ХХ Конгрес ФВУ: головні акценти

11:25 | 15 июня 2015

У суботу, 13 червня, в місті Ірпінь, у місцевому комплексі «Конференц-Холл Ірпінь», пройшов ХХ звітний Конгрес ФВУ.

Конгрес Федерації волейболу України є найвищим керівним органом ФВУ і, як відомо, проводиться щороку. Цьогоріч цей захід став трошки незвичайним і був присвячений 90-річчю появи волейболу в Україні.

У залі зареєструвалися 60 з 74-х делегатів Конгресу, а також 18 офіційних гостей. Отож був зафіксований кворум, який повністю відповідав вимогам Статуту Федерації і правочинності Конгресу. Серед делегатів були керівники регіональних волейбольних федерацій, президенти клубів, представники гравців, наставники дитячо-юнацьких спортивних шкіл, тренери студентського, аматорського, пляжного та ветеранського волейболу. Кожен делегат та гість Конгресу отримав збірку опрацьованих інформаційних та статистичних матеріалів.

 

Слово «волейбольного» мера

На початку засідання його учасники вшанували пам’ять тих колег, які за останні 12 місяців пішли з життя – це перший віце-президент ФВУ, голова Директорату ФВУ Олександр Бібер, заслужені тренери України Леонід Хричов, Володимир Бомштейн, відомі у минулому гравці Григорій Гуменюк і Анатолій Фролов, суддя національної та всесоюзної категорії Анатолій Петраш, перший президент Федерації волейболу України за часів незалежності Валерій Ходєєв.

Місто проведення чергового звітного Конегресу ФВУ виявилося символічним. Міський голова Ірпіня Володимир КАРПЛЮК – у минулому волейболіст. Володимир Андрійович на початку зібрання звернувся до присутніх з привітальним словом: «Волейбол – це частина мого життя. Той період, який я провів у цьому виді спорту, привчив мене до думки, що всі волейболісти – насамперед ентузіасти своєї справи, адже великих грошей заробити тут, на жаль, не вдається. Вдячний усій волейбольній громаді за любов до цього виду спорту. Наше місто завжди готове підставити волейболу плече».

Незабаром після початку засідання мер заспішив за своїми звичайними міськими справами, отримавши на згадку від президента ФВУ Володимира Туровського пам’ятний «золотий» волейбольний м’яч.

Делегати заслухали звіт представника Ревізійної комісії ФВУ, який зазначив, що у фінансово-господарській діяльності Федерації порушень не виявлено, бухгалтерський облік за звітний період з червня минулого року по травень нинішнього здійснюється згідно законодавства України.

Після цього перед делегатами та гостями ХХ Конгресу ФВУ виступив президент Федерації волейболу України Володимир Туровський, який прозвітував в тому числі і за роботу Виконкому Федерації.

 

«Український волейбол – дзеркало країни»

«Ми зібралися в складній політичній обстановці в умовах поглиблення переформатизації внутрішніх та зовнішньоекономічних відносин, радикальних викликів людській свідомості, які ускладнені зовнішньою агресією, і це вимагає від нас прийняття відповідальних рішень, -- відзначив Володимир ТУРОВСЬКИЙ. – Стрижнем всієї роботи Виконкому в звітному періоді стало виконання рішень ХІХ звітного Конгресу Федерації. Бо я впевнений, що в будь-яких зборах і нарадах немає сенсу, якщо не прислухатися до порад делегатів і не реалізовувати їхні накази».

Робота велась відповідно до «Плану заходів по виконанню рішень ХІХ звітного Конгресу ФВУ». З червня минулого року проведено 4 засідання Виконкому ФВУ, на яких розглянуто 40 актуальних питань волейбольного буття в Україні. Найчастіше розглядались питання організації змагань та міжнародних виступів збірних команд України».

Торкаючись питання спортивної складової діяльності ФВУ, Володимир Васильович Туровський відзначив, що ця сфера зазнала найбільш негативного впливу від поглиблення загально-державної кризи.

«Ми втратили жіночу вищу лігу, скоротилась кількість команд в усіх, за винятком дитячої, лігах. Особливих втрат зазнали змагання за Кубок України серед ветеранів, де кількість команд – учасниць скоротилась майже у 1,7 раза. Статистика, звісно, сумна, але, я вважаю нам вдалося в цій найтяжчій за всі часи незалежності, ситуації зробити головне – зберегти змагання з волейболу в усіх лігах, і організовано їх довести до логічного кінця. В цьому велика заслуга покійного, світла йому пам’ять, голови Директорату ФВУ Олександра Михайловича Бібера, який всього себе поклав, рятуючи ситуацію, знаходячі аргументи і гнучкі рішення».

