Михайло МЕЛЬНИК: "У Кореї відбувся справжній прорив українського волейболу!"

02:26 | 30 июля 2015

У четвер, 30 липня, відбудеться засідання Виконкому ФВУ. Вперше у ролі члена Виконавчого комітету на ньому буде присутній Михайло Мельник. 

Два тижні тому у корейському місті Кванджу завершилася XXVIII Всесвітня Універсіада, яка виявилася успішною як для українських спортсменів в цілому (наші співвітчизники посіли восьме місце у загально-командному заліку), так і для представників українського волейболу зокрема! Нагадаємо, що обидві збірні України – чоловіча та жіноча – здобули на цих змаганнях срібні нагороди.

При цьому жіноча команда, очолювана Андрієм Романовичем, у півфіналі здолала грізну та титуловану збірну Бразилії і лише у фіналі поступилася росіянкам. А чоловіча команда під керівництвом Сергія Скрипки взагалі реально претендувала на золото – у фіналі наші хлопці дали справжній бій тим же росіянам.

Голова комітету з фізичної культури і спорту Міністерства освіти та науки Михайло МЕЛЬНИК був керівником спортивної делегації України у Кванджу. В інтерв’ю прес-службі ФВУ він розповів про власні враження від змагань, по вшанування українських героїв-волейболістів на батьківщині, а також про цілі та завдання, які він ставить перед собою на новій роботі у Виконкомі ФВУ.

 

"Українські волейболісти отримали звання МСМК вперше за 11 років!"

– Михайло Григорович, для початку, як ви самі оцінюєте результат наших волейбольних команд на Універсіаді? Адже до цього виду спорту, не сумніваюся, була прикута ваша особлива увага…

– Відзначу, що срібні медалі на такому форумі – це справжній прорив українського волейболу! Такого успіху від майстрів «літаючого м’яча» усі чекали давно, і ось, нарешті, наші збірні, як-то кажуть, вистрілили. Можу тішитися, що і я приклав чималих зусиль для того, щоб зібрати обидві наші волейбольні команди на Універсіаду, знайти для них фінансування. Виходить, що уся ця робота пройшла не даремно. 

Приємно, що свій посильний внесок у підготовку нашої команди цього разу зробила і Федерація волейболу України, і ряд меценатів. На відміну від попередніх Універсіад, не було такого, що студентська збірна формується гравцями з одного міста і їде на турнір лише за рахунок якогось клубу. Цього разу за Україну виступали дійсно студентські збірні команди – найсильніші волейболісти України! І я не сумніваюся, що вже в найближчому майбутньому ці гравці складуть основу і національних збірних нашої держави!    

– Спортсмени та тренери, які з найліпшого боку показали нашу країну на весь світ, розраховують і на відповідну подяку з боку держави. Як вітають та вшановують наших хлопців та дівчат на офіційному рівні?  

– Без матеріальних та інших відзнак наші атлети, звичайно, не залишаться! По-перше, Міністерство освіти та науки України буде сприяти тому, щоб медалісти отримали високі державні звання. Якщо казати безпосередньо про членів волейбольних команд, то за вихід у фінал Універсіади вони заслужено отримають звання майстрів спорту міжнародного класу. Ця класифікація дуже висока – фактично це рівень чемпіонів Європи! Перед цим останній раз українські гравці отримували звання МСМК у 2004 році, коли харківський «Локомотив» здобув Кубок Топ-Команд ЄКВ. Тож можете собі уявити, наскільки цінною для хлопців і дівчат є нинішня висота!

Наразі готується наказ міністра освіти та науки України щодо вручення нашим спортивним героям відповідних дипломів, однак це, звичайно, не все. Кабінет міністрів України своїм розпорядженням чітко встановив, що завоювання золотої медалі Універсіади преміюється 20 тисячами гривень (на кожного спортсмена), срібної – 15 тисячами, бронзової – 10 тисячами гривень.

Нещодавно прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що для призерів Європейських ігор преміальні будуть збільшені вдвічі. Можливо, що під цю ж ініціативу уряду підпадає і Універсіада. Якщо це відбудеться, це стане, безперечно, приємним сюрпризом для наших спортсменів, у тому числі і волейболістів, які прекрасно виступили у Кванджу.

 

"Під час фіналу Україна - Росія генеральний секретар FISU захоплено казав: "Fantastic game!"

– Кажуть, що вихід до фінал і чоловічої, і жіночої команди України ви передбачили ще напередодні Універсіади… Інтуїція?

– Звичайно, я не можу бачити майбутнє, але, по-перше, вірив у наш успіх. По-друге, для таких тверджень у мене були підстави, адже я проаналізував склад груп на турнірі і побачив, що на перших етапах нам протистоятимуть суперники, з якими нам цілком по силам впоратися.

І в чоловічому, і в жіночому турнірах головними фаворитами були росіяни, які виставили дуже сильні колективи. Я не сумніваюся, наприклад, що чоловіча збірна Росії після провалу на Світовій лізі відтепер буде формуватися з тих гравців, які здобули бронзу Європейських ігор та золото Універсіади. Що ж до жіночого турніру, то українська та російська збірні у Кванджу грали між собою в одній  групі і після цього могли зустрітися лише у фіналі. Так і склалося…

– Чи були шанси у наших команд виграти у фіналі і завоювати золоті медалі?

– Дівчата у вирішальній зустрічі з росіянками, на жаль, перегоріли і скласти конкуренцію суперницям не змогли. А ось хлопці, як ви бачили, були фактично за півкроку від того, щоб створити справжню сенсацію. У першій партії ми мали сет-бол за рахунку 25:24, але не реалізували його. Максимальну інтригу закрутили і в другому сеті! До мене разів п’ять протягом матчу підбігав генеральний секретар FISU (Міжнародна федерація студенстького спорту. – Прим. Ред.) і захоплено казав: «Fantastic game!»

І ще додам: якщо б нам вдалося залучити на цей турнір кращого нападника української Суперліги Яна Єрещенка, то російську збірну у фіналі ми б точно дотиснули!.. До честі самого Яна, він дав свій попередній дозвіл приєднатися до нашої команди. Але перед цим він підписав контракт з російським клубом «Газпром-Югра». А той категорично заборонив йому їхати на Універсіаду…

 

"У волейболі може бути свій турнір "Шкіряного м"яча, як у футболі"

– Михайло Григорович, на нещодавньому Конгресі Федерації волейболу України його делегати довірили вам право виконувати функції члена Виконкому ФВУ. Які завдання та цілі ви ставите перед собою на цій роботі?

– Бачу своєю основною функцією забезпечувати ефективний зв’язок Федерації з Міністерством освіти та Міністерством спорту. А якщо говорити вже про найближчу перспективу, то ставлю собі за мету розвивати шкільний та студентський волейбол.

Стосовно шкільного спорту, то ми могли б наслідувати досвід футбольного «Шкіряного м’яча» – унікального турніру для юнацтва, через який пройшли багато поколінь дітей. До речі, тут може знадобитися і моя співпраця з Федерацією футболу України, Асоціацією аматорського футболу… Коли я виступаю перед «футболістами», то кажу, що я їм по-хорошому заздрю. Такий самий проект я хотів би започаткувати і у волейболі. Передбачаючи запитання, скажу, що ця ініціатива потребує значно менше коштів, ніж у футболі. Адже волейбол – менш затратний вид спорту… У волейбол грають в кожній школі. То чому б ці змагання не об’єднати в одне ціле?

Якщо говорити про студентський волейбол, то я ставлю собі за приклад систему університетського спорту у Сполучених Штатах Америки. Рівень підготовки тамтешніх атлетів – найкращий у світі, і в цьому вони завдячують саме студентським лігам. Зараз у моїх планах – організувати студентську волейбольну лігу, яка може об’єднати значно більше команд, ніж у попередніх сезонах. Гадаю, що менше десяти студентських команд – то не є рівень України. Наші співвітчизники на волейбольних майданчиках неодноразово доводили, що в українського волейболу значно більший потенціал!

 

 

Прес-служба ФВУ

 

Источник