Баталії ветеранів у Коблевому тривають!..

23:10 | 20 июня 2015

У ці дні в селищі Коблеве Березанського р-ну Миколаївської області триває Кубок України серед ветеранів, який традиційно відбувається влітку.

Цього року головний ветеранський волейбольний турнір країни організовується вже в 24-й раз. Змагання мають також статус фінальних в рамках VІ Всеукраїнських ігор ветеранів спорту ім. Михайла Макаровича Баки. Тож переможці отримують медалі та призи не лише від Асоціації ветеранів волейболу України, але і від Міністерства молоді та спорту нашої держави.

Окрім цього, в суботу, 20 червня, в Коблевому відбулася звітно-виборча конференція Асоціації ветеранів волейболу України.

Про все це ми поговорили з віце-президентом АВВУ, відповідальним секретарем Федерації волейболу України Володимиром ТРОФИМОВИМ.

– Володимире Олексійовичу, скільки команд ветеранів бере участь у цьогорічному Кубку України? І чим відзначаються нинішні змагання від попередніх, які проходили зазвичай в Криму?

– На півострові головний ветеранський волейбольний турнір проходив більше 20 років – з 1992-го і до 2013-го, у різних містах – Ялті, Севастополі, Гурзуфі, Алушті… Зрозуміло, що після аннексії Криму довелося шукати нове місце проведення Кубку.

Минулого року ми вперше провели цей турнір у Коблевому, де є чудові волейбольні майданчики зі штучним покриттям, розташовані на свіжому повітрі. Поруч знаходиться пансіонат «Блакитний факел», де мешкають і відпочивають учасники нашого турніру. Тож можна поєднувати приємне з корисним!.. Настрій гравцям не зіпсувала навіть погода – в деякі дні дув сильний вітер, небо було похмурим. Але, погодьтеся, все це ніщо порівняно з душевною атмосферою, яка завжди панує на нашому турнірі. До того ж, погодні умови є рівними для всіх команд…

За традицією у ветеранських змаганнях мають право взяти участь всі бажаючі. Також вже звично турнір проходить у дві зміни, в кожній з яких є різні вікові номінації. Зокрема, матчі I зміни відбулися з 16-го по 19 червня. Жіночі команди змагалися у таких категоріях: 35+ (тобто 35 років та старші ), 45+ та 55+, чоловічі колективи конкурували у категоріях 40+, 50+, 60+ та 70+.

Всього у семи номінаціях I зміни взяли участь 47 колективів. Відзначу, що найбільш популярною стала категорія 60+ у чоловіків, яка об’єднала відразу 11 команд. Поєдинки II зміни стартують у неділю, 21 червня, і триватимуть до 25-го числа. Зараз не володію інформацією щодо кількості заявлених команд у другій частині змагань. Але в цілому кількість учасників є значно вищою, ніж на перередньому Кубку України-2014, який зібрав 66 команд.

Хоча до рівня кримських турнірів ми поки все одно не дотягуємо. Турніри в Алушті в 2012—2013 роках збирали біля 110 команд… Слід зважати на те, що зараз на наших турнірах не змагаються команди з Кримського півострова, а із зони АТО до нас приїхав лише один колектив, що представляє Краматорськ.

– Розкажіть про підсумки першої частини змагань.

– У жіночому турнірі, зокрема, в номінації 35+ перемогла команда «Прометей» з міста Дніпродзержинськ. В категорії 45+ кращим виявився СК «Запоріжжя». У номінації 55+ перемогли львів’янки з команди «Світанок».

Деяка синхронність результатів з турніром жінок спостерігається у чоловічих змаганнях. В номінації 40+ перемогу тут також здобув Дніпродзержинськ. В категорії 50+ головний приз здобула збірна Полтави. Змагання серед гравців 60 років і старших виграв СК «Запоріжжя». Нарешті, в категорії 70+ перше місце здобув колектив «Омега» (Львів).

Зазначу, що більшість ігор проходили в надзвичайно гострій боротьбі, особливою принциповістю відрізнялися матчі в категоріях 50+ і 60+. Не обійшлося і без невеличких драм. Так, у фіналі серед 50-річних між Полтавою та Вінницею зустрілися дві рівні за силою команди, і, якби не травма зв’яуючого вінничан Олександра Бондаренка – між іншим, відомого тренера, наставника команди майстрів ВК «Вінниця» (він підвернув ногу), то підсумковий успіх полтавчан був би під питанням…

У не менш цікавій боротьбі має пройти і II зміна, в рамках якої будуть визначені найкращі команди в жіночих номінаціях 40+ та 50+, а також у вікових категоріях серед чоловіків 45+, 55+, 65+ та 75+. Додам, що номінація 75+ з’явиться вперше в історії Кубку України – на численні прохання учасників. Як ви тепер розумієте, волейболу всі роки підвладні…

– Підведіть головні підсумки звітно-виборчої конференції АВВУ, яка відбулася у суботу, а також поділіться результатами виборів президента Асоціації.

– Члени АВВУ більшістю голосів проголосовували за продовження повноважень ще на один рік нинішнього президента Асоціації ветеранів волейболу України Іллі Битки. Відбулося обговорення і ряду інших важливих питань стосовно організації та проведення змагань, в тому числі міжнародних. У цьому році наші ветеранські команди візьмуть участь у турнірах за кордоном. Зокрема, у жовтні на півдні Франції, у Ніцці, відбудуться Всесвітні ігри ветеранів, куди ми плануємо відправити і наших волейболістів. Тож змагання на Кубок України є досить важливими і з точки зору відбору кращих гравців, які потраплять до складу збірних команд.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник