Легенда тернопільської боротьби відзначив своє 80-річчя

14:41 | 04 декабря 2017

У четвер, ЗО листопада, спортивна громадськість не тільки Тернопільщини, а й чи не всієї України щиро вітала зі славним вісімдесятилітнім ювілеєм заслуженого працівника фізичної культури і спорту, заслуженого тренера України, суддю міжнародної категорії, майстра спорту Володимира Пласконоса.

Саме завдяки цій надзвичайно скромній за вдачею і характером людині Тернопільщина, ставши протягом 70-90-х років минулого століття одним з найкращих в Україні центрів розвитку греко-римської боротьби, і до нині спроможна виховувати атлетів, здатних завойовувати нагороди найбільш престижних міжнародних змагань.

А здобути світову спортивну славу, повірте, ой як нелегко. Про це вам скажуть як ровесники Володимира Пилиповича, яких, на жаль, не так уже багато залишилося, так і молодші його колеги. Хоча би тому, що хіба одиниці серед земляків благословили на звитяги сто вісімдесят майстрів спорту, дванадцять з яких пізніше удостоїлися ще й звання майстра спорту міжнародного класу.

І практично всі його підопічні щиро віддячили наставникові, 89 разів завоювавши титул чемпіона України з греко-римської боротьби, дев’ять — чемпіона СРСР. Підкорювалися їм і верхні сходинки п’єдесталів пошани чемпіонатів Європи, кубків світу і континенту. А на Олімпійських іграх 1996 року в Атланті успішно боровся нинішній головний тренер збірної України з греко-римської боротьби Артур Дзигасов.

В ті легендарні вже часи, коли спортивну школу очолював Володимир Пласконіс, протягом півтора десятка років, із 1968-го по 1982-й, наші земляки п’ять разів ставали чемпіонами України в командному заліку, сім срібними і тричі — бронзовими призерами. Окрім цього, тричі перемагали на першостях СРСР серед вихованців олімпійських центрів, двічі завойовували «срібло» Кубка СРСР. А в новітній вже можна сказати історії (1995-й) команда школи стала ще і чемпіоном Європи з іншого виду спорту — контактного карате. Погодьтеся, досягнення, які найближчим часом важко буде кому-небудь перевершити. Не випадково, звісно, заслуженими тренерами України тоді стали ще чотири спеціалісти спортивного навчального закладу.

На все життя, без сумніву, запам’ятається ювілярові і суддівство турніру борців на XX літніх Олімпійських іграх.

А як не згадати про те, що саме з його ініціативи ще в 1960 році в області було створено першу спортивну федерацію — з класичної боротьби. Стояв також біля витоків першої на Тернопільщині спеціалізованої спортивної школи, першого в країні обласного відділення Національного олімпійського комітету України. Встановлення саме в Тернополі перших у країні іменних міських стипендій найкращим спортсменам — теж його заслуга.

І на заслуженому відпочинку Володимир Пласконіс не знає відпочинку, прагнучі докласти максимум зусиль на користь справі, якій присвятив усе життя. Один з найактивніших у раді ветеранів обласної фізкультурної організації, завжди відгукнеться на прохання відділення НОК України в Тернопільській області зустрітися з юними спортсменами. Не так давно, заслуженого ветерана щиро вітали на Олімпійському уроці в Тернопільській спеціалізованій школі №29 із поглибленим вивченням іноземних мов.

Вся Олімпійська родина України приєднується до щирих привітань ювіляра і зичить міцного здоров’я та всіляких життєвих гараздів.

Источник
Олимпийские игры 15:18 | 07 августа 2020 Виртуальные олимпийские игры с 8 по 23 августа Олимпийские игры 22:40 | 09 апреля 2020 Правила виртуальной Олимпиады – 2020 Олимпийские игры 15:50 | 03 апреля 2020 Как не опоздать на старт Олимпийские игры 15:59 | 31 марта 2020 Как появились серебряно-бронзовые «Медали дружбы» Олимпийские игры 17:50 | 29 марта 2020 Как кофе на всех не хватило Бокс 21:00 | 13 марта 2020 Олимпийский квалификационный турнир по боксу - 2020. Расписание 1 дня Олимпийские игры 13:04 | 09 декабря 2019 Решение WADA - Россия дисквалифицирована на 4 года Олимпийские игры 00:20 | 13 июля 2019 Прыжки в воду. Квалификация на Олимпиаду - 2020 Олимпийские игры 00:00 | 11 октября 2018 Медальный зачёт. Юношеские Олимпийские Игры - 2018. Буэнос-Айрес Олимпийские игры 00:55 | 07 октября 2018 В Буэнос-Айресе стартуют Юношеские Олимпийские Игры