визначної спортивної події дозволить засвідчити світові значні потенційні можливості України в утвердженні гуманістичних цінностей людства, пропаганді ідеалів цивілізованого суперництва у спорті на основі «fair play» й недопущення використання допінгу. Досвід проведення заходів високого міжнародного рівня в інших країнах переконує, що вони сприяють інтегруванню студентської молоді на засадах миру, сталого розвитку та глобалізації, а також утвердженню їх національної самоідентифікації. Найбільш складне питання для вирішення на сьогодні – це селище Універсіади для 13-15 тисяч спортсменів, тренерів, офіційних та супроводжуючих осіб. Один із найбільш ефективних механізмів її вирішення вбачається у створенні пулу забудовників. До уваги присутніх запропоновано на розгляд ескізи, розроблені «Ліко–Холдингом». Після завершення Всесвітньої Універсіади це житло можна було б використати як соціальне для малозабезпечених співгромадян чи для студентських гуртожитків; • у наступному році у Києві відбудеться чемпіонах світу зі стрибків у воду, що засвідчує про високий рівень готовності столиці до проведення змагань високого міжнародного рівня;
12. фінансова стабільність та організаційна надійність роботи Спілки:
• для вирішення всіх завдань Спілки потрібні ресурси, передусім фінансові. У зв’язку з цим необхідно сформувати систему належного фінансування діяльності Спілки. Одним із джерел її асигнувань має стати фінансова підтримка з державного бюджету як громадській організації фізкультурно-спортивного спрямування. Велика подяка висловлена за результативне сприяння у вирішенні питання про фінансову підтримку Спілки з державного бюджету Голові комітету Верховної Ради України з питань бюджету Павелку Андрію Васильовичу та голові підкомітету Крульку Івану Івановичу. Починаючи уже з наступного року закладено перші 4 млн. грн.; • розроблено проект змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (стосовно функціонування та фінансування Спілки); • важливим джерелом фінансування є внески зі спецфондів вишів за умови надання відповідного дозволу на рівні Урядового рішення;  залучення позабюджетних коштів та ресурсів спонсорів на реалізацію статутної мети Спілки. Вже є група інформаційних спонсорів – це телеканал «UA. Перший», холдинг «Атлантік Груп», Центр політичних рішень. Розпочато роботу з іноземним спонсором - Холдинг Spectator Відео
Підсумовуючи результати спільної роботи, Євгеній Вікторович зазначив, що у 2017 році Спілкою було зроблено суттєвий внесок у розвиток студентського спорту, а серед пріоритетів роботи у наступному році слід відзначити такі:
 організація та проведення всеукраїнських змагань серед студентської молоді: Всеукраїнська Універсіада з 16 видів спорту, 24 чемпіонати України, Кубки України, Всеукраїнські змагання, турніри та фестивалі серед студентів;  проведення Міжнародного дня студентського спорту із залученням ще більшої кількості закладів вищої освіти у всіх регіонах нашої держави, а також висвітлення заходів на місцевих та центральних радіо та телеканалах; • започаткування пробігу «Зелена миля»: 1-й пробіг заплановано на 11-12 травня; • забезпечення участі студентських збірних команд в офіційних міжнародних змаганнях: Європейські студентські ігри, які відбудуться у липні 2018 року в Португалії, до програми яких включено 13 видів спорту; чемпіонати світу серед студентів з 29 видів спорту; • створити на державному рівні та розпочати роботу Організаційних комітетів з підготовки та проведення чемпіонатів світу серед студентів зі стрільби кульової та воднолижного спорту у 2020 році;  подати заявку на проведення на базі Національного університету фізичного виховання і спорту України у 2020 році Міжнародного освітнього конгресу: такий форум проводиться ФІСУ кожні 2 роки та є глобальною платформою для обговорення проблем та шляхів розвитку студентського спорту; • сприяти утворенню та діяльності спортивних клубів, центрів студентського спорту у закладах вищої освіти для залучення студентської молоді до різних видів оздоровчої рухової активності як системоутворючого чинника здорового способу життя, а також для успішного поєднання навчання та підготовки студентів до участі у чемпіонатах Європи та світу, Всесвітніх універсіадах;  розбудовувати разом зі спортивними федераціями студентські Ліги з різних видів спорту, що забезпечуватимуть організацію і проведення всеукраїнських змагань серед студентів та гідну репрезентацію та міжнародній арені; • забезпечити функціонування відокремлених підрозділів Спілки в усіх регіонах України; налагодити їх ефективну роботу.
Наступним питанням стало ухвалення Концепції розвитку Спортивної студентської спілки України на період до 2025 року, презентованої 22 вересня у Львові на регіональній нараді голів відокремлених підрозділів Спілки за участю керівництва центральних органів виконавчої влади України у сферах освіти і науки, молоді та спорту та органів місцевого самоврядування, а також партнерів із Польщі, та підтриманої на засіданні Виконавчого комітету Спілки 5 жовтня.
   Важливим рішенням стало створення Наглядової ради Спілки та обрання її головою Романа Греби, заступника Міністра освіти і науки України, який подякував за довіру та пообіцяв і надалі сприяти розвитку українського студентського спорту на усіх рівнях.
   Відповідно до Статуту персональний склад Наглядової ради Спілки затверджує Виконком, тому це й стало четвертим питання порядку денного Асамблеї. Одноголосно проголосовано за такий склад: Імас Євгеній Вікторович – президент Спілки, ректор Національного університету фізичного виховання та спорту України; Андрущенко Віктор Петрович – віце-президент Спілки, ректор Національного педагогічного університету імені Драгоманова; Носко Микола Олексійович – віце-президент Спілки, голова відокремленого підрозділу Спілки у Чернігівській області, ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Тараса Григоровича Шевченка; Мазаракі Анатолій Антонович – віце-президент Спілки, ректор Київського національного торговельно-економічного університету; Місюра Вадим Ярославович – віце-президент Спілки, президент Футбольної асоціації студентів Києва; Стеценко Вадим Григорович – генеральний секретар Спілки, голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України; Ажиппо Олександр Юрійович – голова відокремленого підрозділу Спілки у Харківській області, ректор Харківської державної академії фізичної культури; Баженков Євген Володимирович – голова фізкультурно-спортивного товариства «Спартак», президент Федерації регбі України; Бринзак Володимир Михайлович – віце-президент Національного олімпійського комітету України, президента Федерації біатлону України; Васильєв Анатолій Васильович – голова відокремленого підрозділу Спілки у Сумській області, ректор Сумського державного університету; Гамов Вячеслав Георгійович – завідувач кафедри фізичної культури Київського національного торгово-економічного університету; Клімашевський Олександр Володимирович – голова профспілкового комітету студентів та аспірантів Національного університету фізичного виховання та спорту України; Крикливий Микола Федорович – голова відокремленого підрозділу Спілки у Одеській області, проректор Національного університету «Одеська юридична академія»; Крисоватий Андрій Ігорович – голова відокремленого підрозділу Спілки у Тернопільській області, ректор Тернопільського національного економічного університету; Куліков Петро Мусійович – голова відокремленого підрозділу Спілки у місті Києві, ректор Київського національного університету будівництва та архітектури; Мельник Михайло Григорович – президента федерації волейболу України; Мовчан Микола Петрович – заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції; Приступа Євген Никодимович – голова відокремленого підрозділу Спілки у Львівській області, ректор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; Свистіль Юлія Володимирівна – студентка Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського; Юхницький Богдан Володимирович – президент Львівського обласного спортивного товариства студентів «Гарт».

uni-sport.edu.ua
Источник