Євген ЩЕРБИНА: «Проведений Конгрес не дає дрімати нікому»

11:40 | 25 июня 2015

1-й президент ФВУ і президент «Локомотива» Євген Щербина підняв актуальні питання розвитку волейболу та  прокоментував кадрові зміни у стані чемпіона України.

Євген Васильович, який нещодавно був обраний делегатами Конгресу на посаду 1-го віце-президента ФВУ, дав інтерв’ю прес-службі харківського «Локомотива». Найцікавіші фрагменти з нього публікуємо і ми.

ПРО СВОЄ ПРИЗНАЧЕННЯ

— Я вдячний усім учасникам та членам Конгресу, членам Виконкому, які підтримали мою кандидатуру на цей пост. Але ця посада не знімає з мене інших обов"язків, зокрема – голови комісії президентів клубів. Так що роботи у мене додалося. На мене, як першого віце-президента ФВУ, покладені обов"язки — спортивна робота, перш за все, організація чемпіонату разом з Директоратом, який очолює Геннадій Кондаков, контроль за збірними командами країни. Відповідальність велика. Який буде результат — побачимо на звітно-виборній конференції через рік.

ПРО ПІДСУМКИ КОНГРЕСУ ФВУ ТА СИТУАЦІЮ В УКРАЇНСЬКОМУ ВОЛЕЙБОЛІ

У звітній доповіді Володимира Туровського йшлося про недоліки та позитивні моменти нашого чемпіонату. Якщо говорити про досягнення, то тут головне, що вдалося зберегти чемпіонат України. Але потрібно констатувати, що зменшується кількість команд, як наслідок — знижується спортивний рівень чемпіонату. Але він сьогодні є. А це означає, що є надія на те, що стабілізується становище в країні, а значить буде збільшуватися кількість команд і людей, які буду займатися волейболом.

Сьогодні треба відзначити тих тренерів, які займаються з дітьми і в силу своїх можливостей, відданості справі, фанатизму в хорошому, спортивному сенсі намагаються захопити їх волейболом. На жаль, сьогодні не у всіх є нормальні зали для тренувань, не всі мають можливість виїхати на змагання. Тому недоліків у нас більше, ніж успіхів. Але вони не виникли тільки за один рік.

ПРО НОВІ ВИМОГИ

Перед Конгресом було проведено дуже велике та активне засідання Арбітражної комісії, яку очолює Анатолій Коваленко, щодо проведення змагань. За його підсумками можна анонсувати, що будуть посилені вимоги до спортивної поведінки, спортивної форми, прийому залів для ігор. Це спрямовано на те, щоб змагання проходили на високому рівні і були цікавими для вболівальників. Сьогодні, на жаль, навіть у Суперлізі не всі команди роблять афіші, проводять відеотрансляції матчів. І це незважаючи на те, що є вимоги Федерації за цими моментами. А це ж — важливий чинник популяризації волейболу в Україні.

В цілому, проведений Конгрес не дає дрімати нікому. Потрібно дбати про майбутнє, не забуваючи про минуле.

ПРО КАДРОВІ ЗМІНИ В «ЛОКОМОТИВІ»

— Ми активно ведемо комплектацію команди. Спершу про тих, хто пішов. Закінчилися контракти з Олександром Стаценком, Дмитром Сухініним, Сергієм Гуменюком і Яном Єрещенком. Поки що офіційно працевлаштувався з них лише Ян Єрещенко, який виступатиме за російський клуб «Газпром-Югра» (Сургут). До речі, в цій команді сьогодні є ще один вихованець української школи волейболу – Костянтин Бакун.

Тим часом в нашу команду прийшли молоді перспективні гравці, члени збірної України з пляжного волейболу Олег Плотницький і Ілля Ковальов. Я вважаю, що пляжний волейбол сьогодні не може бути перешкодою підготовці команди до сезону. І, завершивши літній сезон, ці хлопці увіллються до лав нашої команди. Обидва ці гравці зараз грають у чемпіонаті України та міжнародних змаганнях.

До того ж, залучаємо в нашу команду вихованців з нашої другої команди – це Дмитро Вієцький, Тимофій Полуян і Максим Бедуха. У цих гравців при доброму ставленні до роботи є всі шанси виступати в основному складі.

І ще озвучу два трансфери. В нашу команду перейшов із ВК «Вінниця» Іван Слинчук, який був визнаний кращим гравцем минулого чемпіонату, а також Микола Мороз, який в минулому сезоні встиг пограти за сумський «Хімпром-СумДУ» і в Росії.

ПРО ЖЕРЕБКУВАННЯ КУБКУ ЄКВ

— Наш суперник – «Мірад» (Прешов, Словаччина). Хороша команда, з якою ми будемо грати в 1/16 фіналу. До речі, переможець нашої пари «Локомотив» — «Мірад» потрапляє на італійську команду «Перуджа». Наскільки я знаю, вона вже укомплектована гравцем збірної Німеччини – до італійців перейшов Денис Каліберда. Але все покаже гра. Будемо готуватися.

ПРО ПЛАНИ ПЕРЕДСОЗОННОЇ ПІДГОТОВКИ

— Наша команда 6 липня виїжджає на перший навчально-тренувальний збір в Миргород, який триватиме до 18 липня. У зв"язку з відсутністю бази в Євпаторії другий збір також пройде в Миргороді – з 20-го по 31 липня. Ми вдячні керівництву Південної залізниці за те, що вони йдуть нам назустріч у питаннях проведення збору на базі санаторію імені М.Гоголя. Також у «Локомотива» запланований ряд спарингів, і зараз уточнюються суперники і дати проведення ігор.

Також нагадаю, що дуже скоро наша збірна їде на Всесвітню Універсіаду. У складі збірної України є і вихованці «Локомотива» – Максим Дрозд, Юрій Томін і Пилип Гармаш, а також новачок нашої команди Микола Мороз. Плюс до цього на зборах і екс-зв’язуючий «Локо-Експрес» Дмитро Долгополов, екс-гравці «Локомотива» Дмитро Теременко і Сергій Тютлин.

Всесвітня Універсіада вважається другим за значенням спортивним форумом після Олімпійських ігор. Тож побажаємо успіхів нашим спортсменам на цих стартах, і будемо вболівати за наших волейболістів на міжнародних змаганнях.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК "Локомотив" (Харків)

Источник