Президент ФВУ зазначив, що, з огляду на надзвичайно складне економічне становище більшості команд, Федерація вирішила не підвищувати турнірні внески – у вищій лізі вони навіть зменшені на 50%. Володимир Туровський пообіцяв, що до наступного звітно-виборчого Конгресу підвищень не буде! Федерація буде шукати інші джерела наповнення бюджету.

«Чесно кажучи, нам нема чим хизуватись на міжнародній арені, -- продовжив президент. -- Поставлені завдання виходу у фінальну частину чемпіонату Європи ні чоловіча, ні жіноча національні збірні не виконали. З одного боку, це наслідки стану справ в країні в цілому і, відповідно, у вітчизняному волейболі. Коли значна частина кваліфікованих гравців знаходить собі більш щедро оплачувану роботу за кордоном, рівень внутрішнього чемпіонату неухильно знижується і, відповідно, падає рівень готовності до конкуренції на найвищому рівні кандидатів до збірних команд з гравців внутрішнього чемпіонату».

Інший бік проблеми, додав Володимир Туровський, полягає в тому, що міністерство спорту, яке, згідно Угоди про розподіл повноважень, має фінансувати підготовку збірних команд, практично відмовляється від цього і лише в травні 2015 року погасило витрати за 2014-й.

Президент висловив невдоволення роботою тренерської комісії, яку очолює Володимир Бузаєв. На цій посаді можна очікувати ротацію. Пан Туровський зазначив, що готовий взяти роботу цього органу особисто під свій контроль. Пасивність спостерігається у діяльності Коміїсії атлетів. Не без проблем і в інших секторах, і все ж у більшості підрозділів позиції, які були досягнуті в попередні роки, збережені, а в деяких випадках спостерігається і прогрес. Зокрема, схвальних епітетів заслуговують представники пляжного волейболу: ними започатковані відкриті регіональні турніри в системі чемпіонату України. Крім того, відразу чотири українські команди з цього виду спорту здобули ліцензії на участь у I Європейських іграх, що цими днями розпочалися в Баку.

 

Кадрові зміни у Виконкомі ФВУ і Директораті ФВУ

Заслухавши доповідь президента ФВУ, делегати визнали роботу Федерації за звітний період задовільною. Також після доповіді головного бухгалтера ФВУ Тетяни Скрипки було затвердження виконання бюджету 2014 року і проект бюджету на 2016 рік, був розглянутий хід виконання та поправки до бюджету поточного року. Жодних порушень у цій сфері діяльності ФВУ не виявлено.

За погодженням членів Виконкому Федерації, які провели своє засідання напередодні, у п’ятницю, на розгляд делегатів Конгресу були винесені ряд кадрових рішень, які торкнулися системи керівних органів ФВУ. На жаль, причина цих змін сумна, адже у квітні цього року трагічно пішов з життя 1-й віце-президент ФВУ, голова Директорату і член Виконкому Олександр Бібер.

У зв’язку з необхідністю заповнити вакантну позицію у Виконкомі членом Виконавчого комітету ФВУ було обрано суддю міжнародної категорії, голову комітету фізичної культури та спорту Міністерства освіти і науки України Михайла Мельника.

На посаду 1-го президента Федерації волейболу України делегати абсолютною більшістю голосів висунили Євгена Щербину, який також продовжує очолювати в ФВУ комісію президентів клубів.

Головою Директорату ФВУ відтепер є Геннадій Кондаков, який до цього був заступником голови Директорату ФВУ, заступником голови Арбітражної комісії. Оскільки посада голови Директорату є громадською, для цієї кадрової зміни було достатньо рішення Виконкому.

 

Думки про майбутнє українського спорту

В завершальній частині офіційної частини Конгресу ФВУ віце-президент Федерації, голова комісії студентського та аматорського волейболу Богдан Зубрицький виступив перед аудиторією, звернувши увагу на негативні наслідки «Закону про вищу освіту», який був прийнятий Верховною Радою у 2014 році. Згідно з новими правилами, заняття фізкультурою у вищих навчальних закладах є необов’язковими і проводяться на розсуд самих студентів. Така ситуація загрожує фізичному здоров’ю молодих українців і послаблює національний дух.

З іншого боку, на думку народного депутата України, віце-президента ФВУ Віталія Курила, проблема стоїть далеко не так гостро, і питання фізичної підготовки молоді знаходиться в більшій мірі в компетенції керівників учбових закладів.

Не секрет, що багато хто згадує радянські часи як позитивний приклад роботи держави по залученню громадян до спорту. І дійсно, незважаючи на масу негативів, які несла та епоха, в плані спортивних успіхів спортсмени незалежної України, на жаль, рідко можуть посперечатися зі своїми попередниками. Стосується це і волейболу, 90-річчя появи якого в Україні ми відзначаємо сьогодні...

Окремим пунктом порядку денного Конгресу ФВУ було урочисте відзначення видатних осіб українського волейболу з нагоди ювілею. Про це – в наступному матеріалі...

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник