Волейбол пляжний. Подвійне свято для Іллічівська

12:41 | 18 августа 2015

Іллічівські спортсменки Соф’я та Раїса РИЛОВИ та пара Владиславів із Рівного - ПАВЛЮК та ОЗІМКОВСЬКИЙ стали переможцями чемпіонату України (U-16), який тривав в місті Іллічівськ упродовж чотирьох днів.

НА ШЛЯХУ ДО «ЧЕТВІРКИ» КРАЩИХ

Тридцять чотири жіночі та шістнадцять чоловічих пар боролися під сонцем місця-супутника Одеси за звання кращих в останньому віковому чемпіонату України в цьому сезоні. Велика кількість учасників зумовила і термін проведення. Розпочалися змагання 13 серпня о 14.00 і завершила приблизно о першій годині у неділю, причому тривали змагання, зокрема в жіночій сітці, до сьомої-восьмої вечора.

Чотири корти дві трибуни, де кожний бажаючий міг зануритися у світ пляжного волейболу, а цей вид спорту в його класичному виконанні не бачили вже чотири роки (за зимовим різновидом цього виду спорту можна було спостерігати на початку року у місцевому Палаці спорту). Звісно, особлива підтримка для місцевих гравців – так, наприклад, в жіночій сітці одним з фаворитів була пара сестер Рилових – Соф’я та Раїса – переможниці перших двох турів. Проте і конкуренти у них були доволі серйозні –14-річні Лідія Олійник та Анастасія Волосян з Чулаківки Херсонської області , які перемогли на чемпіонаті України (U-18) та навели шереху на недавньому чемпіонаті Європи (U-18), посівши дев’яте місце на дебютному для себе міжнародному турнірі. Олійник/ Волосян грали з Риловими у другому турі та поступилися у фіналі. Незважаючи на те, що саме ці пари були фаворитами фінального туру, їх шляхи перетнулися задовго до вирішального матчу – в 1/8 фіналу. Справа в тому, що пара з Херсонщини мала лише двадцятий номер посіву через те, що грала лише в одному турі. Тим не менш, в очному поєдинку саме цей дует взяв верх (21:10, 27:25), заставивши іллічівських спортсменок грати втішні матчі. Сестри впоралися з цим та потрапили у «четвірку». Тут без несподіванок.

 

В чоловічій «сітці» також без сенсацій. Майже все за рейтингом. Перші два номери - переможці двох перших  турів - рівненська пара Владислав Павлюк/ Владислав Озімковський, та кіровоградці - Ігор Свірідов/ Антон Матвєєв, а також київсько-запорізький дует Денис Герасименко/ Орест Харченко. Останні учасники фінального квартету визначилися в матчі четвертого номеру рейтингу миколаївців Станіслава та Владислава Глазків та харківсько-запорізької пари Єгор Нагорний/ Кирило Мартинюк, яка грала тільки в другому турі (5-е місце). Останні доволі впевнено перемогли (21:16, 21:14) та продовжили боротьбу за медалі. 

ЧОЛОВІЧІ СПРАВИ

В півфінальних матчах, які відбулися ввечері передостаннього дня, фаворити змагань - рівненська та кіровоградські пари впевнено здолали своїх суперників і цілком логічно вийшли до фіналу.

Обидва медальних матчів вийшли напрочуд цікавими – в обох випадках для визначення переможців потребувалося три партії. В поєдинку за третє місце Герасименко/ Харченко переконливо перемогли в першому сеті, але в такому ж стилі поступилися у другому. Тут все стало зрозуміло задовго до фінішу, і Денис із Орестом економили сили на тай-брейк, тоді як Нагорний з Мартинюком виплескували масу емоцій, що відбилося на перебігу подій у вирішальній партії. Тут Герасименко з Харченком відразу розставили всі крапки над «і» - 8:2, і хоча опоненти майже наздогнали їх – 9:7, на більше їх не вистачило – вони спромоглися набрати лише два очки. 15:9 – переконлива звитяга та «бронза» у кишені.

