Студенти – вже у Кореї! Склад нашої команди + інтерв’ю тренера

05:55 | 27 июня 2015

26 червня студентська чоловіча збірна України вилетіла до Кореї, де у місті Кванджу 2 липня розпочнеться XXVIII Всесвітня літня Універсіада.

Починаючи з 15 червня українська студентська команда проводила підготовчий тренувальний збір у Сумах під керівництвом головного тренера Сергія Скрипки і його помічника Миколи Пасажина. Прес-служба ФВУ задала кілька питань Миколі Миколайовичу ПАСАЖИНУ напередодні далекої подорожі.

– Під час організації цього виїзду вам напевно довелося вирішувати не лише питання комплектації команди, а й опікуватися матеріальним боком справи… Багато списів було зламано у переговорах з чиновниками?

– Так, вирішення цих питань було нелегким, але ми вийшли з цієї ситуації чемпіонами. Не хочеться зайвий раз нарікати на державні органи влади… Відзначу лише, що основний тягар під час підготовчого процесу взяли на себе меценати. Слід подякувати волейбольному клубу «Хімпром», на базі якого ми провели збір, а також керівництву Сумського політехнічного університету, яке повністю забезпечило харчування гравців. Зібравши з миру по нитці, ми чогось-таки досягли.

– Якщо перейти до безпосередньо до тренувального процесу, то на що робили акцент?

– Викликаючи гравців на збір, ми їх попередили, щоб вони ще до приїзду підтягнули свою функціональну підготовку – активно позаймалися в басейні, на тренажерах, побігали кроси. Розрахували все таким чином, щоб, зібравшись разом, не витрачати час на загально-фізичні вправи, а займатися безпосередньо з м’ячем. Під час тренувань відшліфовували лише технічні моменти – обробку м’яча, а також, звичайно, командні дії. Зауважу, що в такому складі, який ми маємо тепер, ці хлопці до цього ніколи не грали, тож нам було важливо напрацювати зв’язки між першими темпами, догравальниками, діагональними…

– Збір, як відомо, розпочали 16 волейболістів, та до Кореї, зрозуміло, ви взяли не всіх. Хто саме захищатиме кольори збірної України на Універсіаді?

– Після п’яти днів тренувань ми визначили 12 гравців, на яких будемо розраховувати у Кореї. Вибір був непростий, чотирьом волейболістам ми подякували за співпрацю і відпустили додому (це Дмитро Долгополов, Олександр Грюк, Андрій Шиманський та Артем Антоненко. – Прим. авт.).

Тож у підсумку склад команди набув такого вигляду: зв’язуючі Олександр Дмитрієв («Тараз» Казахстан) та Юрій Синиця («Хімпром-СумДУ»), гравці першого темпу – Максим Дрозд («Локомотив»), Дмитро Богдан («Хімпром-СумДУ») і Дмитро Теременко (минулого сезону грав у Казахстані), діагональні – Сергій Тютлін (російський «Самотлор», нещодавно перейшов до «Уралу») і Юрій Томін («Локомотив»), догравальники – Олексій Клямар («Асон» Франція), Дмитро Шоркін («Хімпром-СумДУ»), Олег Шевченко («Юракадемія»), Микола Мороз («Хімпром-СумДУ»), ліберо – Пилип Гармаш («Локомотив»).

Як бачите, усі хлопці з досвідом, з ними легко працювати – в процесі збору вони проявили себе як справжні професіонали. Звичайно, взаєморозуміння на майданчику ще далеко не ідеальне, і, сподіваюся, картина буде краще вимальовуватися вже по ходу турніру.

– Починаючи від дня прильоту до Кореї і до першого офіційного матчу на Універсіаді у хлопців буде пять днів на акліматизацію. Як плануєте їх використати?

– Враховуючи те, що на зборі в Сумах спаринги ми не проводили, плануємо надолужити це безпосередньо в Кореї. Проведемо два або три товариських матчі проти інших студентських збірних, які не перетинаються з нами в одній групі.

– До речі, як оцінюєте силу супротивників, з якими доведеться грати на першому етапі турніру?

– Група цілком реальна для того, щоб з неї виходити. До чвертьфіналу вийдуть дві команди, тож нам потрібно буде посісти одне з перших двох місць. У першому матчі нам протистоятиме Латвія, у другому – Об’єднані Арабські Емірати. У цих іграх маємо остаточно награти склад і підійти до третьої зустрічі – проти Китаю – у всеозброєнні. Китайці – одні з фаворитів цієї Універсіади, і разом з господарями – корейцями – вважаються претендентами номер один на перемогу. У четвертій зустрічі в групі зіграємо з Мексикою. А далі, сподіваюся, на нас буде очікувати плей-офф.

– Чи хтось ставить перед збірною конкретне завдання – приміром, завоювати медалі?

– Якщо навіть про це не скаже керівництво, для хлопців все одно справа честі – ставити перед собою найвищі завдання. На минулій Універсіаді два роки тому в Казані ми, нагадаю, посіли четверте місце, програвши збірній Японії в матчі за бронзу. Чи хотіли б ми взяти у японців реванш? В принципі, суперників не обирають і, якщо треба буде, зіграємо з усіма. Але бажано досягти при цьому результату і повернутися додому з медалями.

 

Слід додати, що на першому етапі чоловічого турніру Універсіади студентська збірна України виступить у групі D.

Календар наших матчів у групі:

2 липня. УКРАЇНА – Латвія

3 липня. УКРАЇНА – ОАЕ

4 липня. УКРАЇНА – Китай

6 липня. УКРАЇНА – Мексика

Перші дві команди за підсумками групового етапу виходять до чвертьфіналу, інші боротимуться за втішні місця з 9-го по 22-ге.

Фінал у волейбольному турнірі серед чоловіків заплановано на 12 липня.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник