Гарій ЄГІАЗАРОВ: «У кожного гравця збірної є мрія – потрапити у фінальну частину Євро-2015»

11:25 | 23 мая 2015

Головний тренер збірної України Гарій ЄГІАЗАРОВ відповів на ряд питань стосовно підготовки та участі команди у третьому відбірковому раунді чемпіонату Європи-2015, які, нагадаємо, відбудуться сьогодні та завтра в Бресті.

 - Якщо в цілому говорити, то збором ми задоволені, але недолік часу все ж таки позначається. Дуже не вистачило нам спарингу. Це єдина наша велика проблема.

- Але для цього треба раніше треба було почати готуватися, так?

- Так. Тому що упродовж десяти днів встигнути провести збір, награти склад та зіграти спаринги,  неможливо, часу недостатньо.

- Яка задача ставилася на зборі?

- Максимально награти склад. Ми постаралися зберегти награні зв’язки южненського «Хіміку» та вставити в їх схему гравців інших клубів. Це була основна задача. До оптимальній кондиції це далеко, але те, що ми планували зробити за десять днів, ми встигли зробити.

- Наскільки було важливим привести команду у нормальний фізичний стан та, що теж важливо, у нормальний емоційний стан після важкої кінцівки чемпіонату?

- За десять днів кардинально поміняти фізичний стан дуже складно. Основна задача в цьому відношенні була якомога швидше покращити емоційний стан, адже кінцівка сезону дійсно була дуже напруженою та складною. Після дванадцяти матчів упродовж місяця в будь-якому наступає спад та емоційне спустошення. Ми дали гравцям відпочити та зібрали на десятиденний збір та намагалися створити комфортний емоційний фон в команді.

- Вийшло?

- Думаю, що так. А ігри вже покажуть.

- Чи велися перемовини з Олесею Рихлюк?

- Так. Федерація волейболу України відправила виклик у збірну на адресу ії нинішнього клубу – швейцарського «Волеро». Клуб відповів, що Рихлюк відновлюватиметься після напруженого сезону, і зараз не готова виступати за збірну. У листі було зазначено, якщо збірна України вийде у фінальну частину Євро-2015, до того часу вона відновиться і буде готова приєднатися до збірної. Відповідь була такою, що вона неготова за фізичними кондиціями, медичними показниками.

- Ваша думка про суперника.

- Непогана команда, і наші шанси в боротьбі за путівку я розцінюю 50/50. Найбільша перевага суперника – те, що він провів ряд спарингів, зокрема з командами Азербайджану та Словаччини, спробували різні варіанти складу.  Ігри є ігри – вони сильно відрізняються від тренувань, щоб ми не придумували.

- Чи є лідери у складі збірної Білорусі?

- Явний лідер – це діагональна Оксана Ковальчук. Це досвідчений гравець, який вже давно виступає за збірну. Явно відстежується те, що основне навантаження на прийомі несуть гравці четвертої зони – це Надія Молосай та Тетяна Маркевич. Це на мій погляд, а ігри вже покажуть.

- Що стане запорукою успіху в цій дуелі, враховуючи те, що матчі гратимуться два дні поспіль та на майданчику суперника?

- В першу чергу, ми повинні перегравати суперника на сітці – це блок та атака. Якщо в цих компонентах ми його переграємо, результат буде на нашу користь. Важливо буде впоратися з емоціями, з психологічним навантаженням, адже гратимемо ми в чужому залі, при чужих вболівальниках. Це основні фактори на мій погляд: психологія та «сітка».

- Чи можна нашу команду назвати досвідченою?

- Деякою мірою так. У нас виходить сплав досвіду та молодості. Я би виділив Олександру Перетятько, Ірину Трушкіну та Надію Кодолу – це наші лідери. Гравці, які повинні їм допомагати, це в першу чергу Світлана Дорсман, Ганна Лісєєнкова, Вікторія Дельрос.

- Останній раз збірна України виступала на чемпіонаті Європи в 2011 році, а останній вдалий виступ був аж в 2001 році, коли команда посіла четверте місце. Чи відчуваєте ви у гравців мотивацію, неабияке бажання потрапити у фінальну частину Євро?

- Ми зібрали тих гравців, які дійсно бажають грати у збірній, а якщо є бажання грати, то, гадаю, у кожного гравця є мрія потрапити у фінальну частину Євро-2015. Чемпіонати Європи та світу, а також вершина спорту – Олімпійські ігри, це те, до чого повинен прагнути справжній спортсмен, який професіонально займається спортом. У волейболісток нинішньої збірної України таке прагнення є.

Інтерв’ю Гарія ЄГІАЗАРОВА. ВІДЕО

Сюжет у програмі «Світ спорту» (1-й національний). ВІДЕО

 

Прес-служба ФВУ

Источник