Фінальний поєдинок, в якому, нагадаємо, зійшлися переможці перших двох турів, вийшов на славу. Довгий час матч йшов під диктовку кіровоградців: вони вийшли вперед в середині першої партії і впевнено довели ії до логічного завершення – 21:17. Як не пробував тренер рівенчан вплинути на своїх підопічних, говорячи, що вони не виконують установку, це не приносило дивідендів. До пори до часу...

Кіровоградці вели і в другій партії - 7:2. І десь в цей момент почав складатися перелом у матчі. Два Владислави спочатку скоротили відрив до двох балів – 7:5, кіровоградці знайшли, чим відповісти – 10:6. Ще один удар від рівненчан, і вони вже попереду – 11:10. Озімковський та Павлюк - звели кількість помилок до мінімуму, тоді як Матвєєв/ Свиридов почали часто помилятися. Було видно, що рівенчане піймали кураж, додали в емоціях, чого їм не вистачало в першій партії. Ведучи в рахунку 15:13, вони вернули у гру дуже важкий м’яч, розіграш не виграли, але отримали ще один заряд позитиву і понеслися у відрив. 19:14 – в цій партії все зрозуміло.

В третій партії все спочатку – рівна, напружена боротьба. 10:8 – попереду кіровоградська пара. Суперник не знітився та набрав п’ять очок поспіль, в основному за рахунок атакуючих дій – чи «блок-аутом», чи спрямованим потраплянням в незахищене місце. 10:13. Матвєєв/ Свиридов взяли тайм-аут – не допомогло. Через два розіграші Владислав Павлюк чітким пострілом в кут майданчику приніс Рівному золоті медалі.

Владислав ПАВЛЮК/ Владислав ОЗІМКОВСЬКИЙ, чемпіони України (U-16) з волейболу пляжного 2015 року:

- За рахунок чого вдалося переломити хід матчу?

В.О.: - Програвали через те, що я особисто погано грав в захисті, та подача повинна була бути сильнішою. А потім у нас «полетіла» подача, з якою суперник не змін впоратися, і ми відчули, що можемо виграти.

- Як тренер налаштовував перед вирішальним сетом?

В.П.: - Говорив, що треба грати з холодною головою, не потрібно нервувати та злитися на напарника. Чим більше нервуєш, тим більше помилок.

- Ваші враження в цілому від іллічівського туру?

- Враження дуже цікаві. Дуже тепле море, пісок дуже добрий, хоча і важкий – складно стрибати, хоча до останнього дня вже звикли до нього.

- Сезон закінчено?

В.О.: - Ні, ще гратимемо у фіналі дорослих змагань - чемпіонату, Кубку України. За медалі наврядчи боротимемося, хоча б у «вісімку» кращих потрапити.

 Антон МАТВЄЄВ, Ігор СВИРИДОВ, срібні призери чемпіонату України (U-16) з волейболу пляжного 2015 року:

- Гра начебто проходила під вашим контролем. Що відбулося у другій партії?

Ігор: - Почали багато помилятися, пішов мандраж. Першу партію ми грали командно, а потім почали нервувати, відтого і помилки.

Антон: - Згодний з напарником. В першій партії ми чітко слідували своїй тактиці, грали зібраніше.  Я більш якісно доводив м’яча своєму напарнику, а він забивав. А потім я став сам робити свою атаку, і більше програв.

- За рахунок чого намагалися переломити хід гри?

- За рахунок емоцій: кричали, підтримували один одного. Але це не допомогло.

- Які враження від змагань в Іллічівську?

Ігор: - Було дуже класно. Тут, наскільки я знаю, давно не проводилися такі турніри. Дуже сподобалося.

- Які подальші плани?

- Змагання в Києві – європейській фестиваль, і на цьому закриватимемо сезон.

Антон: - Взагалі, плануємо і далі грати у пляжний волейбол, намагатимемося досягти успіхів саме на піску. 

ВДОМА І СТІНИ ДОПОМОГЛИ

В жіночій сітці фаворити змагань після ранкових матчів у неділю опинилися у фіналі. Волосян/ Олійник доволі впевнено здолали у двох партіях сумчанок Аліну Буряк та Анастасію Дейнеку (21:14, 21:14), а Риловим потребувалося три партії, щоб перемогти рівненчанок Вікторію Лисицю та Катерину Дашевську (21:13, 20:22, 15:9). Враховуючи високу температуру повітря та невеличкий проміжок часу до фіналу, це могло відбитися на фізичному стані місцевих спортсменок, проте можливий недолік сил вони компенсували емоціями, якими їх заряджала палка підтримка рідної публіки.

Саме вона, за признанням Соф’ї Рилової після матчу, допомогла сестрам виграти перший сет – 26:24. За рівного рахунку спочатку Соф’я чітко зіграла по м’ячу, який переходить, а потім Раїса виконала скидку. У другому сеті рівна боротьба тривала до позначки «11», поки Олійник/ Волосян не заробили кілька очок поспіль. Цього було достатньо, щоб зламати спокійну течію партії, а потім і довести ії завершення  – 13:11, 19:15, 21:16.

На старті іллічівські спортсменкі стартували надпотужно – 8:2 і, здавалось, забезпечили спокійне закінчення матчу. Але не так склалося, як гадалося. Суперниця зібралися і трохи не наздогнали сестер – 8:6. В матч повернулася інтрига. Можливо, одним з найважливіших став епізод, коли за рахунку 9:7 Лідія Олійник разом з Анастасією Волосян створили просто суперспасіння. Іллічівські волейболістки вже раділи набраному очку, а м’яч в цей час летів на їх сторону. Пощастило: не перелетів – завадив трос. Відрив став дорівнювати трьом очкам, а міг скоротитися до мінімуму. Фортуна опинилася боці місцевої пари. Сестри, немов відчули ії прихильність, і провели ще один потужний відрізок – 13:8 після удару Раїси Рилової. Нанести ще один удар у відповідь суперниці не змогли. 15:12 – сестри Рилови стали чемпіонками України на рідному іллічівському піску

Соф’я РИЛОВА, чемпіон України (U-16) з волейболу пляжного:

- Соф’я, вітаю з перемогою в рідному місті. Як гралося в домашніх умовах?

- Було дуже хвилююче. Ми відчували підтримку вболівальників, і це надавало нам сил. Дуже раді, що виграли. Ми програли своїм суперницям на шляху до фіналу, але зробили вірні висновки та зуміли перемогти.

- Завдяки чому вдалося добитися перемоги у першій партії, яка затягнулася?

- Гаряча підтримка вболівальників, дуже дякуємо їм за це. Дякуємо і нашому тренеру Веселині Тодосьївні Дедковійю.

- Які плани на кінець сезону?

- Ми виграли путівку на чемпіонат світу, і треба наполегливо тренуватися, щоб посісти призове місце. Тож працюватимемо.

Лідія ОЛІЙНИК, Анастасія ВОЛОСЯН, срібні призери чемпіонату України (U-16) з волейболу пляжного 2015 року:

Анастасія: - Нам просто не вистачило сил, адже ми менші наших суперниць за віком. Через втому ми грали повільно, тому й програли.

- За рахунок чого вам вдається виступати і в більш старших вікових категоріях?

Лідія: - Ми не думаємо про різницю у віку з суперниками та не боїмося їх, граємо у свою гру.

- Які умови створені у Чулаківці для того, щоб ви добивалися успіху?

Анастасія: - У нас просто дуже хороші тренери, які роблять все для того, щоб ми досягали результату. А наша головна ціль у пляжному волейболу – це перемоги. Тільки перемоги.

 

Прес-служба ФВУ з Іллічівська

Источник