Волейбол пляжний. Вікові чемпіонати України. Огляд

14:26 | 07 августа 2015

Нещодавно в Чернігові завершився черговий із серії вікових чемпіонатів України, а всього таких чотири – віковим обмеженням від «14-ти» до «20-ти» років. Пропонуємо вашій увазі невеличкий огляд турнірів, які вже завершилися.

Розповідає координатор ФВУ з волейболу пляжного Олександр САМСОНЮК: 

Чемпіонат України (U-20)

- Чернігів вперше в історії приймав офіційні всеукраїнські змагання з пляжного волейболу. Змагання, які були відбірковими на чемпіонат Європи (Кіпр), проходили на новозбудованих кортах. Їх будівництво було розпочато ще в минулому році, а в цьому вони вже були доведені до 100%-ї готовності. У порівнянні з минулим роком значно зросла кількість учасників – додалося чимало спортсменів з молодших вікових категорій, які створили додаткову конкуренцію старшим.

Що стосується організації змагань, то Чернігів впорався з проведенням змагань – команди та оргкомітет відзначили високий рівень підготовки даного турніру, тож наступного року це місто буде рекомендовано для проведення аналогічних турнірів.

В чоловічій сітці беззаперечним фаворитом була пара збірної України Ілля Ковальов/ Олег Плотницький, яка в підсумку й перемогла, не зазнавши поразки в жодному сеті. У фіналі вони здолали запорізько-одеську пару Денис Денисенко/ Олксандр Наложний. Бронзовим призером став також збірний дует Володимир Кущ (Суми)/ Антон Дідик (Запоріжжя).

Жіноча турнірна сітка виявилася більш цікавою з огляду на результати та несподіванки. Слід зазначити, що в змаганнях не грала одна з головних претенденток на перемогу сумчанка Дар’я Удовенко, яка відновлюється після травми, що відкривало шлях до перемоги багатьом командам, зокрема парам Чернігова, Дніпропетровська, Сум, Рівного та Іллічівська. Саме ці колективи і розіграли нагороди. В надцікавому фіналі з рахунком 2:1 дніпропетровська пара Вікторія Мосціцька/ Дар’я Перетятько обіграли місцевих улюбленок Анну Ковальчук та Анастасію Лисенко, тим самим здобувши путівку на чемпіонат Європи.

Перед парою Ковальов/ Плотницький ставляться найвіщі цілі: як мінімум п’яте місце, як максимум – перемога. Дівчатам – підопічним Бориса Степанова, для яких це буде перший міжнародний досвід, складно буде розраховувати на такий результат. Сподіваємося на достойний виступ. 

Чемпіонат України (U-18)

- Місце проведення – Херсон, щороку приймає подібні змагання: або один з вікових турнірів, або тур чемпіонату України. В чемпіонаті України в цьому віці також визначалися володарі путівок на відповідний чемпіонат Європи.

Традиційно змагання в цьому віці відбуваються досить масово. Цього року – тридцять команда дівчат та двадцять сім команд юнаків. Відразу треба відзначити вдалий виступ, при такій конкуренції, харківської пари Тимофій Полуян/ Дмитро Вієцький. Хлопці не так давно розпочали свою кар’єру у пляжному волейболі, але дуже успішно для себе виступили не декількох турах дорослого чемпіонату, і саме цей досвід допоміг їм перемогти в Херсоні. Хоча основними претендентами на перемогу була команда з міста Рівного В’ячеслав Гурин/ Владислав Павлюк, які посіли третє місце, та пари, які в підсумку стали п’ятими - Ігор Свиридов/ Тарас Захаровський з Кіровограду, а також Сергій Стасенко (Херсон)/ Євген Мозоль (Київ).

Серед дівчат перемогли Лідія Олійник/ Анастасія Волосян з села Чулаківка Херсонської області. Неможна сказати, що це несподіванка, але слід відзначити, що цим дівчатам лише по чотирнадцять років. Вони в цьому сезоні виступають і в дорослому чемпіонаті, а в чемпіонаті України в своєму віці і в старших вікових категоріях чемпіонатах вони здобули максимум нагород. Ось і в цьому змагання на шляху до перемоги вони обіграли значно старші команди. На рівних з переможницями могли конкурувати лише представники Сум, Миколаєва та Іллічівська. Всі вони і увійшли до чільної п’ятірки, третє місце посіла ще одна команда з Чулаківкі. Буде цікаво, як чемпіонки зможуть адаптуватися на своїх перших міжнародних змаганнях – на чемпіонаті Європи (U-18). Для багатьох, думаю, їх виступ може стати несподіванкою. Ми не розраховуємо тут на призові місця, але з групи ця команда має виходити.

Щодо перспектив команди Полуян/ Вієцький, то ми розраховуємо, що вони посядуть місця з п’ятого по дев’яте, щоб здобути путівку на чемпіонат світу-2016 в цьому віці. Перші шість пар бронюють місця для країни в основній сітці чемпіонату світу (U-19), а команди, які посядуть місця з 6-го по 12-е стартуватимуть в кваліфікаційному турнірі. На чемпіонаті Європи (U-20) така ж система відбору – тут пари сперечатимуться за путівки на чемпіонат світу (U-21) наступного року. 

Чемпіонат України (U-16)

- Вперше в історії в цьому році була запропонована турова система змагань. Вже було зіграно два тури, і залишається ще фінальний тур, який відбудеться в Іллічівську 13-16 серпня, який і визначить чемпіонів України. Від гравців та тренерів лише позитивні відгуки о провадженні такої системи, адже вона забезпечує максимальну кількість турнірів для дітей в даній віковій категорії, а також для більш перспективних команд молодших вікових категорій.

Перший тур, який відбувся в Києві, був спареним – за участю юнаків та дівчат, а ось другий пройшов в різних містах: дівчата змагалися в Запоріжжі, а хлопці – в Миколаєві. За підсумками двох турів на першому місці в рейтингу сідає команда сестер – Соф’я та Раїса Рилови з Іллічівська, яка виграла обидва тури, відразу за неї – представниці Чулаківки Олійник/ Волосян. Наступні місця посідають три команди із Запоріжжя, далі дві пари, які набрали однакову кількість очок – команда з Рівного та друга команда з Чулаківки.

Серед юнаків перемогу в першому турі здобула рівненська пара Владислав Павлюк/ Владислав Озімковський, другою стала команда з Кіровограду - Ігор Свірідов/ Антон Матвєєв. В другому турі – вони помінялися місцями. Відповідно до фінального туру вони підходять з однакової кількістю очок. Їх суперниками в боротьбі за нагороди, на мій погляд, будуть команди Кіровограду та Києва.

Відзначу, що Іллічівськ повертається на карту пляжного волейболу після трирічної перерви. Першою ластівкою став зимовий чемпіонат України. Саме упродовж нього вдалося поспілкуватися і зайти спільну мову та досягнути попередньої домовленості з представниками міською радою та керівництвом спортшколи щодо проведення чемпіонату України в віковій категорії «до 16-ти років», де якраз  виступає багато команд з Іллічівська. Сподіваємося, що проведення фінального туру стане черговим кроком до відродження цього міста як центру пляжного волейболу, яким воно було упродовж довгого часу. Саме Іллічівськ найчастіше був тоді господарів етапів чемпіонату та Кубку України, а також міжнародних змагань. На сьогоднішній день організатори вже побудували чотири майданчика. Інфраструктура поки ще дозволяє приймати тільки вікові чемпіонати, тож працюватимемо над тим, щоб вона розвивалася і досягла такого рівня, який був раніше. 

Чемпіонат України (U-14)

- Тут, що дуже приємно, додалася ще одна точка на карті пляжного волейболу України. Це село Дмитрівка, що в п’яти кілометрах від Кременчука. Місце проведення - це колишній дитячий табір, а зараз – спортивно-оздоровчий комплекс. Тут побудовано чотири прекрасних корти, треба ще удосконалити інфраструктуру, і тоді можна буде проводити не тільки чемпіонат України (U-14), але й змагання більш високого класу.

Це чемпіонат – наймасовіший серед вікових. Тут чимало дітей та тренерів вперше пробують свої сили в пляжному волейболі на офіційному рівні. Між тим ряд команд є досить знаними, хоча і досить молодими за віком, і саме вони були серед основних претендентів на нагороди. Слід відзначити, що чимало команд-учасниць, виступали в зимовому чемпіонаті, та досить добре знали один одного.

Серед хлопців в числі претендентів за медалі були брати Бойко з Нової Каховки, команди Ужгорода та Херсонської області. Але переможцем несподівано стала команда Харківської області Курінний/ Кришталь, яка у півфіналі обіграла саме братів Бойко, а другою стали ужгородці Феньо/ Стасьо.

Серед дівчат лідерами в цій віковій категорії є команди Запоріжжя, села Деражнє Хмельницької області та Рівного. В підсумку запорізькі пари посіли перше та третє місця, другою стала пара з Хмельниччини, а четвертою – рівенчанки.

 

P.S. 6 серпня в Різі стартував чемпіонат Європи за участю українських пар. В чоловічій сітці пара Полуян/ Вієцький у перших двох матчів здобула дві перемоги: Ковач/ Скакіч (Сербія) – 2-0 (21:11, 21:14), Гуедеш/ Жардім (Португалія) - 2-0 (21:17, 21:16). Подробиці змагань тут.

В жіночій сітці Волосян/ Олійник посіли друге місце в групі Н та вийшли в плей-офф: Бараннік/ Роснер (Ізраїль) – 2-0 (21:6, 21:14), Далдероп/ ван Ас (Голандія) – 0-2 (10:21, 11:21), Ловсін/ Горічек (Словенія) – 2-0 (21:18, 21:17). Подробиці змагань тут.

 

Прес-служба ФВУ

 

Источник