Кубок України. 1-й етап (жінки). Євпаторія. Огляд

00:25 | 27 октября 2013

В Євпаторії, як і в Тернополі, в фінальну частину вийшли команди, які стояли вище в табелі про ранги минулого сезону – «Хімік» та «Сєвєродончанка». Хоча «Керкінітіда» мала усі шанси, щоб вибити останніх із фінальної четвірки. Але про все по порядку.


Відкрив 1-й етап Кубку України в Євпаторії, а разом з ним і 10-й Кубок меру цього міста Андрія Даниленка, матч між першою та останньою командою минулого чемпіонату – «Хіміком» та «Кряжем». Цей матч, до речі, відкрив і сезон жіночого волейболу в України, адже гра цього ж дня в Тернополі була призначена лише на 18.00, навіть пізніше другого матчу в Євпаторії.

За великим рахунком цей поєдинок був цікавим дебютом легіонерів «Хіміку» білоруської волейболістки Анастасії Гарелік та сербського гравця Міни Томіч, адже інтриги в цьому матчі не було, та й не могло бути - лише 32 очки набрала вінницька команда. Білоруська Анастасія вийшла у стартовому складі, а сербська Міна вже у другому сеті. Томіч, до речі , Томич стала 60- м гравцем у складі «Хімік».

Як і передбачав Леонід Хричов напередодні туру, матч «Сєвєродончанка» - «Керкінітіда» став вирішальним в боротьбі за друге місце в цій групі. Минулорічний фіналіст Кубку мав серйозні проблеми з непоступливими господарками. Кримська команда, у складі якої дебютувала чемпіонка України у складі южненського колективу Ірина Брезгун, грала у своєму фірмовому стилі - швидка атака та чіпкий захист, і складалося таке враження, що сєвєродонецькі волейболістки були до цього не готові, хоча минулого сезону на цьому обпеклися. Все вирішилося у п"ятій партії, де кримчанки допустили ряд своїх помилок, а більш досвідчені суперниці, зокрема лідер команди Ганна Лісєєнкова, зіграли надійно.

Отже, неофіційним матчем за перше місце став поєдинок наступного дня між «Хіміком» та «Сєвєродончанкою». Чемпіонки відразу взяли з місця в кар"єр. Надія Кодола, набравши перше очко команди в цьому матчі, вирушила на подачу і найсерйознішим чином ускладнила життя суперницям на прийомі, а з нею і в атаці. Наша команда вміло скористалася своїми шансами у нападі. Ірина Трушкіна двічі - 3:1 , 5:1. Анастасія Гарелік - блок-аут - 6:1. Прийшов час розмови по душам. Тайм-аут «Сєвєра». Власне, цей стартовий заділ став фундаментом, на якому була побудована перемога в першій партії. А цеглинками стали ефективна гра в окремих елементах. Наприклад, на блоці: Ольга Савенчук один в один закрила Юлію Палій, а відразу слідом за нею Олена Новгородченко свою тезку Сидоренко. 10:5 . Само собою практично всі очки діставалися з боєм. Так за рахунку 11:7 команди влаштували перестрілку і показали весь арсенал акробатики, піднімаючи складні м"ячі. Закінчилося це все успішної атакою Кодоли. Ейс Трушкіної відправив суперників на другу перерву. 16:10. Як не намагалися «сєвєрні» сісти на колесо супернику в цій партії, так нічого і вийшло. 25:18.

Але повною мірою, навіть більш ніж, це вийшло в партії №2. 0:5 - стартував «Хімік». Серія помилок, і гра розстроїлася. Тайм-аут, і все повернулося в більш реальне русло. 5:6 , 6:8. Відразу після перерви «Хімік» наздогнав опонента, щоб незабаром вийти вперед. 12:11 - Кодола блок-аут. 15:12 - вона ж чи не вертикальним ударом з «четвірки» по другій зоні суперниць. 16:13 - Трушкіна з «трійки». «Сєвєродончанка» не відставала - Світлана Лідяєва потужно проатаковала від рук блокуючих. 18:17. Але таким же чином спрацювала і Гарелік - 20:18. Вдало увійшла в гру Юлія Первухіна (в дівоцтві - Шелухіна): до блоку на Сидоренко вона додала «зліт», чим практично зняла всі питання в цій партії - 23:19. А крапку поставила Марина Захожа. 25:20 .

2:0 - рахунок хороший, але це ще не перемога однієї команди і не поразка іншої, і тому напруження нікуди не пропало. 1:3 , 3:3 , 5:6. Зусиллями Ірини Трушкіної - спочатку потужним ударом з третьої зони, а потім зрячим скиданням під сітку «Хімік» знову лідер - 7:6. Після атаки Первухіной розрив досяг трьох очок (14:11) і , здавалося, ніщо не завадить впевнено завершити партію. Але «Сєвєр» мертвою хваткою вчепився в Южне: після двох потужних і чітких атак Ганни Лісєєнкової попереду вже підопічні Гарія Єгіазарова - 19:17. Атака Наталії Чернецької і поки ще «+1» у суперника - 20:19. Анастасія Гарелік - аналогічно, і настільки ж ефективно - 20:20 . І тут же вона двічі протягом одного розіграшу закрила Лісєєнкову, і друга спроба дозволила «Хіміку» повернути лідерство - 21:20. І свого южненки вже не віддали. 25:22 . 3:0 - у матчі.

У другому матчі дня «Керкінітіда», втративши турнірну мотивацію, ледве не втратила разом з нею очки в матчі з «Кряжем». Програвши першу, та вигравши другу партію, кримчанки поступалися у третій 12 (!) очок – 4:16. Здавалось би все ясно, але ж це жіночій волейбол. Незабаром – всього лише «-5». Потім 20:20 та «-3» - 20:23. Вінницька команда могла дотиснути суперника, але все ж таки поступилася – 24:26. Надалі кримська команда вже долю не випробувала.

«Сєвєродончанка» «вирішила» це зробити, попсувавши нерви керманича та вболівальників – у другому сеті «Кряж» вигравав 10 очок – 15:5. Але все ж таки програв партію, а потім і матч. У підсумку 3:0

У заключному поєдинку турніру «Хімік» розправився більш ніж упевнено з « Керкінітідою» - у трьох партіях, з переконливою перевагою в кожній з них. Як розповів Сергій Голотов після закінчення матчу, успіх принесла скрупульозна робота: «Ми дуже добре розібрали суперника - до ночі сиділи, по поличках усе розклали».

«Хімік» набрав максимальну кількість очок, ставши і переможцем 10-го Кубку мера , і переможцем групи А -1 1-го етапу Кубка, і тепер у півфіналі зіграє з «Галичанкою-ТНЕУ» , яка зайняла друге місце в тернопільській групі. Інша пара більш непередбачувана - «Сєвєродончанка» - «Орбіта».

Додамо, що кращим гравцем змагань була визнана центральна блокуюча «Хіміку» та збірної України Ірина Трушкіна.

 

ПЕРШИЙ ДЕНЬ. 19 ВЕРЕСНЯ

«Керкінітіда» - «Сєвєродончанка» - 2:3 (25:19, 15:25, 25:21, 17:25, 7:15)

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орєхова (л). Тренер: Леонід ХРИЧОВ.

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Бурбелюк, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Хорольська; Марковська (л), Чернецька, Литвиновська. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ .

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя ) , В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 100 хв. (20+22+24+22+12)

Кращі гравці (версія ФВУ): Брезгун - Лісєєнкова.

19 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 300 глядачів.

 

«Хімік» - «Кряж-Медуніверситет» - 3:0 (25:14, 25:16, 25:8)

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Гарелік, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Чернуха, Первухина, Томіч. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

«Кряж»: Рогаль (к), Якушева, Казбанова, Плаксій, Малярчук, Яковчук ; Косяк (л ), Запрікутенко, Переста. Тренер: Юлія ЯКУШЕВА.

Судді: В.Самодай (Суми), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 51 хв. (18+17+16)

Кращі гравці (версія ФВУ): Кодола - Якушева.

19 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 300 глядачів.

 

 

ДРУГИЙ ДЕНЬ. 20 ВЕРЕСНЯ

«Керкінітіда» - «Кряж-Медуніверситет» - 3:1 (22:25, 25:16, 26:24, 25:17)

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орєхова (л), Алішіна, Доценко. Тренер: Леонід ХРИЧОВ.

«Кряж»: Рогаль (к), Якушева, Казбанова, Плаксій, Малярчук, Яковчук; Косяк (л ), Переста, Запрікутенко. Тренер: Юлія ЯКУШЕВА.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя ), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 77 хв. (19+16+22+20)

Кращі гравці (версія ФВУ): Орєхова - Косяк.

20 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 350 глядачів.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:18, 25:20, 25:22)

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Гарелік, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Первухина. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Палій, Лідяева, Лісеенкова (к), Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Бурбелюк. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Судді: В.Самодай (Суми ), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 74 хв. (24+24+26)

Кращі гравці (версія ФВУ): Гарелік - Дегтярьова.

20 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 300 глядачів

 

 

ТРЕТІЙ ДЕНЬ. 21 ВЕРЕСНЯ

«Кряж-Медуніверситет» - «Сєвєродончанка» - 0:3 (16:25, 24:26, 14:25)

«Кряж»: Рогаль (к), Якушева, Казбанова, Плаксій, Малярчук, Яковчук; Косяк (л), Запрікутенко, Переста. Тренер: Юлія ЯКУШЕВА.

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Бурбелюк, Палій, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Балабанова, Деніна. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 63 хв. (20+23+20)

Кращі гравці (версія ФВУ): Яковчук - Лісєєнкова.

21 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 300 глядачів

 

«Керкінітіда» - «Хімік» - 0:3 (18:25, 18:25, 11:25)

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орєхова (л), Доценко, Алішіна. Тренер: Леонід ХРИЧОВ.

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Гарелік, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Томіч, Захожа, Хилюк, Чернуха, Герасимова. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

Судді: В.Самодай (Суми ), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 54 хв. (18+20+16).

Кращі гравці (версія ФВУ): Трепаліна - Трушкіна.

21 вересня. Євпаторія. Палац спорту. 300 глядачів

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник