Євген ЩЕРБИНА: «Ми обрали оптимальний варіант турніру»

15:25 | 07 августа 2015

1 жовтня стартує 25-ий за ліком чемпіонат України у чоловічій Суперлізі. У цей же день жіночі команди розпочнуть змагання на першому етапі Кубку України.

Планується, що у сезоні-2015/2016 боротьбу за медалі і у чоловічій Суперлізі, і у жіночій поведуть по 8 команд.

Фаворитом чемпіонату серед чоловічих команд, як і в минулі сезони, вважається харківський «Локомотив», який до того ж є представником України в єврокубках і базовою командою збірної країни. Про особливості чемпіонату, прийняті рішення на Виконкомі ФВУ і майбутній сезон перший віце-президент ФВУ і президент ВК «Локомотив» Євген ЩЕРБИНА поспілкувався з прес-службою ВК «Локомотив».

 

«Такий кворум на тренерській раді був уперше за останні роки»

– Євгене Васильовичу, ваш коментар до прийнятої формули та строків проведення чемпіонату.

– Засідання Виконкому Федерації і засідання Тренерської комісії ФВУ вийшли дуже насиченими. Зазначу, що в роботі взяли участь практично всі тренери чоловічих і жіночих команд суперліги, а також багато представників команд вищої ліги. Такий кворум був уперше за останні роки. Це говорить про те, що сьогодні робота тренерського складу активізується, і ми налаштовані на те, щоб провести плідну роботу по поліпшенню чемпіонату. Можливо, це пов"язано і з блискучим, я вважаю, виступом наших збірних на Всесвітній Універсіаді. У всякому разі, давно я не пам"ятаю такої плідної та масової роботи тренерської ради.

Відзначу, що Директоратом Федерації, який сьогодні очолює Геннадій Олексійович Кондаков, проведена дуже велика робота по підготовці проекту проведення майбутнього чемпіонату. І, на мій погляд, обрано оптимальний формат турніру, який дозволяє будь-якій команді до кінця чемпіонату боротися за медалі. При цьому календар чемпіонату, який вже практично затверджений, дає можливість проводити роботу як у змагальному циклі, так і в навчально-тренувальному процесі між турами. Передбачені «вікна» між турами, етапами розіграшу Кубка України, які згідно з методикою сучасного спорту потрібні для відновлення спортсменів, шліфування майстерності та усунення недоліків, які є у кожного спортсмена, у кожної команди. Тому положення про проведення національних змагань і календар відповідають всім сьогоднішнім вимогам і реаліям. Можливо, десь і будуть деякі проблеми, але попередньо у всіх учасників Виконкому і тренерської ради положення і календар викликали позитивні оцінки. Так що ці нововведення були прийняті досить оптимістично.

 

«Європейський волейбол має повернутися до Харкова»

– Крім чемпіонату, найсильніші клуби України зіграють і в єврокубках. Зокрема «Локомотив» в черговий раз візьме участь у Кубку ЄКВ. Як будуть поєднуватися національні старти з міжнародними?

– Що стосується єврокубків, то їх, я вважаю, необхідно виділити окремо – це змагання, в яких ми представляємо честь України. У нас можливі ще невеликі накладки з календарем чемпіонату країни. Але це пов"язано з тим, що поки що є ряд питань, які потребують уточнення. Ми будемо в середині серпня зв"язуватися з представниками Європейської конфедерації волейболу, зокрема, з питань проведення змагань в Україні. Насамперед, ми дізнаємося їхні вимоги щодо заходів безпеки, пов"язаних з проведенням змагань такого рангу. Як відомо, у нас в Україні і в Харкові зокрема, проводиться досить багато міжнародних заходів, спортивних в тому числі. Отримавши такий список вимог щодо заходів безпеки, ми будемо узгоджено з керівництвом міста і області, керівництвом Південної залізниці вести роботу, щоб знову волейбол європейського рівня був на майданчиках Харкова та всієї нашої країни.

Про «Локомотив». Попередньо ми вже маємо уявлення про нашого суперника по 1/16 фіналу Кубку ЄКВ – команду «Мірад». І також ми уявляємо собі, що в разі успішного подолання раунду 1/16 фіналу єврокубка ми можемо потрапити на дуже сильного суперника – італійську команду «Перуджа» (повна назва «SirSafety-Sicoma PERUGIA»). Сьогодні італійці вже укомплектовуються хорошими гравцями зі світовими іменами. Однак спершу в «Локомотива» є завдання успішно зіграти на першому етапі. А що буде далі – час покаже. Що стосується турів чемпіонату України та єврокубків, то ті тури, які у нас збігаються з міжнародними матчами, ми будемо трохи зсувати по датах. Але все це обумовлено і враховано, календар це дозволяє.

 

«У календарі на майбутній сезон враховані «вікна» для збірної»

– Не можна обійти увагою те, що знову біля керма чоловічої національної збірної наставник харківського «Локомотива» Юрій Іванович Філіпов. Ваш коментар до цього призначення.

– Мені дуже приємно, що Юрій Іванович погодився з пропозицією очолити збірну. І я так думаю, що ті перспективи, які сьогодні Федерація бачить і пропонує Юрію Івановичу, цілком реальні. Збірна країни повинна мати свій постійний статус і проводити підготовку постійно, а не лише перед відповідальними стартами. Нашій збірній потрібні проміжні спаринги, збори. Те, що головний тренер бачить потенційних гравців збірної в складах клубних команд – це одне. А цілеспрямовані тренування і збори національної команди – це інше.

У календарі на майбутній сезон, між іншим, «вікна» для збірної теж враховані. На Виконкомі Федерації ми будемо це обговорювати і затверджувати, шукати додаткові засоби для збірних. Хлопці, які входять до складу національних команд, повинні не тільки знати, але й відчувати, що вони в команді не на один день, повинні бачити перспективи збірної. У нас є спортсмени, які можуть гідно представляти нашу країну в збірній. І Всесвітня Універсіада це показала. До того ж не секрет, що саме харківський «Локомотив» на сьогодні є базовою командою збірної України.

Є і ще один позитивний момент, і на тренерській раді це було затверджено, що помічником Юрія Івановича буде тренер студентської збірної Микола Пасажин. Він – майстер спорту міжнародного класу, у відносно недавньому минулому гравець харківського «Локомотива», а нині головний тренер команди «Хімпром» (Суми). Вперше створені такі умови в національній збірній, що конкретний тренер відповідає за молодих гравців. І тут у нас вибудовується схема, в якій є облік і, як наслідок, спадкоємність найближчого резерву. Щоб не було розриву і можна було б вести перспективних гравців від юнацької команди до національної збірної. Це правильне рішення, і хотілося б, щоб це була довгострокова програма.

Я думаю, що усіх нас можна привітати зі всіма вищезазначеними рішеннями, оскільки вони розраховані на те, щоб гідно провести сезон і дати можливість кожній команді показати свій результат.

 

 

За матеріалами офіційного сайту ВК «Локомотив»

 

 

 

 

 

Источник