В Києві відбувся національний семінар «Чесність у спорті»

09:56 | 02 декабря 2016

На головній спортивній арені країни НСК «Олімпійський» відбувся національний семінар «Чесність у спорті», організований Міжнародним Олімпійським Комітетом, Міжнародною організацією кримінальної поліції (Інтерпол), Національним олімпійським комітетом України і Міністерством молоді та спорту України.

У відкритті заходу взяли участь член Виконкому НОК, голова Юридичної комісії НОК України Павло Костенко, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, виконуючий обов"язки голови Національної поліції Вадим Троян, керівник Офісу Ради Європи в України Мартен Енберг.

Від імені Олімпійського комітету України та особисто його президента Сергія Бубки учасників семінару привітав пан Костенко.

Павло Іванович відзначив, що сьогодні поряд з допінгом питання чесності в спорті є загрозою номер один для всього світового спорту.

«У Олімпійської родини викликає стурбованість суттєве збільшення інформації про явища корупції в спорті, які проявляються у вигляді договірних результатів у змаганнях, підкупів арбітрів, впливу на спортивні результати через фінансове стимулювання одного з учасників змагання третіми особами, лобіювання інтересів спортсменів та команд, що ставлять перед собою завдання досягти високих результатів та інших протизаконних дій осіб, які працюють або задіяні у спортивній сфері», - сказав він.

Павло Костенко зауважив, що питання боротьби з корупційними проявами в спорті є актуальними і в міжнародному олімпійському русі.

«Зі свого боку, НОК України виступав одним з ініціаторів підписання та ратифікації Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями України. Також НОК брав участь у процесі розроблення Закону України «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень», - додав він.

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов проінформував присутніх, що 30 листопада Президент України Петро Порошенко підписав Конвенцію проти маніпулювання результатами спортивних змагань. Україна стала лише третьою країною в Європі, яка ратифікувала цю Конвенцію у парламенті (16 листопада 2016 року). До цього її ратифікували лише Португалія та Норвегія.

Відзначимо, що наразі МОК та Інтерпол здійснюють глобальне нарощування потенціалу та тренінгових програм для надання допомоги країнам у вирішенні нової проблеми, пов"язаної з маніпулюваннями спортивними змаганнями та іншими загрозами чесності у спорті.

Під час семінару учасники заходу, серед яких представники національних спортивних федерацій і правоохоронних органів, розглянули наступні питання: поглиблення знань і розуміння глобальної загрози з боку маніпулювання змаганнями та незаконних спортивних ставок, їх вплив на національному рівні; виявлення передових практичних методів і способів запобігання маніпуляцій змаганнями і корупції в спорті; визначення та ознайомлення зі способами запобігання і реагування на можливі порушення чесності у спорті тощо.
 

Источник
Олимпийские игры 15:18 | 07 августа 2020 Виртуальные олимпийские игры с 8 по 23 августа Олимпийские игры 22:40 | 09 апреля 2020 Правила виртуальной Олимпиады – 2020 Олимпийские игры 15:50 | 03 апреля 2020 Как не опоздать на старт Олимпийские игры 15:59 | 31 марта 2020 Как появились серебряно-бронзовые «Медали дружбы» Олимпийские игры 17:50 | 29 марта 2020 Как кофе на всех не хватило Бокс 21:00 | 13 марта 2020 Олимпийский квалификационный турнир по боксу - 2020. Расписание 1 дня Олимпийские игры 13:04 | 09 декабря 2019 Решение WADA - Россия дисквалифицирована на 4 года Олимпийские игры 00:20 | 13 июля 2019 Прыжки в воду. Квалификация на Олимпиаду - 2020 Олимпийские игры 00:00 | 11 октября 2018 Медальный зачёт. Юношеские Олимпийские Игры - 2018. Буэнос-Айрес Олимпийские игры 00:55 | 07 октября 2018 В Буэнос-Айресе стартуют Юношеские Олимпийские Игры